perfect slapen in 7 stappen slaapwijzer boekrecensie

Perfect slapen in 7 stappen (slaapwijzer) boekrecensie

Halverwege vorig jaar volgde ik de cursus slaapcoaching. In de eerste instantie als aanvulling op mijn functie als gewichtsconsulent. Regelmatig heb ik cliënten die kampen met overgewicht in combinatie met slaapproblemen. Echter de cursus was zo interessant dat mijn interesse in het onderwerp slaap de afgelopen periode alleen maar is toegenomen. Als verdieping zocht ik naar boeken over slaap. Regelmatig kwam hierbij het boek ‘perfect slapen in 7 stappen’ van slaapwijzer.net voorbij. Omdat ik best nieuwsgierig was naar dit boek, ben ik het gaan lezen. In deze recensie vertel ik mijn visie over dit boek.

perfect slapen in 7 stappen

Je spreekt van een slaapprobleem als je langere tijd moeite hebt met inslapen, slecht slaapt of vroeg wakker wordt. Zo zijn er oorzaken die je makkelijk aan kunt wijzen. Bijv. een stressvolle periode of lichamelijke klachten.  Maar wat als je de reden echt niet weet? En als je dan verschillende dingen probeert zonder resultaat, dan kun je behoorlijk wanhopig raken.

Het opvolgen van een enkele tip zoals bijvoorbeeld: blauw licht vermijden voor je gaat slapen, zal dan ook geen effect hebben op je slaapprobleem. Hier is veel meer voor nodig.

Vaak heb je zelf al van alles geprobeerd om je probleem op te lossen: Oppassen met cafeïne, niet meer achter je tablet vlak voor het slapengaan, enz, enz…. Misschien heb je zelfs geld uitgegeven aan allerlei middeltjes. Maar als niets lijkt te werken kun je hier behoorlijk wanhopig van raken.

Perfect slapen in 7 stappen

Dit kan kloppen volgens William van der Klaauw, de auteur van het boek: ‘perfect slapen in 7 stappen’.  Volgens William  Is een slaapprobleem nooit door 1 oorzaak op te lossen maar hangt deze altijd met meerdere factoren samen.

Terug naar de basis en je richten op de echte oorzaken van het slaapprobleem, welke vaak onzichtbaar zijn.

Van hieruit ontwikkelde hij het boek ‘perfect slapen in 7 stappen’. Het boek dat, als je deze stappen allemaal strikt opvolgt, van je slaapprobleem kan verlossen.

Niet alleen is slecht slapen erg vervelend, het kan op den duur ook nare gevolgen hebben. Zo kunnen slaapstoornissen en chronisch slaaptekort het risico verhogen op:

 • Hoge bloedruk
 • Hartfalen
 • Een onregelmatige hartstlag
 • Een hartaanval
 • een beroerte
 • diabetes type 2

Bovendien hebben verschillende  onderzoeken aangetoond dat weinig slapen het risico op overgewicht vergroot en het daarnaast ook nog eens moeilijker maakt om af te vallen.

Wie is William van der Klaauw?

William van der Klaauw is de auteur van het boek Perfect slapen in 7 stappen

Perfect slapen in 7 stappen william van der klaauw slaapwijzer

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Auteur van het boek perfect slapen in 7 stappen.

Ook is hij een slaap- en ervaringsdeskundige. Zo kampte William zelf met slaapproblemen. Na heel wat uren op het internet en na van alles te hebben uitgeprobeerd om zijn slaapprobleem op te lossen, kwam hij er achter dat er niet 1 oorzaak is voor het slaapprobleem maar juist dat dit samenhangt met allerlei factoren.

Dus weg met al die kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die toch niet helpen.

Vanuit al deze heldere inzichten en opgedane kennis, ontwikkelde hij de 7 stappen die er op gericht zijn om je slaapprobleem nu voor eens en voor altijd op te lossen.

slapen slaapprobleem

Naast het boek heeft William de website slaapwijzer.net. in zijn beheer. Op deze website plaats hij elke week interessante wetenschappelijke artikelen over slaap en slaapproblemen. William weet waar hij het over heeft. Met al zijn kennis die hij in het boek heeft gestopt, wil William jou helpen om af te rekenen met slaapproblemen.

Het Boek: Perfect slapen in 7 stappen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het wel of niet kunnen slapen. Niet alleen Melatonine (het slaaphormoon) draagt hier aan bij maar ook Cortisol (stresshormoon) en Insuline (suikerhormoon) hebben een grote invloed op de aanmaak van melatonine. Het is namelijk zeer belangrijk dat deze hormonen met elkaar in balans zijn.

Om je slaapprobleem daadwerkelijk op te lossen zul je terug moeten naar de basis. Zorgen voor balans in je hormonen en de natuurlijke aanmaak van Melatonine. Het boek helpt je hier stap voor stap bij. Je krijgt handige tips, informatie, advies en de handvaten waarmee je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Verwacht van dit boek geen snelle doorslaapmethode. Integendeel om alle stappen door te voeren en dingen aan te passen kost nu eenmaal tijd. Immers, je slaapprobleem onstond ook niet zomaar ineens. Dit is vaak een gevolg van een opeenstapeling van allerlei factoren. Door het stappenplan uit het boek te volgen en ook echt alle stappen te doorlopen zul je wel vrij snel veranderingen op kunnen merken. Dit zal je tevens ook motiveren om door te gaan om zo eens en voor altijd van je slaapprobleem af te raken.

Mijn eindconclusie

In plaats van het probleem te bestrijden, zouden we meer moeten gaan werken aan de oorzaak! Zo ook voor slaapproblemen. Nog te vaak krijgen mensen met slaapproblemen de nodige slaapmiddelen voorgeschreven door de huisarts op het moment als ze op consult komen met een slaapprobleem. Voor veel mensen lijkt dit de oplossing. Helaas is dit maar tijdelijk. Het is zelfs zo dat slaapmiddelen uiteindelijk je natuurlijke slaapritme verstoren.

