50 verschillende benamingen namen voor suiker

50 verschillende namen voor suiker

Een poosje geleden was er  bij Kassa een leuke uitzending te zien dat ging over verborgen suikers in producten. Anne Marie Reuzenaar ging hierbij in de supermarkt allerlei producten bij langs om te vertellen hoe het zat met de toegevoegde (verborgen) suikers. Zo werd er verteld dat er wel meer dan 50 verschillende benamingen voor suiker zijn.

Voor degene die deze uitzending willen zien, hierbij de link: https://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/waar-zitten-overal-verborgen-suikers-in/speel/1/

50 verschillende benamingen voor suiker

Door de ingrediëntenlijst van het desbetreffende product te bekijken, kunnen we lezen wat er allemaal is toegevoegd. Maar ‘suiker’ staat meestal niet als ‘suiker’ beschreven in de ingrediëntenlijst terwijl het er toch is ingestopt. Hoe kun je dan weten of er suiker in zit?

Anne Marie Reuzenaar heeft een hele handige lijst opgesteld met wel 50 verschillende benamingen voor suiker:

Appelstroop, Basterdsuiker, Bruine(biet)suiker, Chicoreifructose, Dextrose, Druivensapconcentraat, Druivensuiker, Fructose, Fructose-invertsuikersiroop, Galactose, Gebrande suiker, Geconcentreerd vruchtensap, Gekarameliseerde suikerstroop, Geleisuiker, Glucose, Glucosefructosesiroop of  HFCS (high fructose corn syrup), Glucosesiroop, Honing, Invertsuiker, Invertsuikersiroop, Kandij, Kaneelsuiker, Karamel, Kandijsuiker, Kandijstroop, Keukenstroop, Kristalsuiker, Lactose, Maisfructose, Maïsstroop, Maltodextrine, Maltose, Melassestroop, Melkpoeder, Melksuiker, Moutextract, Pannenkooekenstroop, Poedersuiker, Rietsuiker, Rietsuikerstroop, Sacharose, Siroop, Sucrose, Suikerstroop,Tafelsuiker, Tarweglucosestroop,  Vanillesuiker, Vruchtensapconcentraat, Vruchtensuiker, Witte suiker.

Bron: Anne Marie Reuzenaar: https://www.annemariereuzenaar.nl/vijftig-tinten-suiker/

Boeken over suiker van Anne Marie Reuzenaar

Wat kun je zelf doen?

Om er achter te komen of en hoeveel suiker er in een product zit, kun je het etiket lezen. Staan er in de ingrediëntenlijst een of meerdere van bovenstaande benoemde suikers in de lijst? Dan weet je dat er suiker aan het product is toegevoegd.

Lukt het je niet om al deze benamingen voor suiker te onthouden? Let vooral even hierop om suiker te herkennen op het etiket:

  • Voeding waarbij het woord suiker wordt genoemd
  • Alle woorden die eindigen op ‘ose
  • Alle woorden die eindigen op stroop, siroop, honing, nectar

Wil je uitrekenen hoeveel suikerklontjes er in een product zitten?

Als er suiker is toegevoegd aan een product, wil je ook wel graag weten hoeveel suiker dat dan is. Op de voedingswaardetabel van het product kun je dit gemakkelijk aflezen. Bij ‘waarvan suikers’ staat in grammen vermeld hoeveel suiker in het product zit.

Meer lezen over suiker? Je leest het op: suikerbank.nl

Dit kunnen zowel de suikers zijn die door de fabrikant zijn toegevoegd of de suikers die van nature al in het product zitten. In dit artikel kun je de ‘stap-voor-stap’ uitleg lezen over hoe je het etiket leest en hoe je nou die grammen om kunt rekenen naar de hoeveelheid suikerklontjes in een product.


Gewichtsbeheersing en voedingsadvies

BGN gewichtsconsulent Ida Jager

BGN gewichts- en hormoonconsulent Natuurljik! Ida

Kies ook voor afvallen op een natuurlijke manier. Zonder poeders en pillen dus Natuurlijk en door gewoon te eten. Stop met diëten en ga gewoon eten en krijg grip op jouw eetgedrag. Hoe? Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulente begeleid ik jou naar een slanker en fitter lichaam. Neem vandaag nog contact met mij op. Of kijk hier voor meer informatie wat ik voor jou kan betekenen. Natuurlijk! In balans: Gewichtsbeheersing en voedingsadvies voor de 40+ vrouw op het gebied van overgang, stress en slaap.


Meer lezen over suiker

Verschillende benamingen van suiker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?