Uitgelichte blog: Koolhydraten en zo…

Ook op facebook zijn er leuke pagina’s te vinden. Ik volg al een tijdje de pagina van Hedwig: Hedwig’s recepten & Voedingswetenswaardigheden. Hedwig schrijft op een leuke, duidelijke en vooral op een goed te volgen manier, mooie blogs op haar facebookpagina. Ook plaatst ze hier de lekkerste recepten. Maar wat ik vooral zo mooi vind, dat zijn de foto’s die ze er elke keer bij plaatst.

Onderstaande blog is geschreven door Hedwig:

Koolhydraten en zo…

 

Door mijn werk als kook-demonstratrice een aantal jaren geleden ben ik voor vele mensen nog steeds die dame waarbij ze al hun vragen konden ventileren over alles wat met voeding te maken heeft. Dat vind ik natuurlijk erg leuk, ik heb heel wat recepten uitgeschreven op de achterkant van oude kassabonnetjes hahaha. Nu was er een mevrouw onder behandeling bij een diëtiste, advies wat haar gegeven was, voortaan voor volkoren producten te kiezen. Ze begreep alleen niet waarom, dat was haar niet verteld, van koolhydraten had ze ooit vaag iets gehoord.

Ik vind het erg jammer dat de diëtiste deze mevrouw zo het bos in heeft gestuurd. 

Wanneer je mensen uitlegt over het hoe en waarom van andere, betere keuzes zullen zij veel gemotiveerder zijn en het gevoel hebben zélf de controle te hebben en niet de dingen alleen te doen omdat hun diëtiste/ gewichtsconsulente dat beter vindt.

Omdat ik vandaag een reactie kreeg van iemand door een opmerking over langzame koolhydraten op mijn pasta in tomatensaus gisteren, ga ik hieronder graag even een uitleg geven over lege/ snelle en langzame koolhydraten en hun uitwerking op ons lichaam.
Ik begin maar even met de lege/ snelle koolhydraten;
Lege/ snelle koolhydraten zitten in onder andere suikers, frisdrank, rijst, aardappels (snelle koolhydraat maar wel gezond), witte pasta’s snoep en koek etc (in feite in alles wat van de voedingsindustrie afkomstig is, en niet onder de noemer voeding valt) Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel flink stijgen en daardoor krijg je vrijwel meteen energie, dit is echter maar voor korte duur. Daarna schiet je bloedsuikerspiegel weer omlaag en krijg je weer trek in (vaak) snelle koolhydraten.
Eigenlijk zijn snelle koolhydraten puur suiker, bij inspanning kun je snelle suikers direct gebruiken voor je spieren.
Lege/ snelle (geraffineerde) koolhydraten zijn suikers zonder mineralen, vezels en vitamines, zoals witte rijst, koek snoep, gebak pizza enzovoort.
En waarom zijn die nou zo slecht? In eerste plaats doen snelle geraffineerde koolhydraten je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen waardoor de alvleesklier veel insuline moet produceren om de suiker op te laten nemen in de cellen, dit heeft niet alleen snelle energie tot gevolg maar ook snelle omzetting van vet.

Wat ook niet helemaal onbelangrijk is, is dat voor de omzetting van deze lege koolhydraten mineralen en vitamines nodig zijn, door het ontbreken van deze voedingsstoffen in deze geraffineerde producten zal het lichaam deze aan het lichaam zelf onttrekken.
Dit is mede de reden waarom je ziek wordt van een langdurig slecht eetpatroon, het lichaam onttrekt, om deze voeding om te zetten de mineralen en vitamines uit onder andere ons bottenstelsel, orgaan- en weefsels.
Wanneer deze stoffen niet worden aangevuld door goede voedingsstoffen zal het lichaam op den duur gebreken gaan vertonen.

Wanneer je witte pasta (snelle koolhydraten) combineert met verse tomatensaus (boordevol vezels, vitamines en andere goede stoffen) dan wordt de pasta door de tomatensaus langzamer verteerd, en de tomatensaus levert de goede stoffen voor een goede omzetting in het lichaam.

Langzame koolhydraten in volkorenpasta/ granen, noten, zaden en peulvruchten worden veel langzamer in je lichaam opgenomen. Doordat de insuline geleidelijker wordt afgegeven zal je suikerspiegel ook niet zo snel stijgen.
De spijsvertering doet er door de samenstelling van langzame koolhydraten langer over deze om te zetten in glucose, dit zorgt ervoor dat je minder vetopslag krijgt.
Al met al voor je lijf veel gezonder.

Omdat veel fruitsoorten veel suikers bevatten kunnen deze toch, ondanks hun gezonde samenstelling en uitwerking op je lichaam zorgen voor een snellere stijging van je bloedsuikerspiegel.
Wanneer je koolhydraten combineert met eiwitten dan zal die stijging minder zijn, bijvoorbeeld door je fruit met yoghurt te eten.
Eiwitten hebben namelijk geen invloed op de suikerspiegel.
Door aardappels (bevat hele goede voedingsstoffen) in combinatie met vlees/ vis (eiwitten) en groenten (vezels, vitamines, mineralen) te eten worden de snelle koolhydraten in aardappels minder snel opgenomen.

11268940_369688076555512_1884263005640293709_n

Bron:Hedwig’s recepten en voedingswetenswaardigheden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?