Een slaapprobleem is ook niet zomeer ineens op te lossen. Hiervoor zul je je echt moeten verdiepen in het probleem. Maar ik ben van mening dat het voorschrijven van slaapmiddelen te snel wordt gedaan. Als iedere cliënt eerst het boek: perfect slapen in  7 stappen, mee zou krijgen alvorens er slaapmedicatie wordt voorgeschreven, zou dat al een hele mooie ontwikkeling zijn.

Perfect Slapen in 7 Stappen kopen

Al met al ben ik dus zeer tevreden over het perfect slapen in 7 stappen boek.  De stappen die William uitlegt zijn duidelijk, waardoor het voor iedereen makkelijk te volgen en toe te passen is in de praktijk. Dus geen ingewikkelde methode of lastig te begrijpen taalgebruik. Bovendien leest het boek makkelijk weg.

Het boek is geschikt voor jou als je last hebt van slapeloosheid en/of midden in de nacht vaak wakker wordt, waardoor je overdag moe en lusteloos bent. Ben jij helemaal klaar met je slaapprobleem? Heb je al van alles geprobeerd en wil je nu eindelijk eens goed door kunnen slapen en bovendien fit en uitgerust wakker worden?  Dan is perfect slapen in 7 stappen het juiste boek voor jou!

Als je alle 7 genoemde stappen en de bijbehorende informatie gaat toepassen, dan zul je beter gaan slapen.

Iedereen kan namelijk perfect slapen. Dus ook jij! Maar dan moet je wel eerst terug naar de basis.

Wil je het Perfect Slapen in 7 Stappen boek kopen? Maak dan gebruik van deze aanbieding. Je krijgt dan direct toegang tot de digitale versie (PDF) die je vervolgens meteen kunt downloaden. Het hardcover boek zal per post naar je worden verzonden. Ook ontvang je  alle bijbehorende extra’s voor de helft van de prijs van € 37,00 i.p.v. €74.  Let op: deze prijs is tijdelijk!!! 

Koop hier je boek met korting

Je loopt geen enkel risico met je aankoop want je bent verzekerd van een 90 dagen niet goed geld terug garantie . Dit houdt in dat als je niet tevreden bent  over het boek en de behaalde resultaten je gewoon binnen 90 dagen je geld terug kan vragen. Op deze manier loop je dan ook geen enkel risico op een miskoop.

wat is slaap

Hello fresh receptenmaker

Recepten matchmaker van Hellofresh maakt van koken weer kinderspel

Je kinderen betrekken bij het kiezen van een gezonde maaltijd is vanaf nu erg gemakkelijk. Voor die ouders die inspiratie nodig hebben om lekker en gezond te koken voor hun kinderen, heeft Hellofresh namelijk iets nieuws bedacht.: ‘De recepten matchmaker’! Met deze recepten matchmaker van Hellofresh wordt het koken weer kinderspel.

Interactieve generator betrekt kinderen bij voeding en koken met verse ingrediënten

Papa’s en mama’s die nodig toe zijn aan inspiratie in de keuken opgelet! Heb je geen idee hoe je ervoor zorgt dat je kinderen hun groenten eindelijk opeten of juist iets nieuws willen proeven behalve pannenkoeken, poffertjes en patat? HelloFresh helpt ouders een handje door het interactief betrekken van kinderen in de lastigste keuze van het dagelijks leven, namelijk wat er vanavond op het menu staat.
De recepten matchmaker  van Hellofresh is een gemakkelijke manier om samen met je kind te kiezen wat jullie vanavond eten. Door een aantal simpele vragen over smaak en allergieën, worden er opties voor de avondmaaltijd gegeven. Hiermee wordt de kans groter dat je kind het gerecht ook daadwerkelijk zal lusten. Maak je je zorgen om tijd? Geen zorgen, binnen tien seconden heb jij nieuwe kookinspiratie! En er komt geen foodbox aan te pas.

Hoe werkt de recepten matchmaker van Hellofresh?

De matchmaker vraagt jou en je kleine om een hoofdingrediënt te kiezen. Bijvoorbeeld kip, groente of pasta. Daarna wordt er gevraagd om het ‘soort’ gerecht wat je zoekt. Bijvoorbeeld licht verteerbaar of kindvriendelijk. Tot slot wordt er nog gevraagd om waar het gerecht aan moet voldoen, hier kun je bijvoorbeeld allergenen aangeven. De matchmaker geeft dan twee voor gerechten die jullie samen kunnen koken. Een loterij voor de smaakpapillen!

recepten matchmaker hellofresh kinderen

Samen koken kent vele voordelen

Wanneer je je kind betrekt bij de keuze wat zij gaan eten, kun je er ook voor kiezen om hen te laten helpen met de bereiding van de maaltijd. Hiermee geef je je kind een voorsprong om later met meer zelfvertrouwen in de keuken te staan. Laat ze je helpen in de keuken, bijvoorbeeld door het knippen en wassen van kruiden, mengen van salade of voorzichtig snijden van komkommer met een kindvriendelijk mes. Tussendoor snoepen is zeker toegestaan!

Benieuwd naar wat er vanavond bij jou op tafel staat, test de recepten matchmaker dan snel en duik samen met je gezin de keuken in!

tabasco pepersaus

Positieve effecten van pepersaus + gratis recept.

Wat is een gezonde smaakmaker?  Veelal is het lastig om een natuurlijke smaakmaker te vinden die gezond is en geen nare toevoegingen bevat. Tabasco (pepersaus) is zo’n natuurlijke smaakmaker. Deze pepersaus is een  pure smaakmaker voor bijvoorbeeld soepen, sauzen en eenpansgerechten. En ook niet onbelangrijk, Tabasco is gewoon verkrijgbaar in elke supermarkt. In dit artikel de positieve effecten van pepersaus.

positieve effecten van pepersaus

Positieve effecten van pepersaus

Een gezonde levensstijl is anno 2019 geen trend meer, maar een omschakeling naar nieuwe gewoontes. De behoefte aan natuurlijke, plantaardige en gezonde levensmiddelen zien we niet alleen bij de jongere generatie, maar zeker ook bij ouderen toenemen. In de bereiding van ons eten wordt steeds meer geprobeerd zout, suiker en vet  te reduceren. Uit veelvuldige onderzoeken blijkt dat pepers en pepersaus positieve effecten hebben op onze gezondheid en kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Tabasco® heeft deze positieve effecten van pepersaus op een rijtje gezet.

