Menopauze

De Menopauze wordt ook wel de overgang genoemd. Eigenlijk is dit niet helemaal de juiste benaming. De overgang is een fase in het leven van de vrouw die gemiddeld zo’n 10 jaar in beslag neemt. De Menopauze is geen fase maar een moment.

Menopauze

De menopauze is het moment wanneer de laatste eisprong heeft plaatsgevonden, gevolgd door de laatste menstruatie.

Dit moment is altijd pas achteraf vast te stellen. Wanneer je een jaar geen menstruatie meer hebt gehad, weet je dat de menopauze heeft plaatsgevonden.

Let op: Je bent pas onvruchtbaar als de laatste eisprong heeft plaatsgevonden. Dit is pas achteraf te bepalen. Tijdens de eerste 2 fases is het altijd verstandig om anticonceptie te gebruiken. Ook al ben je verminderd vruchtbaar, de kans op een zwangerschap blijft tijdens deze fases altijd aanwezig.

Lees meer in de Kennisbank

De menopauze is dus het moment dat de laatste eisprong heeft plaatsgevonden. De overgang bestaat in totaal uit de volgende 4 fases:

  1. De premenopauze
  2. De perimenopauze
  3. De menopauze
  4. De postmenopauze

Het is altijd belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Tijdens bepaalde periodes in het leven van een vrouw is dit nog eens extra belangrijk en heeft ons lichaam extra aandacht nodig. De overgang is zo’n periode. Denk je dat je in de overgang zit? Heb je last van klachten al of niet in combinatie met overgewicht, weet dan dat voeding en leefstijl hier een grote invloed op kunnen hebben. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent ben ik gespecialiseerd in de overgang. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent en Remissiecoach (Coaching na kanker) ben ik gespecialiseerd in voeding en overgang. Graag help ik jou ook natuurlijk door de overgang.

Natuurlijk door de overgang

natuurlijk door de overgang