intelligent bewegen boek

Intelligent bewegen gelanceerd: Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei

Dat beweging en sporten goed is voor je lijf, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat bewegen ook goed is voor je brein? Door te bewegen zet je namelijk niet alleen je lichaam maar ook je hersenen aan het werk. Hierdoor ontwikkelen de hersenen o.a. tal van nieuwe verbindingen. Fabio D’Agata schreef er een boek over: ‘Intelligent bewegen, lichaamsbeweging voor persoonlijke groei’. Een persoonlijk verhaal over het kunnen doen van wat hij wilde doen en het willen worden van wie hij graag wou zijn.

Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei

Onlangs presenteerde Fabio D’Agata in een het bomvol AFAS theater zijn nieuwe boek Intelligent Bewegen. In dit boek geeft D’Agata inzichten, sleutelprincipes en tools die helpen persoonlijk te groeien door het optimaal inzetten van beweging. Als je je fysiek, mentaal én emotioneel actief inzet voor een persoonlijk levensdoel, is de impact het grootst en kun je groeien. Dat is Intelligent Bewegen.

Inzichten uit het boek

In het voorprogramma vertelde Bas van der Veldt (CEO AFAS Software) welke impact de methode van D’Agata op zijn leven heeft. De presentatie van Fabio D’Agata zelf begon met een boektrailer en een persoonlijk verhaal, waar hij met een brok in zijn keel over een moeilijke periode van paniekaanvallen vertelde. Daarna deelde hij aan een geboeide zaal inzichten over het lichaam en hoe je Intelligent Bewegen zelf toe kunt passen in je leven.

Een andere kijk op bewegen

De methode is gericht op vaardigheden die nodig zijn om als mens de gewenste kant op te groeien. Dus de weegschaal kan de prullenbak in. Het menselijk lichaam is namelijk slimmer dan je denkt en die intelligentie kun je inzetten voor wat écht belangrijk is in het leven. Dit beschrijft D’Agata heel duidelijk en stapsgewijs in zijn net gelanceerde boek.

intelligent bewegen

Om de methode uit dit boek te volgen wordt geen bepaald conditieniveau vereist, je hoeft jezelf niet uit te putten en het vergt ook geen discipline of doorzettingsvermogen. Er is wel een andere benadering van sport en beweging nodig. Als je die andere kijk eenmaal hebt, is bewegen geen ‘moetje’ meer, maar draagt het direct bij aan de gewenste persoonlijke ontwikkeling.

Dit zeggen experts over Intelligent Bewegen:

‘De afwisseling van spel, beweging en daarbij slim nadenken is briljant en nergens te krijgen, alleen bij Fabio.’  –  Bas van der Veldt (CEO AFAS Software)

‘Fabio heeft een prachtig boek geschreven!’ – Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie Vrije Universiteit Amsterdam)

‘Dit boek is van Champions League niveau.’ – Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV)

‘Fabio D’Agata heeft een visie die past in de moderne tijd.’ – Bram Bakker (psychiater)

Psychiater Bram Bakker is groot aanhanger van de methode Intelligent Bewegen

INFORMATIE OVER HET BOEK

Titel: Intelligent bewegen                                                                                                                                  Ondertitel: Lichaamsbeweging voor persoonlijke groei                                                                            Auteur: Fabio D’Agata

Uitgeverij: Lucht                                                                                                                                                          ISBN 978 94 92798 27 5

Prijs: € 20,00                                                                                                                                                              Te koop bij o.a. Bol.com

Boektrailer van Intelligent bewegen:

Boektrailer Intelligent bewegen – Fabio D’Agata from SPAT verandert on Vimeo.

Over Fabio D’Agata

Fabio D’Agata is auteur, spreker en directeur van SPAT verandert. Hij verzorgt samen met coaches programma’s op maat voor individuen en groepen in het bedrijfsleven en in de zorgsector. Zijn werkwijze ontwikkelde zich in de afgelopen zes jaar tot een succesvolle methode, die inmiddels ook door andere professionals in praktijk wordt gebracht.

waterkwaliteit van thee

Waterkwaliteit belangrijk voor de smaak van thee

Hoe drink jij je thee het liefst? Tegenwoordig zijn er tal van smaken te ontdekken. Van theezakjes, losse thee tot ware theebloemen. Voor elke seizoen is er wel een passende soort te vinden. Niet alleen het soort thee wat je kiest maar ook de waterkwaliteit is belangrijk voor de smaak van de thee. Thee drinken is niet alleen hartstikke lekker maar ook nog eens een gezond alternatief voor al die suikerrijke frisdranken en vruchtensappen.

Theesommeliers: “waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

De waterkwaliteit is belangrijk als het gaat om de smaak van de thee. Enerzijds omdat een kop thee voor 99 procent bestaat uit water. Anderzijds is thee een boeiend en culinair product geworden met een rijk en divers smakenprofiel.

“De smaak en kwaliteit van een kop thee beoordelen en waarderen wij op dezelfde manier als een glas wijn. Het gaat om geur en smaakbeleving”,  aldus de voormalig Nederlands kampioenen theesommelier Erkens en Muylle.

Waterkwaliteit bepaalt smaak thee zero waterfilter

Zuiverheid water bepaalt de smaak

Theesommeliers zijn eensgezind: “Zuiver water creëert de beste smaak. Door water te filteren worden kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Daardoor wordt het water zachter en komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht. Hoe zuiverder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens Erkens en Muylle. Zie ook de bijbehorende video

Thee is een gezond alternatief

“Thee is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Het is door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van 5. Maar hoeveel thee zit er eigenlijk echt in een kop thee? Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van water en bijbehorende zuurgraad (pH waarde) bepalen daarmee voor een groot gedeelte de smaak.”

thee drinken

 

Kijk hier voor de lekkerste smaken thee.

Zuiverheid water beoordeeld op basis van TDS-waarde

Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. Alleen het ZeroWater zuivert het water tot 0 TDS. TDS is de afkorting van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in parts per million (ppm). Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

De zero waterfilter is oa te koop bij bol.com

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten

De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails.  Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

Lees ook: Thee drinken en reviews

waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee

 

 

 

10 dagen stil mediteren met tegen zin

Tien dagen stil… Mediteren met (tegen)zin

Drukte, stress, hectiek, voor velen is dit de realiteit van alledag. Allerlei energievreters liggen constant op de loer. Hoe zorg je voor balans en hoe herstel je het evenwicht in je dagelijkse leven? Bestsellerauteur Koen de Jong verteld in zijn boek ‘tien dagen stil’ hoe hij dit aanpakte.