Natriumarm

Volgens het voedingscentrum krijgt meer dan 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Zout bevat 0,4 gram natrium per gram en is daarmee de belangrijkste bron van natrium. Mensen die hun zoutinname willen beperken, zonder smaak in te leveren kunnen het zout vervangen door een natriumarm product dat wel hartigheid geeft. Zout in een recept is gemakkelijk te vervangen door een gelijke hoeveelheid Tabasco® saus. Deze pepersaus is gemaakt op basis van natriumarm (Avery Island) zeezout en bevat slechts 30 milligram natrium per theelepel. De pittigheid zal verminderen bij verhitting, maar de hartigheid blijft en maakt zout en peper toevoegen overbodig.

Suiker- en vetreductie

Voor een eetpatroon waarbij de inname van calorieën moet worden verlaagd, wordt naast zout  suiker en vet beperkt. Om zoveel mogelijk smaak, rondheid en hartigheid te behouden, kunnen een paar druppels pepersaus het verschil maken. Tabasco® wordt gemaakt van gemalen pepers, zeezout en gedistilleerd azijn zonder enige toevoeging: geen suiker, geen verzadigde vetten, geen conserveringsmiddelen, geen koolhydraten, geen gluten. Zo is de saus halal, koosjer, vegetarisch-veganistisch en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.

Capsacïne

Pepers bevatten capsaïcine – het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt. In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. In de medische vakpers wordt gesproken over een verhoging van de weerstand, het voorkomen van maag- darmklachten en een verlaging van de bloeddruk.

Gezonde smaakmaker uit een flesje

Er wordt zelfs gezegd dat het endorfines vrijmaakt, dus het zou ook positief op je geluksgevoel kunnen werken!

Salade van avocado, roerei met zoet-pittige topping

recept tabasco saus

Zelf aan de slag met Tabasco® en inspiratie nodig? Download dan hier jouw gratis recept van een salade van advocado, roerei met zoet-pittige topping.

Tips voor een gezonder eetpatroon

10 tips voor een gezonder eetpatroon alleen door gebruik van Tabasco®  pepersaus:

 1. Mede door de hoge concentratie pepers, volstaat de helft van de hoeveelheid gewone pepersaus, indien Tabasco® pepersaus gebruikt wordt.
 2. Vervang zout in marinades en dressings door een paar druppeltjes Tabasco®
 3. Kook pasta in water met Tabasco® in plaats van zout.
 4. Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid pit en hartigheid in het gerecht. Zet een flesje Tabasco® op tafel voor een eigen smaaktoevoeging.
 5. Vervang peper en zout in de stamppot door een paar druppeltjes pepersaus: deze wordt veel smakelijker.
 6. Pimp je alcoholvrije cocktail op met wat Tabasco®. Het effect zal je verbazen!
 7. Om varkensvlees, kip of hamburgers beter verteerbaar te maken, voeg een fijngehakt uitje, knoflook en een halve theelepel Tabasco® toe aan een pond vlees.
 8. Vervang chiliolie door een paar druppels Tabasco®
 9. Probeer eens Tabasco® in plaats van peper én zout in een omelet of scrambled eggs (zie recept onderaan deze tips).
 10. Vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid met het gebruik van Tabasco®

Meer inspiratie nodig?

50 recepten in 30 minuten

⇒50 recepten in 30 minuten⇐

 

 

wat is slaap

Wat is slaap? Uitleg over slaap en de vijf slaapfasen.

Iedereen doet het, de een wat langer en vaker dan de ander. Maar het feit is, we hebben het allemaal nodig: slaap! Want zonder te slapen zouden we namelijk niet kunnen leven, het is een levensbehoefte net zoals eten en drinken.  Maar wat is slaap nu eigenlijk en wat gebeurt er als we slapen?

Wat is slaap?

Slapen is een proces waarbij je lichaam zich fysiek en mentaal hersteld en de dag die geweest is, verwerkt. Dit hebben we nodig om de volgende dag weer uitgerust en fit op te staan. Om dit proces uit te voeren word je slaap opgedeeld in cyclussen. Elke cyclus heeft hierbij een belangrijke taak. Tijdens zo’n cyclus worden er verschillende slaapfases doorgemaakt. Per nacht maken we zo’n vier a vijf keer achter elkaar zo’n cyclus door.

Kwalitatieve slaap

De meeste mensen houden zich echter bezig met de duur van hun slaap. Dus het toaal aantal uren dat we per nacht nodig zouden hebben aan slaap om de volgende dag weer fit en energiek op te staan. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is dan de duur, is de kwaliteit van je slaap.

wat is slaap slaapduur

Zo kun je namelijk wel zeven uur  per nacht slapen maar wist je dat dit nog niks zegt over de werkelijke kwaliteit van je slaap? De kwaliteit van je slaap wordt grotendeels bepaald door hoe diep je slaapt. Voeding en leefstijl hebben hier een grote invloed op.

De 5 slaapfasen

Onze slaap bestaat uit 5 verschillende slaapfasen. Waarbij de diepe slaap de belangrijkste slaapfase is.


Fase 1 (NREM1): Doezelen, de overgansfase tussen wakker zijn en slapen.
Fase 2 (NREM2): Inslapen. Op dit moment beginnen we met in te slapen. Dit is nog een lichte slaap. Zo nu en dan kun je nog wakker schrikken.
Fase 3 (NREM3): Matig diepe slaap. We slapen.
Fase 4 (NREM4): Zeer diepe slaap. Op dit moment zijn we zeer moeilijk wakker te krijgen. Worden we al wakker gemaakt tijdens deze fase, dan heb je echt even tijd nodig om te realiseren waar je nu eigenlijk bent.
Fase 5: De remslaap die ook wel droomslaaP wordt genoemd. Tijdens deze fase zijn er snelle oogbewegingen (Rem staat voor rapid eye movement) en zijn de hersenen zeer actief. De hersenen zijn op dat moment bezig om de afgelopen dag te verwerken. Ook zijn de spieren tijdens deze fase volledig ontspannen.

