Uitgelicht Blog: Afvallen? bloed, zweet en biefstuk

Deze week in uitgelicht: een leuk artikel wat ik tegenkwam op de site van Helma.

Dit artikel heb ik overgenomen van haar site en is door haar geschreven. Met haar goedvinden kun je het artikel hieronder lezen. Helma houdt zelf een leuke blog bij: ‘afvallen? bloed, zweet en biefstuk’ genaamd.

De reden dat dit artikel deze week is uitgelicht is omdat ik de manier waarop Helma het artikel schrijft erg prettig vindt om te lezen en om eens met andere ogen naar artikelen te kijken die in de supermarkt te koop zijn.

Ook een leuke blog die je graag eens onder de aandacht brengt? Of een artikel gelezen die bij deze site past? Graag hoor ik dan van je.

Wist je dat…

Intro:
Ik ben Helma, 35, enik heb een gezinshuis. Ik ben geen expert op het gebied van voeding. Ik ben geen expert op het gebied van training en een goddelijk lijf heb ik ook niet! De Doutzen genen heb ik niet gekregen. O ja, en mijn Nederlands is ook nog eens brak…. Bloggen lijkt dus niet de meest voor de hand liggende stap….. maar ja, het bloed kruipt……. Een paar jaar geleden vond ik dat het roer om moest. 31 jaar en 130 kilo, tja, daar was ik niet trots op. Na 15 jaar boulimia voelde ik me sterk genoeg om zeker te weten dat ik aan mijn lijf kon gaan werken zonder terug te vallen in de eetstoornis. De eetstoornis was inmiddels ruimschoots verleden tijd en ik had een pracht van een dochter gekregen…. Langzaam ging ik trainen en anders eten. Ik viel 50 kilo af veranderde mijn eetpatroon. Ik ging me verdiepen in producten en het effect van producten op je lichaam. Want wat gebeurt er nu precies als je een milka reep naar binnen werkt? Toen ik dat wist, werd het makkelijker om het te laten liggen! Ik ben 50 kilo afgevallen en na een operatie aan een paar “foute” moedervlekken weer 10 kilo aangekomen. En nu “dik” tevreden! 😉 Ik wil geen maatje 36, ben prima tevreden met mijn maat 44. Ik ben gaan studeren voor voedingsdeskundige en sinds een aantal maanden heb ik nu het certificaat en coach mensen, niet om maatje 36 te krijgen, maar om gezond te leren eten! Geluk zit niet in een cijfer op de weegschaal, geluk zit diep van binnen! Dat probeer ik ook in mijn workshops te laten zien. Over mijn strijd met de weegschaal, mijn gevecht met mezelf, mijn zelfbeeld, de spiegel en de milka koe ben ik gaan schrijven op deze pagina. Ik heb geen fantastisch bedrijfslogo, geen spetterende visite kaartjes, geen mooi kantoor, geen hoge opleiding in de voeding en mijn facturen stuur ik altijd veel te laat…… Ik ben op de eerste plaats een moeder! Een (gezinshuis)moeder die het beste wilt voor haar kinderen. En ik wil niet voor de gek gehouden worden in de supermarkt. Ik ben eigenwijs; Ik bel bedrijven op om te vragen hoe het zit met bepaalde producten als ik daar vragen over heb. En dat deel ik dan weer op deze pagina en op facebook! Als ergens “gezond” op staat dan wil ik het mijn kinderen kunnen geven zonder schuldgevoel. En er niet achter komen dat het eigenlijk rotzooi is. Ik haat het als er weer eens iets gesponsord word door bv capri sun en dus vol suiker zit. Ik vind het onterecht dat peijnenburg een gezond imago heeft terwijl een gemiddelde reep toch erg veel suiker bevat. Ik wil niet dat je veel geld betaald voor roosvice cranberrie en je dan eigenlijk een soort suikerwater koopt waar een cranberrie in heeft gezwommen. Mijn doel is mensen bewust te maken van het feit dat we als consument voor de gek gehouden worden. Dat producten met een gezond imago echt niet zo gezond zijn als het soms lijkt, en dat het “ik kies bewust” logo ook niet alles zegt! Sterker nog, ik vind het onvoorstelbaar dat het zelfs op frituurvet staat. Ik wil laten zien dat de hele voedingsindustrie echt geen belang heeft bij jouw gezondheid……
Dus ja, wie ik ben? Geen deskundige, geen geleerde, geen gespierde en geen slanke vrouw! Ik ben een moeder en “vet” eigenwijs als het om voeding gaat!

——————

10424998_1002641919748500_367689737053356145_n

Lipton ice tea
Dit flesje van 500ml bevat 8 gram suiker per 100 ml. Dat is dus 40 gram suiker per flesje… lees 10 normale klontjes! Hoeveel dat precies is? Ik heb suikerklontjes in huis van 2 gram, dus dat zijn 20 klontjes in 1 flesje!
Kortom suikerwater waar een theezakje doorheen is gehaald….. Proost!