Ruim emoties, angsten, ergernissen en ervaringen op door objectieve observatie

10 dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen alcohol, geen seks, geen chocola en geen sport. Wat dan wel? Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren. In zijn nieuwste boek Tien dagen stil beschrijft bestsellerauteur Koen de Jong zijn ervaring met mediteren in stilte, de worsteling daarmee en al het mooie wat het hem heeft gebracht.

Weglopen

Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan een tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses.  Hij wil weglopen. Maar hij blijft. En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.

Vreemde rituelen

Er was een tijd waarin het hoofd van schrijver Koen de Jong vergeleken kon worden met een roedel op hol geslagen puppy’s, zijn gedachten schoten alle kanten op en zijn concentratie was belabberd. Hij kreeg steeds meer behoefte aan rust, focus en aandacht. Zijn interesse voor mediteren wakkerde langzaam aan en zodoende leerde Koen over het bestaan van de Vipassana-meditatie. Een methode waarbij je je lichaam kunt observeren zonder vreemde rituelen met boeddhabeelden, wierook en mantra’s. Deze concrete methode gericht op ademhaling maakte hem enthousiast. Koen schreef zich uiteindelijk in voor een meditatietraining. Toen hij erachter kwam wat er van hem gevraagd werd tijdens die training schrok hij zich rot. Inmiddels heeft hij er al 7 achter de rug. Waarom? Omdat het hem een fijner, rustiger en gelukkiger mens maakt.

Hobbels

In Tien dagen stil deelt Koen de Jong zijn ervaringen met mediteren in stilte van dag tot dag. Aangevuld met de expertise van zijn meditatieleraar en de wetenschappelijke inzichten hierover is dit boek een praktische, betrouwbare en fascinerende gids die ook jou kan helpen om sterker en gelukkiger in het leven te staan.

“Na de retraite is je brein rustig en ontspannen. Van continue cortisol en piekeren wordt je probleemherkennend vermogen groter, maar je probleemoplossend vermogen kleiner. Dat is een heel onprettige situatie. Na stilte merk je dat je gereset bent, en met frisse energie en moed de hobbels van het leven aankan.” Koen de Jong

tien dagen stil mediteren met tegen zin

Informatie over het boek

Titel: Tien dagen stil                                                                                                                                      Ondertitel: Mediteren met (tegen)zin                                                                                                            Auteur: Koen de Jong

Uitgeverij: Lucht                                                                                                                                                          ISBN 9 789492 798268

Prijs: € 18,95                                                                                                                                                                Te koop bij o.a. Bol.com

Wie is Koen de Jong?

Koen de Jong is eigenaar van www.sportrusten.nl; een site over ademhaling, sporten en koud douchen. De Jong schreef Koud Kunstje (met Wim Hof), Ik, de wielrenner en Kopwerk (met Aart Vierhouten), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel) en Verademing (met Bram Bakker).

Van zijn boeken zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan acht landen vertaald.

tefal hakmolen snijden hakken handomdraai

Tefal hakmolen: in een handomdraai een verse, gezonde maaltijd. Download de recepten gratis!

Je eigen maaltijd of babyhapje maken hoeft niet moeilijk te zijn. Tefal introduceerde onlangs de handige 5-second-Chopper. Een handige hakmolen waarmee je dus letterlijk in een handomdraai een verse en gezonde maaltijd kunt maken. Van dipsausje, soep, pesto tot babyhapje: maak het lekker zelf. Het is niet alleen veel lekkerder en gezonder maar ook nog eens veel verser.

We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig met gezond en duurzaam eten, maar door een drukke leefstijl schiet dit er nog weleens bij in. Hoeft niet meer, want met de 5-second-Chopper bereid je zelfs in no time jouw eigen gezonde maaltijd of dip. Met deze hakmolen speelt Tefal slim in op deze duurzaamheidstrend, want je hebt geen stroom nodig voor het gebruik van dit apparaat. Ideaal dus voor iedereen die een beetje bewuster en groener wil leven.

Razendsnel

Deze handige hakmolen van Tefal is zeer compact en doet zijn werk supergoed. In een letterlijke handomdraai hak je razendsnel alle ingrediënten klein. Van ui, wortel en komkommer tot fruit, kruiden en noten: alles kan erin. Hoe vaker je aan het koord trekt, hoe fijner je hakt. Je bepaalt dus zelf hoe klein je alles wilt. Bovendien heb je geen stopcontact nodig – de hakmolen wordt namelijk met de hand bediend – en dat maakt deze hakmolen ook geschikt om mee te nemen naar werk of op vakantie. Ook handig: het apparaat kan gewoon in de vaatwasser (behalve de deksel) en is door de compactheid gemakkelijk op te bergen. Scheelt weer ruimte in je keukenkastje.

⇒ Zelf het gemak ervaren? Bestel of Kijk hier voor meer informatie.

Van dip tot babyhapje

Wil je jouw gasten graag verrassen met een lekkere dip, originele pesto, zelfgemaakte kruidenmix of quacamole? Ook dan is de 5-second-Chopper ideaal, want met deze handige keukengadget bereid je overal in no time jouw eigen gezonde dip of pastasaus. De hakmolen is zélfs te gebruiken om een voedzaam babyhapje klaar te maken. Zo kun je zelf bepalen wat je kindje binnenkrijgt.

baby hapjes zelf maken guacamole pastasaus zelf maken pesto zelf maken

Inspiratie nodig? Ben je op zoek naar inspiratie om zelf die lekkere guacamole of pesto te maken van de bovenstaande foto’s? Download dan hier gratis de bijbehorende recepten.

Duurzaam

De laatste jaren hechten mensen steeds meer waarde aan duurzaamheid tijdens een aankoop: van 30 procent in 2013 naar 48 procent in 2017 (bron: Dossier Duurzaam). Drijfveer daarvoor vormt de behoefte van mensen om te consumeren met een goed gevoel. Het helpt daarbij dat men ziet dat steeds meer mensen bewustere keuzes maken: duurzaamheid wordt steeds gewoner. Met de 5-second-Chopper speelt Tefal slim in op deze trend, want je hebt geen stroom nodig voor het gebruik van dit apparaat. Ideaal dus voor iedereen die een beetje bewuster en groener wil leven.