Na deze 5-de fase kun je heel even wakker worden. Dit heb je vaak zelf niet eens in de gaten. Daarna begint de volgende slaapcyclus weer van voren af aan.


Slaapcyclus

Al deze 5 slaapfases bij elkaar noemen we een slaapcyclus. Tijdens zo’n cyclus worden dus deze verschillende slaapfasen doorlopen.  Elke slaapcyclus duurt gemiddeld zo’n  90 tot 120 minuten. De duur van elke slaapfase hangt er echter vanaf in welke slaapcyclus je je bevindt. Zo zul je de eerste 3 slaapcyclussen langer slapend in fase 4 doorbrengen. Deze fase is nodig om fysiek (lichamelijk) te herstellen.

Voorbeelden van fysiek herstel zijn:

 • Wondjes die zich genezen
 • Nieuwe cellen en weefsels die worden aangemaakt
 • Afweerstoffen die worden aangemaakt
 • Hormoonspiegels die worden hersteld

Vanaf de 4-de slaapcyclus zul je juist weer meer tijd slapend in fase 5 doorbrengen. Deze fase is om mentaal te herstellen.

slaapcoach⇒Lees ook: Afvallen door te slapen?

 

Voor onze hersenen is deze fase erg belangrijk. Tijdens deze slaapfase zijn de hersenen namelijk zeer actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Dit hebben we allemaal nodig voor een geestelijk herstel.

Per nacht doorloop je gemiddeld zo’n 4 tot 5 maal een slaapcyclus.

Kernslaap

Naarmate de nacht vordert, bevatten de slaacycli steeds minder diepe slaap en steeds meer lichte slaap en REMslaap. Zo wordt er gedacht dat de diepe slaap en de Remslaap de belangrijkste fasen zijn in onze slaapcycli. Deze fasen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van onze nachtrust.

wat is slaap»Lees ook: Perfect slapen in 7 stappen

 

Deze diepe slaap is tijdens de eerste 4 á 5 uur  (dit zijn ongeveer 3 doorgemaakte slaapcyclussen) van je slaap het grootst. Ook heb je tijdens deze uren al de nodige REMslaap gehad. Daarom zijn vooral deze eerste 4 á 5 uren zo belangrijk. Deze slaap wordt daarom ook wel de kernslaap genoemd. Dit is dus de slaap die je vooral nodig hebt om te herstellen.

De dag als basis voor de nacht

Hoe je de dag doorbrengt, zegt al iets over hoe de nacht zal gaan verlopen.  In je slaap verwerk je namelijk de hele voorgaande dag in omgekeerde volgorde. Was deze dag hectisch met weinig tot geen ontspanning, dan zal de nacht die er op volgt ook onrustiger verlopen. Overdag leg je dus al de basis voor een goede nacht.

nacht slaap slapen nachtrust

Goed slapen voor meer energie

Goed slapen zorgt voor meer energie voor de volgende, nieuwe dag. Tijdens het slapen reset je dus als het ware je hele systeem, zowel je lichaam als je geest. Zo zul je de dag fit en energiek beginnen. Tevens zorgt goed slapen ervoor dat je gedurende de dag beter bestand bent tegen allerlei stress situaties die zich voor kunnen doen. Op deze manier hou je hierdoor ook weer meer energie over.

»Lees ook: Slaapcoaching, de natuurlijke weg naar een gezond slaappatroon

Ben jij bij het opstaan nog moe? Heb je veel cafeïne nodig om de dag door te komen? Ben je slaperig en snel geïrriteerd gedurende de dag? Zie je er vermoeid uit? Ben je vergeetachtig en heb je moeite om je te concentreren? Dit zijn allerlei symptonen die passen bij een slaaptekort.

Blijf hier niet mee rondlopen maar pak de verborgen oorzaken aan zodat ook jij weer fit en energiek aan een nieuwe dag kunt beginnen.

wat is slaap

 

 

 

intelligent bewegen boek

Intelligent bewegen gelanceerd: Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei

Dat beweging en sporten goed is voor je lijf, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat bewegen ook goed is voor je brein? Door te bewegen zet je namelijk niet alleen je lichaam maar ook je hersenen aan het werk. Hierdoor ontwikkelen de hersenen o.a. tal van nieuwe verbindingen. Fabio D’Agata schreef er een boek over: ‘Intelligent bewegen, lichaamsbeweging voor persoonlijke groei’. Een persoonlijk verhaal over het kunnen doen van wat hij wilde doen en het willen worden van wie hij graag wou zijn.

Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei

Onlangs presenteerde Fabio D’Agata in een het bomvol AFAS theater zijn nieuwe boek Intelligent Bewegen. In dit boek geeft D’Agata inzichten, sleutelprincipes en tools die helpen persoonlijk te groeien door het optimaal inzetten van beweging. Als je je fysiek, mentaal én emotioneel actief inzet voor een persoonlijk levensdoel, is de impact het grootst en kun je groeien. Dat is Intelligent Bewegen.

Inzichten uit het boek

In het voorprogramma vertelde Bas van der Veldt (CEO AFAS Software) welke impact de methode van D’Agata op zijn leven heeft. De presentatie van Fabio D’Agata zelf begon met een boektrailer en een persoonlijk verhaal, waar hij met een brok in zijn keel over een moeilijke periode van paniekaanvallen vertelde. Daarna deelde hij aan een geboeide zaal inzichten over het lichaam en hoe je Intelligent Bewegen zelf toe kunt passen in je leven.

Een andere kijk op bewegen

De methode is gericht op vaardigheden die nodig zijn om als mens de gewenste kant op te groeien. Dus de weegschaal kan de prullenbak in. Het menselijk lichaam is namelijk slimmer dan je denkt en die intelligentie kun je inzetten voor wat écht belangrijk is in het leven. Dit beschrijft D’Agata heel duidelijk en stapsgewijs in zijn net gelanceerde boek.

intelligent bewegen

Om de methode uit dit boek te volgen wordt geen bepaald conditieniveau vereist, je hoeft jezelf niet uit te putten en het vergt ook geen discipline of doorzettingsvermogen. Er is wel een andere benadering van sport en beweging nodig. Als je die andere kijk eenmaal hebt, is bewegen geen ‘moetje’ meer, maar draagt het direct bij aan de gewenste persoonlijke ontwikkeling.

