Perimenopauze overgang

Na het doorlopen van de eerste fase van de overgang, breekt de tweede fase aan. De tweede fase tijdens de overgang wordt perimenopauze genoemd.

Perimenopauze

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw de perimenopauze bereikt is ongeveer 45 jaar.

Peri betekent dichtbij

Veel vrouwen merken tijdens de premenopauze nog niet zoveel van de overgang. Tijdens de perimenopauze kun je er niet meer omheen: je zit in de overgang en dat is te merken. Je komt dichterbij de laatste eisprong en menstruatie en dat kan gepaard gaan met allerlei uiteenlopende overgangsklachten.

De hormonen raken steeds meer uit balans. De eicellen zijn bijna op en dat verstoord de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor ontstaan er klachten.

Kon je tijdens de eerste fase van de overgang (perimenopauze) al last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, veranderende menstruatie, enz.

Ook merk je nu dat je menstruatie begint te rommelen. Zo kunnen de menstruaties elkaar snel opvolgen of juist wegblijven. Ook kan de periode van je menstruaties korter, langer, heftiger of juist minder heftig zijn.

Dit veranderde menstruatiepatroon geeft dus aan dat de overgang volop aan de gang is.

Tijdens de perimenopauze kunnen de klachten heviger worden en kunnen daar de volgende klachten nog bijkomen:

  • Hartkloppingen
  • Last van spieren en gewrichten
  • Blaasontstekingen
  • Haaruitval
  • Droge huid
  • Vaginale klachten zoals droogheid en pijn
  • Hartkloppingen
  • Gewichtstoename

De aard en zwaarte van deze genoemde klachten is voor iedere vrouw weer anders. Elke vrouw is uniek en haar overgang is dat ook.

Lees meer in de Kennisbank

De perimenopauze is dus de tweede fase van de overgang. De overgang bestaat in totaal uit de volgende 4 fases:

  1. De premenopauze
  2. De perimenopauze
  3. De menopauze
  4. De postmenopauze

Het is altijd belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Tijdens bepaalde periodes in het leven van een vrouw is dit nog eens extra belangrijk en heeft ons lichaam extra aandacht nodig. De overgang is zo’n periode. Denk je dat je in de overgang zit? Heb je last van klachten al of niet in combinatie met overgewicht, weet dan dat voeding en leefstijl hier een grote invloed op kunnen hebben. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent en Remissiecoach (Coaching na kanker) ben ik gespecialiseerd in voeding en overgang. Graag help ik jou ook natuurlijk door de overgang.

Natuurlijk door de overgang

natuurlijk door de overgang

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?