DE VOORDELEN VAN DE TEFAL 5-SECOND-CHOPPER NOG EENS OP EEN RIJ:

 • Hakken en vermalen is zo gebeurd
 • Je bepaalt zelf hoe fijn je de ingrediënten hakt
 • Je kunt het apparaat voor van alles gebruiken: van pastasaus en guacamole tot een lekkere dip of verse babyhapjes
 • Je hebt geen stekker nodig, maar ervaart wel alle voordelen van een elektrisch apparaat
 •  De 5-second-Chopper is duurzaam, eenvoudig schoon te maken en makkelijk op te bergen

tefal hakmolen

Onlangs heb ik deze handige tefal hakmolen mogen testen. Benieuwd naar mijn oordeel? Ik schreef er deze review over.

Puur Gezond boekrecensie slank in 8 stappen

Puur Gezond slank in 8 stappen boekrecensie

Toen ik in 2016 begon als gewichtsconsulente, was ik nog naastig op zoek naar een methode om mee te gaan werken. Een methode waarbij ik stap voor stap mijn cliënten kon begeleiden. Al snel vond ik aansluiting bij PuurGezond en ging ik werken met het stappenplan: slank in 8 stappen. Nog steeds ben ik zeer blij met deze methode. Bij dit stappenplan hoort het boek: Puur Gezond slank in 8 stappen. Als je stap-voor-stap wilt afvallen met lekker en echt eten, is dit boek een aanrader.

Het boek Puur Gezond slank in stappen

Het boek is een uitgave van Scriptum en geschreven door Karine Hoenderbos. Karine is diëtist en journalist. Ook is ze mede oprichter van PuurGezond.nl.

Puur gezond slank in 8 stappen

Van het boek zijn er inmiddels al duizenden exemplaren gedrukt. Voor deze boekrecensie gebruikte ik de 4e druk.

Puur gezond Slank in 8 stappen

Bij Puur Gezond ligt de nadruk op puur en gezond eten. Verse, onbewerkte en volwaardige producten. Dus geen pakjes en zakjes maar zelf aan de slag gaan om bijv. die lekkere soep of dat  lekkere sausje te maken. PuurGezond staat voor meer smaak, meer voedingswaarde en meer verzadiging. Vanuit dit principe, volg je een 8 stappenplan. Puur gezond sΙank in 8 stappen door stap voor stap je eetpatroon geleidelijk aan te passen.

De indeling van het boek

Naast een voorwoord en een inleiding, is het boek opgebouwd uit verschillende delen en bijlagen. Dit maakt het boek erg overzichtelijk en op deze manier word je stap-voor-stap voorbereid op het aanpassen en veranderen van je voeding en leefstijl.  Dat is ook het mooie aan dit boek. In de meeste afslankboeken ligt de focus op voeding. Er wordt beschreven wat je niet mag eten, er worden calorieën geteld en aan de hand daarvan volg je een menu’s. Zodra je deze menu’s vaak doorlopen hebt, weet je zelf nog niets over voeding en val je al snel terug in je oude patroon.PuurGezond boek

Bij PuurGezond werk je aan het totaalplaatje. Dus voeding en leefstijl. Leefstijl is minstens zo belangrijk om gewicht te verliezen. Bovendien leer je van alles over voeding waardoor je inzicht krijgt welke producten je beter kunt kiezen om je lijf gezond te houden en waarom.

Deel A: lekker puurgezond eten en afvallen

In dit deel wordt ingegaan op het PuurGezond en slank plan. Wat is het precies, wat kun je eten per dag en hoe lees je de puurGezond piramide af? Op deze en andere vragen krijg jij in het eerste deel het antwoord. Ook leer je wat de 10 spelregels van het PuurGezond  en slank plan zijn en kun je een vragenlijst invullen om te zien hoe je ervoor staat.

Na het volgen van het 8 stappenplan vul je deze vragenlijst nogmaals in. Daardoor kun je dan goed zien wat er allemaal veranderd is. Je zult versteld staan van het resultaat. Hierdoor wordt pas goed duidelijk wat voor een vooruitgang er al mogelijk is in slechts 8 weken!

Deel B: In 8 weken naar een gezond eetpatroon

In dit deel ga je daadwerkelijk aan de slag. Het 8 weken stappenplan gaat van start. Vanaf nu volg je elke week een nieuwe stap op. Per week wordt elke stap duidelijk uitgelegd, krijg je praktische tips, advies, inzichten en eettips.

Op deze manier wordt er elke week (8 weken lang) een nieuwe stap behandeld. Als je het tempo van het boek volgt dan beheers jij, na deze acht weken, alle stappen en heb je deze doorgevoerd.

In de praktijk zie ik nog weleens dat cliënten iets langer over het stappenplan doen. Dit is ook helemaal geen probleem. De ene stap is nu ook eenmaal lastiger door te voeren dan de andere. Volg hierbij dan ook je eigen tempo. Het gaat uiteindelijk om het beheersen van de stappen en niet om de snelheid. Elke stap is er weer een vooruit.

Deel C: Weekmenu’s en recepten

Als je alle 8 stappen van Deel C hebt doorlopen, dan kun je aan de slag met de weekmenu’s. In dit deel van het boek vind je maar liefst 3 complete weekmenu’s. Na elk weekmenu volgen de recepten van die week. Wel even een puntje om op te letten: Bij de meeste recepten wordt qua ingrediënten uitgegaan van 4 personen. 

Ben je met minder personen dan kun je:

 • Of de ingrediëntenlijst aanhouden en de helft van het bereide gerecht bewaren of invriezen.
 • Of alle benodigde ingrediënten halveren.

De recepten zijn Puur en Gezond. Dus koken met pure voedingsmiddelen, zonder pakjes en zakjes, met producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Puur en gezond koken

Deel D: eerste hulp bij afvallen

Zo kan het gebeuren tijdens het afvallen dat het even niet zo gaat zoals je graag zou willen. Je omgeving werkt niet mee, je valt even niet meer af of je zit gewoon even niet zo lekker in je vel. In dit deel ‘eerste hulp bij afvallen’ lees je alles over hoe je hier mee om kunt gaan. Dus op welk moment van het slank plan je je ook bevindt, de eerste hulp bij afvallen kun je altijd raadplegen.