Dit zeggen experts over Intelligent Bewegen:

‘De afwisseling van spel, beweging en daarbij slim nadenken is briljant en nergens te krijgen, alleen bij Fabio.’  –  Bas van der Veldt (CEO AFAS Software)

‘Fabio heeft een prachtig boek geschreven!’ – Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie Vrije Universiteit Amsterdam)

‘Dit boek is van Champions League niveau.’ – Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV)

‘Fabio D’Agata heeft een visie die past in de moderne tijd.’ – Bram Bakker (psychiater)

Psychiater Bram Bakker is groot aanhanger van de methode Intelligent Bewegen

INFORMATIE OVER HET BOEK

Titel: Intelligent bewegen                                                                                                                                  Ondertitel: Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei                                                                            Auteur: Fabio D’Agata

Uitgeverij: Lucht                                                                                                                                                          ISBN 978 94 92798 27 5

Prijs: € 20,00                                                                                                                                                              Te koop bij o.a. Bol.com

Boektrailer van Intelligent bewegen:

Boektrailer Intelligent bewegen – Fabio D’Agata from SPAT verandert on Vimeo.

Over Fabio D’Agata

Fabio D’Agata is auteur, spreker en directeur van SPAT verandert. Hij verzorgt samen met coaches programma’s op maat voor individuen en groepen in het bedrijfsleven en in de zorgsector. Zijn werkwijze ontwikkelde zich in de afgelopen zes jaar tot een succesvolle methode, die inmiddels ook door andere professionals in praktijk wordt gebracht.

waterkwaliteit van thee

Waterkwaliteit belangrijk voor de smaak van thee

Hoe drink jij je thee het liefst? Tegenwoordig zijn er tal van smaken te ontdekken. Van theezakjes, losse thee tot ware theebloemen. Voor elke seizoen is er wel een passende soort te vinden. Niet alleen het soort thee wat je kiest maar ook de waterkwaliteit is belangrijk voor de smaak van de thee. Thee drinken is niet alleen hartstikke lekker maar ook nog eens een gezond alternatief voor al die suikerrijke frisdranken en vruchtensappen.

Theesommeliers: “waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

De waterkwaliteit is belangrijk als het gaat om de smaak van de thee. Enerzijds omdat een kop thee voor 99 procent bestaat uit water. Anderzijds is thee een boeiend en culinair product geworden met een rijk en divers smakenprofiel.

“De smaak en kwaliteit van een kop thee beoordelen en waarderen wij op dezelfde manier als een glas wijn. Het gaat om geur en smaakbeleving”,  aldus de voormalig Nederlands kampioenen theesommelier Erkens en Muylle.

Waterkwaliteit bepaalt smaak thee zero waterfilter

Zuiverheid water bepaalt de smaak

Theesommeliers zijn eensgezind: “Zuiver water creëert de beste smaak. Door water te filteren worden kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Daardoor wordt het water zachter en komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht. Hoe zuiverder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens Erkens en Muylle. Zie ook de bijbehorende video

Thee is een gezond alternatief

“Thee is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Het is door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van 5. Maar hoeveel thee zit er eigenlijk echt in een kop thee? Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van water en bijbehorende zuurgraad (pH waarde) bepalen daarmee voor een groot gedeelte de smaak.”

thee drinken

 

Kijk hier voor de lekkerste smaken thee.

Zuiverheid water beoordeeld op basis van TDS-waarde

Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. Alleen het ZeroWater zuivert het water tot 0 TDS. TDS is de afkorting van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in parts per million (ppm). Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

De zero waterfilter is oa te koop bij bol.com

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten

De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails.  Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

Lees ook: Thee drinken en reviews

waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee

 

 

 

10 dagen stil mediteren met tegen zin

Tien dagen stil… Mediteren met (tegen)zin

Drukte, stress, hectiek, voor velen is dit de realiteit van alledag. Allerlei energievreters liggen constant op de loer. Hoe zorg je voor balans en hoe herstel je het evenwicht in je dagelijkse leven? Bestsellerauteur Koen de Jong verteld in zijn boek ‘tien dagen stil’ hoe hij dit aanpakte.

Ruim emoties, angsten, ergernissen en ervaringen op door objectieve observatie

10 dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen alcohol, geen seks, geen chocola en geen sport. Wat dan wel? Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren. In zijn nieuwste boek Tien dagen stil beschrijft bestsellerauteur Koen de Jong zijn ervaring met mediteren in stilte, de worsteling daarmee en al het mooie wat het hem heeft gebracht.

Weglopen

Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan een tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses.  Hij wil weglopen. Maar hij blijft. En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.

Vreemde rituelen

Er was een tijd waarin het hoofd van schrijver Koen de Jong vergeleken kon worden met een roedel op hol geslagen puppy’s, zijn gedachten schoten alle kanten op en zijn concentratie was belabberd. Hij kreeg steeds meer behoefte aan rust, focus en aandacht. Zijn interesse voor mediteren wakkerde langzaam aan en zodoende leerde Koen over het bestaan van de Vipassana-meditatie. Een methode waarbij je je lichaam kunt observeren zonder vreemde rituelen met boeddhabeelden, wierook en mantra’s. Deze concrete methode gericht op ademhaling maakte hem enthousiast. Koen schreef zich uiteindelijk in voor een meditatietraining. Toen hij erachter kwam wat er van hem gevraagd werd tijdens die training schrok hij zich rot. Inmiddels heeft hij er al 7 achter de rug. Waarom? Omdat het hem een fijner, rustiger en gelukkiger mens maakt.

Hobbels

In Tien dagen stil deelt Koen de Jong zijn ervaringen met mediteren in stilte van dag tot dag. Aangevuld met de expertise van zijn meditatieleraar en de wetenschappelijke inzichten hierover is dit boek een praktische, betrouwbare en fascinerende gids die ook jou kan helpen om sterker en gelukkiger in het leven te staan.