—————–

naamloos

Ingrediënten: Suiker, sap uit vruchtensapconcentraat 40% (cranberry 20%, appel, rozenbottel 3,7%, tomaat, vlierbes), glucose-fructosestroop, water, voedingszuur (citroenzuur), vitamine C, conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Sap uit vruchtenconcentraat, 40 %……. Op de ingrediëntenlijst staan altijd de ingrediënten in volgorde van de daarin aanwezige hoeveelheid. Dat betekend in dit geval dat er meer dan 40% suiker in zit. Aangelengd zoals Roosvice dat zelf als advies geeft, staat op het etiket dat er 27 gram suiker per glas inzit. Dat wil zeggen dat er 6,7 klontjes suiker in 1 glas zitten!

———————-

naamloos

Druiven…… met gemak eet ik 500 gram druiven. Avondje in bad gezond snacken. Nou ja, dat dacht ik dus altijd, tot ik het eens op ging zoeken…… Druiven bevatten 13,8 gram suiker per 85 gram druiven. In een bak van bv de AH zit 500 gram druiven. Dat komt neer op 81 gram suiker. Ofwel 20 suikerklontjes! En natuurlijk gaat het hier om fruitsuikers, maar als je af wilt vallen, wil je daar ook niet teveel van binnen krijgen! Suiker is immers suiker!
Tip; neem eens wat vaker groente ipv fruit als je gewicht wilt verliezen. Tomaat, komkommer, radijs enz

———————

AHI_434d50313438333330_1_200x200_JPG

Wicky…… ik denk dat het het meest bekende merk is op een gemiddelde school. Ruim een klontje per pakje (in het gunstigste geval) en check de wicky framboos….. daar zit uiteindelijk 0,04 gram framboos in…… In welk product? Wicky FRAMBOOS ja.

1 framboos weegt 4 gram…. dus dat is 1/100 van een framboos…..
Ik zou zeggen, water en wat frambozen in de blender en proost, dan weet je wat je drinkt! O ja, en het zal je natuurlijk niet verbazen dat wicky het “ik kies bewust” logo heeft! Zucht….

———————————-

th

Yoki drink aardbei framboos….. Ja? Framboos en aardbei???

Ingrediënten, magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 1% vruchtensap, maiszetmeel calcium, voedingszuur, citroenzuur, aroma, zoetstoffen……
Er zit 0,5% aronia in (appelbes)
0,4% appel
0,05 aardbei
0,04 framboos

Eigenlijk zou het moeten heten, drinkbare yoghurt met maïzena, citroenzuur, aroma, aspartaan, beetje kalk, een zuurder makend stofje, aardbeien pitje en 1/100 framboos….

Maar ja, dat paste vast niet op het pak!

Alternatief?
Kwark, frambozen en aardbeien in de blender en smakelijk! Niet zoet genoeg voor je kinderen? Halve banaan erdoor doet wonderen! Tip, doe er wat groente bij in voor je kinderen. Komkommer, broccoli, spinazie zijn prima toevoegingen die je amper terug proeft.

——————-

Stevia

Geregeld hoor ik van mijn cliënten en lezers dat ze de zoetstof stevia van natrena gebruiken. Als je kijkt op de ingrediëntenlijst van dit product zie je dat het het bestaat uit het vulmiddel maltodextrine (97%) en Stevia (steviolglycosiden 3%). Wees gerust, ik moest het ook even googlen hoor wink-emoticon
Maltodextrine is een koolhydraat, in Europa wordt het vaak uit graan gemaakt en bevat daardoor vaak gluten. Vaak wordt het toegevoegd aan stevia om de bittere nasmaak daarvan te verbloemen.
Het wordt ook gebruikt ter bestrijding van bladluizen…… het zorgt ervoor dat ze niet meer kunnen bewegen en stoppen met ademhalen…….. Tja, wat ik daar nou van moet vinden…..
Maar weet je wat ik echt bizar vind, ze gaan ervan uit dat wij als consumenten stom zijn en erg gehecht aan onze lepel suiker….. Stevia is vele malen zoeter dan suiker en je hebt er dus veel minder van nodig. Dat is meteen het argument…. er zit vulmiddel bij zodat consumenten evenveel kunnen gebruiken als ze met suiker gewend zijn…… Voor een pot van 45 gram betaal je bijna 4 euro. Je betaalt dus eigenlijk 4 euro voor 1,35 gram stevia.
Als ik dat vergelijk met de stevia van bv Puur Mieke, daar betaal je voor een zak van 400 gram (en die bevat 98% stevia) 12,95. Dat is 0.03 euro per gram stevia……

Blijkbaar schat Natrena de consument niet zo heel hoog in….

———-

19118_998900683455957_3939275636080191055_n

Popcorn…… het kan een gezond tussendoortje zijn. Kan ja! Zo kwam ik deze gisteren tegen. 13 klontjes suiker per 100 gram, en voor degene die het netjes bij de portie van 30 gram kunnen houden, dat zijn nog steeds 4 klontjes. Niet heel gek als je ziet dat het hoofdingredient van deze popcorn glucose stroop is. Mais zou ik toch echt logischer vinden. Ja ik weet het naief wink-emoticon
Dus…..Mais in de pan en zelf met de kids popcorn maken! Leuk en veel gezonder.