Zelf aan de slag met het persoonlijke slank plan? Het boek ‘Puur Gezond slank in 8 stappen’ kun je hier inkijken of aanschaffen.

Deel E: Meer over PuurGezond

In dit laatste deel lees je meer over PuurGezond. Daarnaast bevat het boek nog 2 extra bijlages met daarin een handig lijstje van producten die PuurGezond en slank zijn.  Een overzicht met bewerkte versus pure producten en een handig beweegplan die je voor jezelf in kunt vullen.

Mijn oordeel over het boek

Al vele jaren werk ik als gewichtsconsulent met de 8 stappen van Puur Gezond. Mijn ervaring is ronduit positief. Niet alleen val je af met het PuurGezond plan, maar je leert ook nog eens ontzettend veel over voeding en leefstijl. Ik werk zelf graag met lijstjes. Dit geeft veel overzicht aan cliënten die willen afvallen en niet weten waar ze moeten beginnen. Daarnaast zijn de vragenlijsten ontzettend handig. Zo zie je al snel wat goed gaat en waar je knelpunten liggen. Daar kun je dan gericht mee aan de slag.

Bovendien werkt een stappenplan veel beter omdat je op deze manier in kleine stapjes dingen aanpast of vervangt. Dit is veel makkelijker door te voeren en nog belangrijker: ook vol te houden. Zeker op lange termijn. Wat het is toch uiteindelijk de bedoeling dat je niet alleen afvalt maar dat de kilo’s ook daadwerkelijk wegblijven.

Afvallen gaat niet meer om wat je niet mag eten maar juist om wat je wel mag eten. Door de vele eettips en recepten in het boek kom je niks te kort. Het boek laat je zien dat er zoveel keus is in lekker en gezond eten. Uiteindelijk ben je niet op dieet maar pas je je leefstijl aan.

Puur gezond slank in 8 stappen is het boek voor jou als jij:

check je leefstijlWilt afvallen

check je leefstijl

Dit stap voor stap wilt doen 

check je leefstijl

Daarnaast alles wilt weten over voeding en leefstijl

check je leefstijl

Klaar bent met diëten

check je leefstijl

Op zoek bent naar recepten met pure en gezonde producten

Puur gezond slank in 8 stappen boekrecensie

Persoonlijke begeleiding

Zoek je persoonlijke begeleiding bij overgewicht waarbij gebruikt wordt gemaakt van de methode van PuurGezond? Dan kun je bij mij terecht. Als BGN gewichtsconsulente bied ik trajecten aan waarbij ik gebruik maak van het Puur Gezond slank in 8 stappen plan. Mijn werkgebied is heel Nederland en België. Kijk hier voor meer informatie of neem contact met mij op.

 

 

online gewichtsconsulent afvallen online

De rol van de weegschaal: Veel meer dan wegen van gewicht alleen.

Sinds mijn start als gewichtsconsulente hebben er al vele mensen op mijn weegschaal gestaan. Aan het begin van een nieuw te volgen traject, tussendoor om de voortgang te bekijken of tijdens een eenmalige lichaamsanalyse. Telkens is de rol van de weegschaal veel groter dan alleen maar wegen. De weegschaal vertelt mij zo veel meer dan de cijfers die op het scherm staan. Achter al die cijfertjes schuilt namelijk een verhaal.

Aan de slag als gewichtsconsulente

1 Januari 2016, de start van mijn bedrijf als BGN gewichtsconsulente. De eerste aanschaf die ik deed als zelfstandige was die van een weegschaal. Wat was ik blij met deze prachtige weegschaal. Op dat moment wist ik nog niet dat deze weegschaal mij, naast de metingen, zoveel zou vertellen.de rol van de weegschaalNaast het meten van het gewicht, meet deze weegschaal namelijk ook:
 • De BMR (Ruststofwisseling)
 • De BMI
 • Het vetpercentage
 • Spierpercentage
 • Het visceraal vet

Afvallen is veel meer dan minder eten

Maar achter al deze cijfertjes gaat veel meer schuil dan die overtollige kilo’s. Achter deze cijfers zit een heel verhaal. Elke cliënt is uniek en heeft daarmee ook een eigen verhaal. Het is namelijk een hele stap om hulp te zoeken vanwege het overgewicht. Als ik een cliënt voor het eerst zie, heeft deze persoon meestal al een hele weg afgelegd. Allerlei diëten zijn er vaak al gevolgd en allerlei manieren zijn er geprobeerd om die overtollige kilo’s eindelijk eens kwijt te raken. Als dit dan steeds maar niet wil lukken of als die persoon dan terugvalt in oude gewoontes, brengt dit ook de nodige emoties met zich mee.
Afvallen is veel meer dan minder eten.
Zo kunnen stress en slaapproblemen ook bijdragen aan overgewicht. Als je deze stress of slaapproblemen blijft negeren en je alleen maar focust op wat je wel of niet ‘mag’ eten, blijven deze problemen echter wel in stand. Maar ook het afvallen zelf geeft stress evenals de afvalpogingen die steeds maar weer lijken te mislukken. Voor je het weet zit je in die vicieuze cirkel van stress, slaapproblemen en overgewicht.

De rol van de weegschaal

Regelmatig heb ik cliënten die liever niet op de weegschaal willen. Ze schamen zich en willen eigenlijk niet weten hoeveel ze wegen.  Ook komt het tegenovergestelde voor. Cliënten die meerdere keren per dag op de weegschaal staan en helemaal in de stress raken van die schommelende cijfertjes. Vooral op zulke momenten ben ik zo blij dat ik gewichtsconsulente ben. Dit is mijn vak, een uitdaging om deze cliënten te mogen begeleiden. De rol van de weegschaal is dus veel meer dan wegen en metingen verrichten. Successen worden gevierd als blijkt dat er kilo’s zijn verdwenen. Maar ook de keerzijde kan er zijn. Tranen kunnen vloeien als er juist niks af is terwijl ze zo hun best hebben gedaan.  Deze cijfers kunnen dan iemands hele dag verzieken.

Hoevaak jezelf wegen?