“Na de retraite is je brein rustig en ontspannen. Van continue cortisol en piekeren wordt je probleemherkennend vermogen groter, maar je probleemoplossend vermogen kleiner. Dat is een heel onprettige situatie. Na stilte merk je dat je gereset bent, en met frisse energie en moed de hobbels van het leven aankan.” Koen de Jong

tien dagen stil mediteren met tegen zin

Informatie over het boek

Titel: Tien dagen stil                                                                                                                                      Ondertitel: Mediteren met (tegen)zin                                                                                                            Auteur: Koen de Jong

Uitgeverij: Lucht                                                                                                                                                          ISBN 9 789492 798268

Prijs: € 18,95                                                                                                                                                                Te koop bij o.a. Bol.com

Wie is Koen de Jong?

Koen de Jong is eigenaar van www.sportrusten.nl; een site over ademhaling, sporten en koud douchen. De Jong schreef Koud Kunstje (met Wim Hof), Ik, de wielrenner en Kopwerk (met Aart Vierhouten), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel) en Verademing (met Bram Bakker).

Van zijn boeken zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan acht landen vertaald.

tefal hakmolen snijden hakken handomdraai

Tefal hakmolen: in een handomdraai een verse, gezonde maaltijd. Download de recepten gratis!

Je eigen maaltijd of babyhapje maken hoeft niet moeilijk te zijn. Tefal introduceerde onlangs de handige 5-second-Chopper. Een handige hakmolen waarmee je dus letterlijk in een handomdraai een verse en gezonde maaltijd kunt maken. Van dipsausje, soep, pesto tot babyhapje: maak het lekker zelf. Het is niet alleen veel lekkerder en gezonder maar ook nog eens veel verser.

We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig met gezond en duurzaam eten, maar door een drukke leefstijl schiet dit er nog weleens bij in. Hoeft niet meer, want met de 5-second-Chopper bereid je zelfs in no time jouw eigen gezonde maaltijd of dip. Met deze hakmolen speelt Tefal slim in op deze duurzaamheidstrend, want je hebt geen stroom nodig voor het gebruik van dit apparaat. Ideaal dus voor iedereen die een beetje bewuster en groener wil leven.

Razendsnel

Deze handige hakmolen van Tefal is zeer compact en doet zijn werk supergoed. In een letterlijke handomdraai hak je razendsnel alle ingrediënten klein. Van ui, wortel en komkommer tot fruit, kruiden en noten: alles kan erin. Hoe vaker je aan het koord trekt, hoe fijner je hakt. Je bepaalt dus zelf hoe klein je alles wilt. Bovendien heb je geen stopcontact nodig – de hakmolen wordt namelijk met de hand bediend – en dat maakt deze hakmolen ook geschikt om mee te nemen naar werk of op vakantie. Ook handig: het apparaat kan gewoon in de vaatwasser (behalve de deksel) en is door de compactheid gemakkelijk op te bergen. Scheelt weer ruimte in je keukenkastje.

⇒ Zelf het gemak ervaren? Bestel of Kijk hier voor meer informatie.

Van dip tot babyhapje

Wil je jouw gasten graag verrassen met een lekkere dip, originele pesto, zelfgemaakte kruidenmix of quacamole? Ook dan is de 5-second-Chopper ideaal, want met deze handige keukengadget bereid je overal in no time jouw eigen gezonde dip of pastasaus. De hakmolen is zélfs te gebruiken om een voedzaam babyhapje klaar te maken. Zo kun je zelf bepalen wat je kindje binnenkrijgt.

baby hapjes zelf maken guacamole pastasaus zelf maken pesto zelf maken

Inspiratie nodig? Ben je op zoek naar inspiratie om zelf die lekkere guacamole of pesto te maken van de bovenstaande foto’s? Download dan hier gratis de bijbehorende recepten.

Duurzaam

De laatste jaren hechten mensen steeds meer waarde aan duurzaamheid tijdens een aankoop: van 30 procent in 2013 naar 48 procent in 2017 (bron: Dossier Duurzaam). Drijfveer daarvoor vormt de behoefte van mensen om te consumeren met een goed gevoel. Het helpt daarbij dat men ziet dat steeds meer mensen bewustere keuzes maken: duurzaamheid wordt steeds gewoner. Met de 5-second-Chopper speelt Tefal slim in op deze trend, want je hebt geen stroom nodig voor het gebruik van dit apparaat. Ideaal dus voor iedereen die een beetje bewuster en groener wil leven.

DE VOORDELEN VAN DE TEFAL 5-SECOND-CHOPPER NOG EENS OP EEN RIJ:

 • Hakken en vermalen is zo gebeurd
 • Je bepaalt zelf hoe fijn je de ingrediënten hakt
 • Je kunt het apparaat voor van alles gebruiken: van pastasaus en guacamole tot een lekkere dip of verse babyhapjes
 • Je hebt geen stekker nodig, maar ervaart wel alle voordelen van een elektrisch apparaat
 •  De 5-second-Chopper is duurzaam, eenvoudig schoon te maken en makkelijk op te bergen

tefal hakmolen

Onlangs heb ik deze handige tefal hakmolen mogen testen. Benieuwd naar mijn oordeel? Ik schreef er deze review over.

Puur Gezond boekrecensie slank in 8 stappen

Puur Gezond slank in 8 stappen boekrecensie

Toen ik in 2016 begon als gewichtsconsulente, was ik nog naastig op zoek naar een methode om mee te gaan werken. Een methode waarbij ik stap voor stap mijn cliënten kon begeleiden. Al snel vond ik aansluiting bij PuurGezond en ging ik werken met het stappenplan: slank in 8 stappen. Nog steeds ben ik zeer blij met deze methode. Bij dit stappenplan hoort het boek: Puur Gezond slank in 8 stappen. Als je stap-voor-stap wilt afvallen met lekker en echt eten, is dit boek een aanrader.

Het boek Puur Gezond slank in stappen

Het boek is een uitgave van Scriptum en geschreven door Karine Hoenderbos. Karine is diëtist en journalist. Ook is ze mede oprichter van PuurGezond.nl.

