Afvallen het goede voornemen

Afvallen het goede voornemen?!?

De afgelopen dagen zie ik weer veel berichten op mijn prive facebook voorbij komen van mensen die willen afvallen. De feestdagen zitten er weer op en het nieuwe jaar is weer begonnen. Iedereen is weer in de ‘gewone’ modus en dan komen de voornemens. Elk jaar toch vrij hetzelfde maar ook heel jammer. Is afvallen het goede voornemen?

Afvallen en goede voornemens?

Ieder jaar starten er weer vele mensen bij het begin van het jaar met afvalperikelen. Nieuwe dieetboeken worden massaal aangeschaft, abonnementen bij de sportschool worden gretig in afgesloten. Dieetboeken waar precies wordt beschreven wat en hoeveel je per dag moet eten en op welke tijden dit dient te gebeuren. Op een presenteerblaadje wordt het voorgeschoteld, zo hoef je er niet bij na te denken wat je eet en waarom. En aan het einde van de dag mag je blij zijn dat je 1000 kcal binnen hebt.  Op 1 manier afvallen voor al die mensen die dit volgen. Zonder ook maar iets te weten wat hun BMR, BMI, vetpercentage of wat dan ook is. Of je nu veel beweegt of de hele dag binnen zit. Iedereen volgt hetzelfde dieet.  1 ding is zeker, afvallen doe je zeker. De eerste weken vliegen de kilo’s je bijna letterlijk om de oren. Dat motiveert om door te gaan. De meeste haken daarna al vrij snel af. Weer een ander gaat nog een paar maanden door.

En dan is na een aantal maanden het dieetboek uit!

Tja en dan…. Je kunt weer helemaal opnieuw met het boek beginnen of het boek verdwijnt in de boekenkast. Bij de meesten is het ideale gewicht toch bereikt dus klaar zou je zeggen. Maarja als je elke dag gewend bent om je hele eetschema op een lijstje gepresenteerd te krijgen is dat toch wel even wennen. De zomer breekt aan. De meesten vallen gauw terug in hun “oude” eetpatroon. Tegen de tijd dat de nazomer is aangebroken, zitten de eerste kilo’s er al weer bij. De maanden erna volgen er nog meer kilo’s. En dan breekt de drukke decembermaand weer aan. En voor je het weet begint het nieuwe jaar alweer!

Een jaar later…

Precies een jaar later start je weer met hetzelfde gewicht (misschien meer of minder dat kan ook) als een jaar terug. Juistum, tijd voor nieuwe voornemens: Afvallen! En daar ga je weer, het cirkeltje rond. Sommige mensen gaan zo door, jaar in jaar uit. Dit is zo zonde! Het is tijd om te stoppen met diëten. Als je echt blijvend gewicht wilt verliezen zul je je leefstijl moeten aanpassen. Inzicht leren krijgen in je eetpatroon. In het hoe, wat en waarom je eet. Terug naar voeden, ipv vullen. En dat staat helaas niet in de dieetboeken….  Daarom: Afvallen het goede voornemen?

Daarom: Diëten is  UIT, je leefstijl veranderen is IN!

Hulp nodig? Graag help ik jou hierbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.