Heb je thuis een weegschaal? Dan adviseer ik altijd om op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen. Eenmaal per week is voldoende. Als je af wilt vallen, zie je het liefste zo snel mogelijk resultaat. Toch zegt het getal op de weegschaal ook niet altijd alles.  Elke dag wegen heeft eigenlijk niet zoveel nut. Dit omdat je gewicht elke dag schommelt. Dit kan oa komen door:
 • Je hormoonhuishouding
 • Je darmen (stoelgang)
 • De hoeveelheid zout wat je hebt gegeten
 • De hoeveelheid vocht wat je vasthoudt
Bovendien kan elke dag wegen bij sommige mensen op een gegeven moment overgaan in een obsessie.

Wegen en meten

Kijk niet alleen naar het gewicht maar ook eens naar de centimeters. Meet daarbij regelmatig je buik, arm en bil omtrek. Dit geeft een veel duidelijker beeld. Het kan namelijk zo zijn dat je qua kilo’s weinig bent afgevallen maar dat je wel centimeters bent kwijtgeraakt. MeetlintHeb je je ideale gewicht bereikt en wil je dit graag vasthouden? Dan is je favoriete spijkerbroek nog de beste graadmeter. Als deze weer strakker gaat zitten, is dat een duidelijk signaal dat je weer iets meerop je voeding- en leefstijl dient te letten.

Lichaamsanalyse

Ben je benieuwd naar jouw vet en spierpercentage? Of hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbrand? Kom dan eens langs voor een lichaamsanalyse. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact met mij opnemen. online gewichtsconsulent afvallen online  
Brisk walking

Brisk walking: De vorm van bewegen voor wie wil wandelen met power.

Bewegen is goed voor je. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.  Zo kun je bewegen om op gewicht te blijven of om af te vallen. Maar er zijn nog veel meer redenen om van de bank af te komen en lekker te gaan bewegen. Bij mijn cliënten zie ik regelmatig dat ze het lastig vinden om te gaan bewegen. De sportschool is hierbij vaak een te grote stap. Om als gewichtsconsulente hier op in te spelen, ben ik een cursus gaan volgen. Namelijk de cursus: Brisk walking trainer. Afgelopen zaterdag heb ik hiervoor mijn certificaat behaald.

Wat is brisk walking?

Brisk walking is Engels en betekent letterlijk:  Kwiek, engergiek lopen. Brisk walking is wandelen in een stevig tempo waarbij je je armen ritmisch heen en weer mee beweegt. Brisk walking is een vorm van duursport. Je kunt in een relatief korte tijd je uithoudingsvermogen aanzienlijk vergroten.Brisk walking wandelen met powerIedereen kan ermee beginnen ongeacht je uithoudingsvermogen of leeftijd. Sowieso beginnen met bewegen levert nog altijd het grootste gezondheidsvoordeel op. Het is nooit te laat om te beginnen.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen

 • Alle vormen van in beweging komen zijn goed. Meer bewegen en minder zitten is altijd beter.
 • Minstens 2 maal per week spier- en botversterkende oefeningen uitvoeren.
 • Matig of zwaar intensieve inspanning minimaal 150 minuten per week. Hierbij kun je beter je beweging  over de week verspreiden (minimaal 30 minuten per dag) i.p.v. 150 minuten per week aan een stuk door te bewegen.

*bron: beweegrichtlijnen 2017 gezondheidsraad

Waarom brisk walking?

Hou je van wandelen? Zou je wel iets meer uitdaging willen in je sport? Maar wil of kun je niet hardlopen? Dan is Brisk walking de ideale vorm van wandelen voor jou. Brisk walking is namelijk een laagdrempelige vorm van bewegen. Zo kan iedereen er mee beginnen, ongeacht de leeftijd of conditie. Brisk walking verbetert de algehele conditie, is goed voor de doorbloeding van je hersenen, voor je hart- en vaatstelsel, voor je hersenfunctie en je insulinegevoeligheid daalt.

Bovendien is Briskwalking minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Je hebt hierdoor aanzienelijk minder kans op blessures. Het is van lage intensiteit maar je hebt wel de voordelen van fysiek intensief sporten.

Ik zelf hou erg van wandelen. Dit doe ik al jaren meerdere malen per week. Brisk walking was voor mij nieuw. Toen ik er toevalling een cursus over voorbij zag komen, ben ik mij er in gaan verdiepen. Als snel besloot ik mij op te geven. Na twee sportieve dagen, heb ik het certificaat behaald. Naast dat het hartstikke leuk is om te doen, is het ook een hele waardevolle aanvulling op mijn praktijk. Mijn missie voor de komende tijd is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan het Brisk walken te krijgen.

⇒ Kijk hier voor het persoonlijke Puur Gezond en Brisk walking programma. Persoonlijke begeleiding bij Voedingsadvies in combinatie met beweging in Surhuisterveen.

alles begint met die eerste stap

plan je slanker purpuz planner

Plan je slanker met behulp van de Purpuz planner

Alweer een hele poos geleden zag ik een oproep voorbij komen op facebook van Glen verkleij. Hij vroeg hierin wie zijn purpuz planner wou testen om hierover een review te schrijven. Nadat ik deze oproep had gelezen, bleef dit maar in mijn hoofd spoken. Al snel kreeg ik allemaal ideeën waarbij de planner wel handig zou kunnen zijn. Nee, niet voor mijzelf maar voor mijn cliënten met als motto: plan je slanker!  Ik was wel heel benieuwd hoe ik deze planner daadwerkelijk in zou kunnen zetten binnen mijn bedrijf. Zou deze planner die hulp bieden bij het bereiken van het streefgewicht van mensen met overgewicht.? Immers, ook om het doel van je ideale gewicht te bereiken, zul je een plan moeten opstellen. Ik was enthousiast, dus meldde ik mij aan voor de planner.

Wat is een Purpuz planner?

Clen verkleij is de bedenker van de purpuz planner. Jaren geleden kwam hij in een burnout terecht. Om hier uit te komen, besefte hij dat hij moest veranderen. Maar, hoe doe je dat? Hij ontwikkelde voor hemzelf een tool, een planner. Deze planner hielp om hem dagelijks te helpen bij zijn kleine en grote doelen. De purpuz planner werd een feit.

purpuz planner

Waaruit bestaat de purpuz planner?

Na een telefoongesprek met Clen, kreeg ik de planners thuisgestuurd. Mijn eerste indruk was positief. Wat zag de planner er prachtig uit! Ik zag meteen aan de buitenkant al dat dit een planner is wat met zorg ontwikkeld was.