Puur gezond slank in 8 stappen

Van het boek zijn er inmiddels al duizenden exemplaren gedrukt. Voor deze boekrecensie gebruikte ik de 4e druk.

Puur gezond Slank in 8 stappen

Bij Puur Gezond ligt de nadruk op puur en gezond eten. Verse, onbewerkte en volwaardige producten. Dus geen pakjes en zakjes maar zelf aan de slag gaan om bijv. die lekkere soep of dat  lekkere sausje te maken. PuurGezond staat voor meer smaak, meer voedingswaarde en meer verzadiging. Vanuit dit principe, volg je een 8 stappenplan. Puur gezond sΙank in 8 stappen door stap voor stap je eetpatroon geleidelijk aan te passen.

De indeling van het boek

Naast een voorwoord en een inleiding, is het boek opgebouwd uit verschillende delen en bijlagen. Dit maakt het boek erg overzichtelijk en op deze manier word je stap-voor-stap voorbereid op het aanpassen en veranderen van je voeding en leefstijl.  Dat is ook het mooie aan dit boek. In de meeste afslankboeken ligt de focus op voeding. Er wordt beschreven wat je niet mag eten, er worden calorieën geteld en aan de hand daarvan volg je een menu’s. Zodra je deze menu’s vaak doorlopen hebt, weet je zelf nog niets over voeding en val je al snel terug in je oude patroon.PuurGezond boek

Bij PuurGezond werk je aan het totaalplaatje. Dus voeding en leefstijl. Leefstijl is minstens zo belangrijk om gewicht te verliezen. Bovendien leer je van alles over voeding waardoor je inzicht krijgt welke producten je beter kunt kiezen om je lijf gezond te houden en waarom.

Deel A: lekker puurgezond eten en afvallen

In dit deel wordt ingegaan op het PuurGezond en slank plan. Wat is het precies, wat kun je eten per dag en hoe lees je de puurGezond piramide af? Op deze en andere vragen krijg jij in het eerste deel het antwoord. Ook leer je wat de 10 spelregels van het PuurGezond  en slank plan zijn en kun je een vragenlijst invullen om te zien hoe je ervoor staat.

Na het volgen van het 8 stappenplan vul je deze vragenlijst nogmaals in. Daardoor kun je dan goed zien wat er allemaal veranderd is. Je zult versteld staan van het resultaat. Hierdoor wordt pas goed duidelijk wat voor een vooruitgang er al mogelijk is in slechts 8 weken!

Deel B: In 8 weken naar een gezond eetpatroon

In dit deel ga je daadwerkelijk aan de slag. Het 8 weken stappenplan gaat van start. Vanaf nu volg je elke week een nieuwe stap op. Per week wordt elke stap duidelijk uitgelegd, krijg je praktische tips, advies, inzichten en eettips.

Op deze manier wordt er elke week (8 weken lang) een nieuwe stap behandeld. Als je het tempo van het boek volgt dan beheers jij, na deze acht weken, alle stappen en heb je deze doorgevoerd.

In de praktijk zie ik nog weleens dat cliënten iets langer over het stappenplan doen. Dit is ook helemaal geen probleem. De ene stap is nu ook eenmaal lastiger door te voeren dan de andere. Volg hierbij dan ook je eigen tempo. Het gaat uiteindelijk om het beheersen van de stappen en niet om de snelheid. Elke stap is er weer een vooruit.

Deel C: Weekmenu’s en recepten

Als je alle 8 stappen van Deel C hebt doorlopen, dan kun je aan de slag met de weekmenu’s. In dit deel van het boek vind je maar liefst 3 complete weekmenu’s. Na elk weekmenu volgen de recepten van die week. Wel even een puntje om op te letten: Bij de meeste recepten wordt qua ingrediënten uitgegaan van 4 personen. 

Ben je met minder personen dan kun je:

 • Of de ingrediëntenlijst aanhouden en de helft van het bereide gerecht bewaren of invriezen.
 • Of alle benodigde ingrediënten halveren.

De recepten zijn Puur en Gezond. Dus koken met pure voedingsmiddelen, zonder pakjes en zakjes, met producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Puur en gezond koken

Deel D: eerste hulp bij afvallen

Zo kan het gebeuren tijdens het afvallen dat het even niet zo gaat zoals je graag zou willen. Je omgeving werkt niet mee, je valt even niet meer af of je zit gewoon even niet zo lekker in je vel. In dit deel ‘eerste hulp bij afvallen’ lees je alles over hoe je hier mee om kunt gaan. Dus op welk moment van het slank plan je je ook bevindt, de eerste hulp bij afvallen kun je altijd raadplegen.

Zelf aan de slag met het persoonlijke slank plan? Het boek ‘Puur Gezond slank in 8 stappen’ kun je hier inkijken of aanschaffen.

Deel E: Meer over PuurGezond

In dit laatste deel lees je meer over PuurGezond. Daarnaast bevat het boek nog 2 extra bijlages met daarin een handig lijstje van producten die PuurGezond en slank zijn.  Een overzicht met bewerkte versus pure producten en een handig beweegplan die je voor jezelf in kunt vullen.

Mijn oordeel over het boek

Al vele jaren werk ik als gewichtsconsulent met de 8 stappen van Puur Gezond. Mijn ervaring is ronduit positief. Niet alleen val je af met het PuurGezond plan, maar je leert ook nog eens ontzettend veel over voeding en leefstijl. Ik werk zelf graag met lijstjes. Dit geeft veel overzicht aan cliënten die willen afvallen en niet weten waar ze moeten beginnen. Daarnaast zijn de vragenlijsten ontzettend handig. Zo zie je al snel wat goed gaat en waar je knelpunten liggen. Daar kun je dan gericht mee aan de slag.

Bovendien werkt een stappenplan veel beter omdat je op deze manier in kleine stapjes dingen aanpast of vervangt. Dit is veel makkelijker door te voeren en nog belangrijker: ook vol te houden. Zeker op lange termijn. Wat het is toch uiteindelijk de bedoeling dat je niet alleen afvalt maar dat de kilo’s ook daadwerkelijk wegblijven.