——————

11069892_998331680179524_613201241227821056_n

Het “gezonde” tussendoortje bevat 5 suikerklontjes per reep……
Gezond? Nou niet dus!!!

—————-

11038118_993117550700937_8980739646299134811_n

Breaker….
Het gezonde tussendoortje volgens de reclame…. sponsor van GTST, Sjors en Wiet lopen er geregeld mee door je beeldscherm. Maar is dit wel zo gezond?

Ten eerste, het komt uit een fabriek, dus dan moet je jezelf dat al af gaan vragen….

Als je kijkt naar de ingrediëntenlijst, zie je staan; yoghurt, suiker enz enz.. Dat wil zeggen dat er het meeste Yoghurt in zit. Daarom staat dat vooraan….. Het product wat er na Yoghurt het meeste inzit is, precies, suiker…. Het geheel bevat maar 7% perzik en 2% zonnebloempitten.

En glucose – fructosestroop (veel goedkoper dan suiker, bevat geen enkele nuttige voedingsstof en word grotendeels omgezet in vet….. en ja fructose zit inderdaad ook in fruit maar in veel minder grote hoeveelheden)…..

O ja, en er zitten ruim 5 suikerklontjes in 1 zakje…. 2,5 op elke heup zeg maar! wink-emoticon

Dus…… of het nou echt een gezond tussendoortje is……..

————————

10388645_982682645077761_7290911700820548217_n

Weer een product waarvan ik denk, waarom moet daar zoveel suiker in zitten? HAK, een echt A merk, dus je zou denken dat dat wel mee zou vallen.
NOPE…..

In een pot appelmoes van 710 ml (de standaard grote pot) zit 18,6 gram suiker per 100 ml. 7,1 x 18,6 = 132,06 : 4 gram (1 suikerklontje) = 33 suikerklontjes per pot!!! En natuurlijk zitten daar ook de fruitsuikers bij, de suiker die al in de appel zit. Maar 33 klontjes….. dan is er nog steeds veel suiker aan toegevoegd!

Iemand nog?

—————-

10368214_982565078422851_898303554061573528_n

Geconcentreerd vruchtensap…… Klinkt echt super gezond toch?

Geconcentreerd vruchtensap betekend dat na het persen het vocht uit het sap word gehaald. (hiervoor moet het verhit worden) Je houd dan vruchtenpulp over. Een massa die gemiddeld 10x kleiner is dan het totaalproduct. Waarom zou je dat willen?

Nou, wat denk je van de transport kosten?

Wanneer de pulp op de plaats van bestemming komt word er weer water aan toegevoegd, en vaak suiker om er weer sap van te maken. Sommige merken sap vind je in het koelvak. Deze bevatten minder / geen conserveringsmiddelen. In tegenstelling tot de pakken die je vaak maanden ongekoeld kunt bewaren.

Neem bv coolbest mango dream. De grote schijf mango op de verpakking laat mij denken dat ik vooral verse mango drink. Maar als je de verpakking leest, dan zie je dat er maar 10% mango in zit. Daarnaast zit in 1 glas van 200 ml best veel suiker, 5,5 klontje! En natuurlijk zitten daar ook suikers uit het fruit zelf(bij) in. Maar suiker is suiker! En zeg nou zelf, 5,5 per glas is best veel toch?

Maar ja, het product heeft wel dat mooie “ik kies bewust” logo …… Kun je nagaan hoe het met de rest van de sappen gesteld is.

——————–

10478223_982218798457479_7649534577848869072_n

Ik kreeg zojuist een vraag binnen van een lezer over kruidenthee…..

Moest meteen denken aan Zonnatura. Je kent het merk vast wel van die reclames, je ziet dan een kopje thee, ze laten er een druppel rode kleurstof inlopen en roepen; aardbeien thee. Daarna is de slogan; Wat is er toch met ons eten gebeurt?

Zonnatura heeft van die mooie bussen met 20 kruiden thee. Van die korreltjes die dan oplossen in je thee water. Ik dronk dat in het verleden best veel, tot ik me ging verdiepen in voeding. Want wat blijkt nou; In 1 bus zit 200 gram. Per 100 gram zit er 91,9 gram suiker in! In 1 bus zit dus 183,8 gram aan suiker. (dat is 45,95 KLONTJES) in 1 bus.

Nou, 1 bus kreeg ik met gemak in 1 week op! En dan de naam; 20 kruidenthee….. in totaal zit er in een pot maar 1,5% aan kruiden. In 1 beker thee zit dus ruim 1,5 klontje suiker! ……

Ik heb destijds opgebeld over waarom er zoveel suiker in zat, het antwoord wat ik kreeg; ja maar mevrouw, anders lossen die korreltjes niet op!

Tja …… wat is er toch met ons eten gebeurt……. Of, wat is er toch met ons verstand gebeurt?

———–

10402393_809989589013735_7572581107734536222_n

10416980_809989472347080_1847833768759294864_n

Wist je dit al? En dat is in 1 fles…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.