WAt staat er in de Purpuz Planner?:

 • Jaaroverzicht
 • Een duidelijke uitleg over hoe je de planner optimaal in kunt zetten
 • Werkboek: stappenplan naar jouw doel en alle planningtools die je hierbij nodig hebt.
 • Agenda zowel een maand- als een weekplanning
 • inspirerende quotes
 • Wekelijkse to- do’s
 • to-do lijstjes  voor werk en privé
 • Maandelijkse doelenlijst
 • Wekelijkse en dagelijkse focus
 • Ruimte om te reflecteren
 • Pagina’s voor creatieve ideeën, aantekeningen, enz.
 • Log voor dingen die energie geven

purpuz planner

Een droom blijft slechts een droom als je geen plannen maakt om ‘m te verwezenlijken. Clen verkleij

Purpuz planner plan je slanker

Minpuntjes

De enige persoonlijke minpuntjes die ik zelf ervaarde zijn:

 • De grootte van de planner. Dit maakt dat de planner vrij veel ruimte inneemt en ook wel zwaar is.
 • De jaarverdeling van een heel kalenderjaar. Dit vind ik persoonlijk jammer omdat ik het hele jaar door cliënten begeleid en niet iedereen per 1 Januari start. Een jaar is wel een hele goede periode om je leefstijl stap voor stap te veranderen.

Plan je slanker

Ik deelde de planner uit aan een aantal clienten en ik zette de planner in bij mijn wandelgroepje die net van start ging. Mijn clienten konden in de planner hun vaste weegdag alvast invullen. Plus de datums wanneer we gingen wandelen. Ook gaf ik in de besloten facebookgroep elke week opdrachten. Dit kon ook makkelijk bijgehouden worden in de planner. Evenals de vragen die ze hadden. Om inzicht te krijgen in hun eetpatroon, konden de deelnemers de planner ook gebruiken als voedingsdagboek.

plan je slanker

Kun je de planner inzetten bij overgewicht?

Ik persoonlijk ben erg enthousiast over de planner. Ook als het je doel is om gewicht te verliezen, is deze planner naar mijn mening prima in te zetten voor dat doel. Om je ideale streefgewicht te bereiken zul je een goede planning moeten maken en hier kun je de purpuz planner prima voor gebruiken.

Plan je slanker: voorbeelden van wat je bij kunt houden in de planner als je deze wilt gebruiken om af te vallen:
 • een vaste dag inplannen waarop je jezelf weegt
 • Wekelijks een boodschappenlijstje maken
 • Regelmatig een week bijhouden wat, wanneer en hoeveel je eet. (voedingsdagboek om inzicht te krijgen in je eetpatroon)
 • Inplannen wanneer je gaat bewegen/sporten
 • Ontspanning inplannen, de tijd voor jezelf.
 • Voedingsgerichte stappen plannen en je er ook aan houden. bijv. niet snoepen, meer groenten eten, meer water drinken, enz. Elke dag dat iets is gelukt, kun je dit dan afvinken.

Op deze manier zou je de planner dus in kunnen zetten bij gewichtsverlies. Wees je wel bewust dat deze planner geen extra informatie bevat over afvallen. Dus de achterliggende informatie, tips of advies voor het bereiken van je streefgewicht, recepten en informatie over gezonde voeding staat hierin niet vermeld.

Wil jij deskundige begeleiding bij het afvallen in combinatie met de purpuz planner, dan kan ik je daar ook bij begeleiden. Je kunt dan zelf de planner aanschaffen en je vervolgens aanmelden voor een persoonlijk online begeleidingstraject.  Zet dan bij de eventuele opmerkingen dat je gebruik maakt van de purpuz planner. Plan je slanker en meld je vandaag nog aan.

De planner zelf aanschaffen?

De nieuwste planner voor het jaar 2019 is vanaf nu verkrijgbaar. Wacht niet te lang als je graag deze purpuz planner wilt aanschaffen. De planner voor 2018 was namelijk razendsnel uitverkocht!

plan je slanker purpuz planner

*Deze planner heb ik gekregen van clen Verkleij met als doel om deze te testen en hierbij mijn eerlijke mening over te schrijven. Het feit dat ik deze planner gratis kreeg, heeft mijn mening niet beïnvloed bij het schrijven van deze review.
wat is honger

Wat is honger en wat doet honger met je? Krijg inzicht in jouw honger

Vrijwel iedereen heeft wel eens honger of trek.  Maar wat is honger nu eigenlijk? En hoe ontstaat het? En wist je dat er veel meer soorten honger te onderscheiden zijn?

Wat is honger?

Ja wat is honger nou precies? Weet jij wat het precies is? Waarschijnijk zul jij als antwoord geven: een rommelende maag omdat je zin in eten hebt. Dit klopt ook wel.

Wat is honger? → een signaal van je lichaam  dat het energie nodig heeft en hierdoor behoefte heeft aan eten.

Iedereen zal dat vast wel herkennen. De enigste manier om het hongergevoel te stoppen is  dan om wat te gaan eten.

Hoe ontstaat honger?

Hormonen hebben invloed op je honger- en verzadigingsgevoel. Zo zijn er drie belangrijke hormonen die ook wel hongerhormonen worden genoemd namelijk: Leptine, Ghreline en Insuline.

Hormonen zijn: De boodschappers van chemische stofjes via de bloedbaan. Deze chemische stofjes worden door ons lichaam zelf aangemaakt om allerlei processen in ons lichaam te kunnen regelen.

Zolang deze 3 hormonen in balans zijn, werken ze mooi met elkaar samen:

 • Ghreline:

Het hormoon Ghreline is het hormoon dat het hongergevoel veroorzaakt. Ghreline wordt vooral afgescheiden door de maagwand. Dit hormoon wekt de eetlust op. Hierdoor krijg je honger en ook je maag kan gaan rommelen. Voor het eten neemt dit hormoon toe om na het eten weer af te nemen.

 • Leptine:

Dit hormoon wordt aangemaakt in de vetcellen en geeft aan het lichaam een signaal af dat je genoeg gegeten hebt. Hoe meer vetcellen iemand heeft, hoe meer leptine wordt aangemaakt.

Het hormoon Leptine is zeer belangrijk bij het krijgen en bij het behouden van een gezond gewicht.

Te veel maar ook te weinig van dit hormoon kan tot overgewicht leiden en maakt het daarna heel erg moeilijk om af te vallen. Bij te weinig leptine zal het lichaam erg zuinig om gaan met energie.