Afvallen gaat niet meer om wat je niet mag eten maar juist om wat je wel mag eten. Door de vele eettips en recepten in het boek kom je niks te kort. Het boek laat je zien dat er zoveel keus is in lekker en gezond eten. Uiteindelijk ben je niet op dieet maar pas je je leefstijl aan.

Puur gezond slank in 8 stappen is het boek voor jou als jij:

check je leefstijlWilt afvallen

check je leefstijl

Dit stap voor stap wilt doen 

check je leefstijl

Daarnaast alles wilt weten over voeding en leefstijl

check je leefstijl

Klaar bent met diëten

check je leefstijl

Op zoek bent naar recepten met pure en gezonde producten

Puur gezond slank in 8 stappen boekrecensie

Persoonlijke begeleiding

Zoek je persoonlijke begeleiding bij overgewicht waarbij gebruikt wordt gemaakt van de methode van PuurGezond? Dan kun je bij mij terecht. Als BGN gewichtsconsulente bied ik trajecten aan waarbij ik gebruik maak van het Puur Gezond slank in 8 stappen plan. Mijn werkgebied is heel Nederland en België. Kijk hier voor meer informatie of neem contact met mij op.

 

 

online gewichtsconsulent afvallen online

De rol van de weegschaal: Veel meer dan wegen van gewicht alleen.

Sinds mijn start als gewichtsconsulente hebben er al vele mensen op mijn weegschaal gestaan. Aan het begin van een nieuw te volgen traject, tussendoor om de voortgang te bekijken of tijdens een eenmalige lichaamsanalyse. Telkens is de rol van de weegschaal veel groter dan alleen maar wegen. De weegschaal vertelt mij zo veel meer dan de cijfers die op het scherm staan. Achter al die cijfertjes schuilt namelijk een verhaal.

Aan de slag als gewichtsconsulente

1 Januari 2016, de start van mijn bedrijf als BGN gewichtsconsulente. De eerste aanschaf die ik deed als zelfstandige was die van een weegschaal. Wat was ik blij met deze prachtige weegschaal. Op dat moment wist ik nog niet dat deze weegschaal mij, naast de metingen, zoveel zou vertellen.de rol van de weegschaalNaast het meten van het gewicht, meet deze weegschaal namelijk ook:
 • De BMR (Ruststofwisseling)
 • De BMI
 • Het vetpercentage
 • Spierpercentage
 • Het visceraal vet

Afvallen is veel meer dan minder eten

Maar achter al deze cijfertjes gaat veel meer schuil dan die overtollige kilo’s. Achter deze cijfers zit een heel verhaal. Elke cliënt is uniek en heeft daarmee ook een eigen verhaal. Het is namelijk een hele stap om hulp te zoeken vanwege het overgewicht. Als ik een cliënt voor het eerst zie, heeft deze persoon meestal al een hele weg afgelegd. Allerlei diëten zijn er vaak al gevolgd en allerlei manieren zijn er geprobeerd om die overtollige kilo’s eindelijk eens kwijt te raken. Als dit dan steeds maar niet wil lukken of als die persoon dan terugvalt in oude gewoontes, brengt dit ook de nodige emoties met zich mee.
Afvallen is veel meer dan minder eten.
Zo kunnen stress en slaapproblemen ook bijdragen aan overgewicht. Als je deze stress of slaapproblemen blijft negeren en je alleen maar focust op wat je wel of niet ‘mag’ eten, blijven deze problemen echter wel in stand. Maar ook het afvallen zelf geeft stress evenals de afvalpogingen die steeds maar weer lijken te mislukken. Voor je het weet zit je in die vicieuze cirkel van stress, slaapproblemen en overgewicht.

De rol van de weegschaal

Regelmatig heb ik cliënten die liever niet op de weegschaal willen. Ze schamen zich en willen eigenlijk niet weten hoeveel ze wegen.  Ook komt het tegenovergestelde voor. Cliënten die meerdere keren per dag op de weegschaal staan en helemaal in de stress raken van die schommelende cijfertjes. Vooral op zulke momenten ben ik zo blij dat ik gewichtsconsulente ben. Dit is mijn vak, een uitdaging om deze cliënten te mogen begeleiden. De rol van de weegschaal is dus veel meer dan wegen en metingen verrichten. Successen worden gevierd als blijkt dat er kilo’s zijn verdwenen. Maar ook de keerzijde kan er zijn. Tranen kunnen vloeien als er juist niks af is terwijl ze zo hun best hebben gedaan.  Deze cijfers kunnen dan iemands hele dag verzieken.

Hoevaak jezelf wegen?

Heb je thuis een weegschaal? Dan adviseer ik altijd om op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen. Eenmaal per week is voldoende. Als je af wilt vallen, zie je het liefste zo snel mogelijk resultaat. Toch zegt het getal op de weegschaal ook niet altijd alles.  Elke dag wegen heeft eigenlijk niet zoveel nut. Dit omdat je gewicht elke dag schommelt. Dit kan oa komen door:
 • Je hormoonhuishouding
 • Je darmen (stoelgang)
 • De hoeveelheid zout wat je hebt gegeten
 • De hoeveelheid vocht wat je vasthoudt
Bovendien kan elke dag wegen bij sommige mensen op een gegeven moment overgaan in een obsessie.

Wegen en meten

Kijk niet alleen naar het gewicht maar ook eens naar de centimeters. Meet daarbij regelmatig je buik, arm en bil omtrek. Dit geeft een veel duidelijker beeld. Het kan namelijk zo zijn dat je qua kilo’s weinig bent afgevallen maar dat je wel centimeters bent kwijtgeraakt. MeetlintHeb je je ideale gewicht bereikt en wil je dit graag vasthouden? Dan is je favoriete spijkerbroek nog de beste graadmeter. Als deze weer strakker gaat zitten, is dat een duidelijk signaal dat je weer iets meerop je voeding- en leefstijl dient te letten.

Lichaamsanalyse

Ben je benieuwd naar jouw vet en spierpercentage? Of hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbrand? Kom dan eens langs voor een lichaamsanalyse. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact met mij opnemen. online gewichtsconsulent afvallen online