Overgang

De overgang, vroeg of laat zal iedere vrouw hiermee in aanraking komen. Terwijl de ene vrouw deze periode fluitend doorkomt, ervaart een ander deze periode allerlei klachten. Hoe het voor jou zal zijn, is vooraf niet te voorspellen. Zo is een deel genetisch bepaald maar wist je dat voeding ook invloed heeft op de overgang?

De overgang wordt ook wel menopauze genoemd. Eigenlijk is dit niet helemaal juist. De menopauze is namelijk maar één moment: de laatste eisprong gevolgd door de laatste menstruatie.

De overgang kun je eigenlijk beschrijven als een omgekeerde puberteit.  Zo begint de vruchtbaarheid tijdens de puberteit,  terwijl je tijdens de overgang onvruchtbaar wordt. De overgang is dus ook letterlijk een overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Een verouderingsproces omdat de eicellen opraken. Door het teruglopen van het aantal eicellen, wordt er ook minder van het hormoon oestrogeen geproduceerd.

Dit gebeurd natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dit is een proces van vele jaren. Gemiddeld duurt dit proces zo’n 8 tot 10 jaar. Je menstruatie zal niet van de ene op de andere dag zomaar stoppen. Daar gaan jaren aan vooraf waarin je lichaam toewerkt naar dat moment.

Dit proces bestaat  uit 4 fasen:

Overgangsklachten

Ruim 80% van de vrouwen ervaart tijdens deze periode last van overgangsklachten. Van welke klachten jij last zult krijgen, is vooraf niet te voorspellen. Elke vrouw doorloopt en ervaart deze periode op haar eigen manier.

In Nederland zijn er ruim 1.6 miljoen vrouwen in de overgang. Van deze vrouwen heeft 1.3 miljoen last van overgangsklachten

Typische overgangsklachten zijn oa:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Gewichtstoename
  • Veranderende menstruaties
  • Verminderd libido
  • Blaasontstekingen
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Vermoeidheid

Het is altijd belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Tijdens bepaalde periodes in het leven van een vrouw is dit nog eens extra belangrijk en heeft ons lichaam extra aandacht nodig. De overgang is zo’n periode. Denk je dat je in de overgang zit? Heb je last van klachten al of niet in combinatie met overgewicht, weet dan dat voeding en leefstijl hier een grote invloed op kunnen hebben. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent ben ik gespecialiseerd in de overgang. Graag help ik jou hierbij.