Bij te veel leptine kan het lichaam ongevoelig worden voor dit hormoon. Hoe meer vet iemand heeft, hoe minder dit hormoon reageerd op het signaal dat de maag vol zit. Hierdoor zal iemand met meer vetcellen veel meer gaan eten en komt het seintje van een volle maag veel later, of helemaal niet meer, binnen. In beide gevallen is er:

 1. geen gevoel van verzadiging,
 2. en verbrand het lichaam weinig vet.
 • Insuline:

Het hormoon Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Insuline wordt afgegeven door de alvleesklier. Bevat ons eten (of drinken) koolhydraten (suikers) dan wordt dit in je lichaam afgebroken en omgezet naar bloedsuiker (glucose). Op dat moment zal de bloedsuikerspiegel gaan stijgen. Insuline moet er voor zorgen dat de glucose (suikers) in het bloed wordt opgenomen in de cellen en hierdoor zal de bloedsuikerspiegel weer dalen.

O.a. Stress heeft een negatieve invloed op al deze drie hormonen. Als deze hormonen uit balans raken, dan gaat het mis. Overgewicht is zo’n gevolg van disbalans in onze hormonen.

Verschillende soorten honger

Wist jij dat er veel meer verschilllende hongersoorten zijn te onderscheiden? Honger is namelijk niet altijd het seintje van dat je maag leeg is. Veel mensen verwarren honger met iets anders maar gaan dan toch eten. Als jij last van overgewicht hebt, kan het soort honger wat jij ervaart, hier aan hebben bijgedragen.

Honger en honger, welke verschillende soorten honger zijn er?:

→Lichaamshonger

dat ook wel maaghonger wordt genoemd: het ‘gewone’ gevoel van wat wij herkennen als honger, Dus ‘echte’ honger, je voelt (en hoort) je maag letterlijk knorren en rommelen. Met deze honger zegt ons lichaam dus eigelijk: tijd om te eten! De energie moet worden aangevuld.

→Zintuigenhonger

ook wel oog/neus/oor honger genoemd. Deze honger wordt opgewekt door een externe prikkel, die je ziet, ruikt of hoort waardoor je meteen trek krijgt:

» Ooghonger: Zien eten is doen eten. Dat is precies wat ooghonger omschrijft. Ooghonger is dan ook de eetlust die wordt opgewekt als je eten ziet. Denk maar eens aan een mooie zomerse dag. Onderweg zie je dan wel eens een ijscokar staan.

IJsco ooghonger wat is honger

Let maar eens op hoeveel mensen dan stoppen om een ijsje te kopen. Deze mensen waren het vast niet van plan om iets te eten maar bij het zien van de ijscokar en van die andere mensen die heerlijk hun ijsje opeten, krijgen ze spontaan trek.

»Neushonger: De eetlust die opgewekt wordt bij het ruiken van eten. Herken je dat? Je loopt langs de bakker en ineens ruik je die heerlijke, vers gebakken appeltaart. Spontaan krijg jij ook trek in appeltaart.

»Oorhonger: Deze eetlust wordt opgewekt bij het horen van knisperende verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan chips. Als bijv. je partner een zak met chips openmaakt, hoor jij het knisperende geluid. Hoewel je eerst helemaal niet van plan was om uberhaupt chips te gaan eten, door dit geluid krijg je ineens enorme zin in chips.

Als je elke dag aan zintuigenhonger wordt blootgesteld en hier ook aan toegeeft, zul je dit al snel gaan merken aan je gewicht

→Emotiehoger:

Eten uit emotie. Dit kan zijn omdat je stress hebt, boos of verdrietig bent, bij frustratie of jalouzie maar ook als je moe bent. Als je eet uit emotie, dan heb je moeite om met deze gevoelens om te gaan en je probeert deze dan als het ware weg te eten.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van honger. Marie-José Torenvliet beschrijft in haar boek: ‘(h)erken je honger’ maar liefst 15 verschillende soorten honger.

Inzicht in je honger

Veel mensen negeren de signalen van het lichaam wanneer deze aangeeft dat er genoeg gegeten is. Zij zullen dan ook door blijven eten. Als je steeds opnieuw deze signalen van je lichaam blijft negeren, dan zal de balans van hongergevoel en verzadiging verstoort raken. Leer luisteren naar je lichaam, eet daarom ook echt als je honger hebt. Je kunt voor jezelf eens een week een dagboek bij kunnen houden van wat, wanneer en waarom je iets eet. Zo krijg je inzicht in jouw honger.

Bloedsuikerspiegel

Het is ook belangrijk om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dus niet met teveel pieken en dalen.  Kies daarom voor gezonde producten die iets bijdragen aan de gezondheid van je lichaam. Dus geen producten gemaakt van wit meel, gebak, koek, chips, snoep, allerlei snacks, pizza’s, enz. Dit zijn alleen maar loze, calorierijke producten. Door het hoge suikergehalte in deze producten zal je bloedsuikerspiegel uit balans raken. Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht en zul je alleen maar meer honger krijgen. Heb je niet genoeg aan drie hoofdmaaltijden, kies dan ook voor verantwoorde tussendoortjes.

Herken je honger

Weet jij de reden waarom je eigenlijk eet? Marie-José schrijfster van het boek: ‘Herken je honger’, beschrijft in haar boek maar liefst 15 verschillende soorten honger. Heb je overgewicht en wil je hier graag wat aan doen, dan is het  zeker een aanrader om je eens in je honger te verdiepen.  Wat is honger? En leer dit te herkennen. Want waarom eet jij eigenijk? Eet jij omdat je honger hebt of doe je dit om een andere reden?

wat is honger

stress en overgewicht

Stress en overgewicht: Hoe stress kan leiden tot het ontwikkelen van overgewicht

Minder energie tot je nemen dan de energie die je verbruikt. In theorie klinkt dit logisch om te doen als je niet in gewicht aan wilt aankomen. Helaas zijn er ook nog andere factoren die er voor zorgen dat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijk gaat. Een zo’n factor die een rol kan spelen in het krijgen van overgewicht is stress. Stress en overgewicht staan namelijk nauw met elkaar in verband. Het stresshormoon cortisol kan namelijk bijdragen aan gewichtstoename en overgewicht. Misschien is dit wel de verborgen oorzaak van jouw overgewicht.

Wat is stress?

Stress, vrijwel iedereen heeft er wel eens last van. De een wat meer en vaker dan de ander. Stress hoeft niet alleen slecht te zijn. Integendeel, in het dagelijks leven is het hebben van een beetje stress zo nu en dan helemaal niet slecht. Dit hebben we nodig om te presteren en om allert te blijven.

Wat is stress? Stress is een vorm van spanning en geeft een chemische reactie in het lichaam op  het moment dat wij in aanraking komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Deze reactie heeft als doel om ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen.

Als stress op een gegeven moment een groot deel van je dagelijkse leven beheerst, dan wordt het echter een ander verhaal. Dit noemen we chronische stress. Deze vorm van stress kan het krijgen van overgewicht in de hand werken. Stress en overgewicht is een veel voorkomend probleem. Chronische stress kan er namelijk voor zorgen dat we honger krijgen. En wat doen we als we honger krijgen?: dan gaan we eten.

Zo zijn er twee verschillende soorten stress: acute en langdurige stress. Bij beide soorten stress reageert het lichaam door het aanmaken van hormonen.

Hormonen zijn chemische stofjes die via de bloedbaan worden vervoerd door het hele lichaam naar cellen of organen om functies en processen in gang te zetten.

Er zijn twee belangrijke hormonen die bij stress een grote rol spelen. Zo heb je het hormoon:  adrenaline en het hormoon: cortisol. Deze beide hormonen worden ook wel stresshormonen genoemd. Of het vlucht of vecht -hormoon. De hormonen adrenaline en cortisol worden beide in de bijnieren geproduceerd.

Acute stress

Acute stress is stress die meteen optreedt na een spannende gebeurtenis. Je lichaam reageert direct door adrenaline aan te maken. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller kloppen, je bloeddruk stijgt,  dit is nodig zodat je meteen allert kunt handelen in een stress-situatie.

Chronische stress

Als de stress langer duurt, dan wordt deze stress langdurige of chronische stress genoemd. Het hormoon cortisol speelt bij deze vorm van stress een grote rol. Cortisol maakt het namelijk mogelijk om een langere tijd allert te blijven.

Het stresshormoon cortisol

Cortisol wordt ook wel een stresshormoon genoemd en heeft een grote invloed op stress en overgewicht. Dit hormoon heeft verschillende functies. Een van die functies is om snel energie te leveren in een stress situatie. Het hormoon cortisol zal er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk energie te kunnen leveren om te kunnen overleven. Het doel is om zo snel mogelijk de bloedsuikerspiegel te verhogen. Om dit te realiseren zal het hormoon cortisol spieren afbreken om deze om te zetten tot snelle suikers en te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verhogen.

De rol van langdurige stress bij de ontwikkeling van overgewicht

Stress kan een rol spelen bij het ontwikkelen van overgewicht.

Overgewicht

Dit heeft met verschillende redenen te maken. De redenen voor gewichtstoename tijdens stress kunnen zijn:

 • Trek in ongezond eten:

Chronische stress zorgt ervoor dat we honger krijgen. We hebben namelijk meer energie nodig. Stress kost ons lichaam energie. Deze energie zal aangevuld moeten worden. Hierdoor krijg je honger en ga je eten. Maar het eten wat je kiest in zo’n situatie is meestal niet gezond. Door een hoog cortisolniveau in combinatie met een verhoogd insulineniveau vraagt ons lichaam om eten wat snel omgezet kan worden in energie. Helaas bevat dit voedsel vaak veel suiker, loze calorieën en ongezond vet.

 • Door troosteten:

Veel mensen eten in stressvolle omstandigheden veel meer ter compensatie van alle ellende waar ze op dat moment in verkeren.

In tijden van stress piekeren we veel meer. Ook in de nacht, terwijl je dan eigenlijk hoort te slapen. Het kost je meer moeite om in slaap te komen en om goed door te slapen. Hierdoor raken de hormonen Leptine en Ghereline uit belans. Het gevolg is dat je de volgende dag eigenlijk meteen al moe begint. Terwijl je dan juist uitgerust zou moeten zijn. Door de disbalans in die hormonen neig je sneller om energierijk voedsel te eten en ga je sneller snoepen en snaaien.

 • Door minder beweging.

Je bent moe, je hebt nergens zin in. Hierdoor kom je minder snel in beweging. Minder bewegen en meer ongezond eten is de perfecte combi voor het krijgen van overgewicht.

 • Meer alcohol drinken:

Niet alleen eten is van invloed op gewichtstoename. Ook drinken kan hier aan bijdragen. Alcohol bevat namelijk veel loze calorieën.  Doordat Alchohol een ontspannende werking kan hebben, bestaat het risico dat je al snel te veel gaat drinken. Ook beïnvloed alcohol de slaap op een negatieve manier.

Wist je dat: De vetcellen rond de organen vier keer zo gevoelig zijn voor het stress hormoon cortisol als andere vetcellen? Hierdoor hebben mensen met chronische stress vaker last van vetopslag op/rond de buikstreek. Voor iemand die veel stress heeft, kan het heel lastig zijn om dit buikvet weer kwijt te raken. Dat komt doordat een dikke buik de hormoonbalans verstoort. Je houdt dan gemakkelijker vet vast, blijft dooreten terwijl je maag eigenlijk al vol zit en kun je veel moeilijker het vet weer verbranden.

Afvallen als je stress hebt

Van stress en overgewicht wil je beide graag af. Liefst zo snel mogelijk. Helaas gaat dat in de praktijk vaak niet zo snel. Afslanken zal  namelijk moeilijk gaan als de oorzaak van de stress niet wordt aangepakt. Het is verstandig om eerst deze oorzaak aan te pakken.

stress en overgewicht

Anders blijf je in het vicieuze cirkeltje van slecht slapen, stress en overgewicht.  Doorbreek deze cirkel door de oorzaak van de stress aan te pakken. Als je de stress onder controle hebt, dan kun je gaan werken aan je overgewicht.

Wacht er niet te lang mee om je stress aan te pakken. Langdurige stress kan naast overgewicht nog veel meer gezondheidsklachten in de hand werken. Ook heb je bij langdurige blootstelling aan stress een grote kans om in een  burnout terecht te komen.

Weg met stress en zorgen: voor meer ontspanning, rust en positiviteit. Klik hier voor meer informatie.Stress en overgewicht