Postmenopauze

De laatste fase van de overgang wordt de postmenopauze genoemd. Post betekent: na. Dus letterlijk genomen is dit de periode na de menopauze. De laatste menstruatie is inmiddels achter de rug.. Dit is dan ook de fase dat de hormonen een nieuwe balans moeten vinden. Hierdoor kun je nog steeds last van bepaalde overgangsklachten hebben.

Postmenopauze

De postmenopauze is de laatste fase van de overgang. Gemiddeld bereik je deze fase zo rond je 53-ste jaar. In deze laatste fase komen je hormonen weer in rustiger vaarwater terecht. Helaas wil dit nog niet zeggen dat hiermee alle klachten ook daadwerkelijk verdwenen zijn.

Postmenopauze

De hele hormoonhuishouding van de vrouw is helemaal veranderd hierdoor zijn de hormonen nu op zoek naar een goeie balans. Gelukkig kun je in deze fase wel merken dat de heftigheid van de overgangsklachten aan het afnemen is.

Duur van de postmenopauze

De gemiddelde leeftijd waarop de postmenopauze begint is na het 53-ste levensjaar. Al met al kan deze fase wel doorlopen tot je 56-ste jaar.

Nu de laatste eisprong en menstruatie is geweest, maken de eierstokken geen oestrogeen en progesteron meer aan. Ook na de overgang heeft je lichaam nog een kleine hoeveelheid oestrogeen nodig. Nu dit niet meer door de eierstokken wordt aangemaakt, zal je lichaam een nieuwe manier moeten vinden om toch oestrogeen te kunnen blijven produceren.

Het hormoon oestrogeen wordt daarom na de menopauze elders in het lichaam aangemaakt:

  • Zo hebben de bijnieren een kleine taak van de eierstokken overgenomen om dit hormoon toch te kunnen blijven produceren.
  • In het buikvet: Hier wordt het hormoon testosteron in oestrogeen omgezet.

Toch maakt het vrouwenlichaam nog maar zo’n 40% oestrogeen aan van wat het destijds produceerde tijdens vruchtbare jaren van de vrouw. Door de afname van hormoon oestrogeen neemt in de postmenopauze het risico op bepaalde ziekten juist wel weer toe: zoals osteoporose en hart- en vaatziekten.

Ook de bijnieren kunnen een kleine hoeveelheid progesteron aanmaken. De productie van het hormoon progesteron daalt tijdens de postmenopauze nog verder totdat er uiteindelijk vrijwel helemaal geen progesteron meer wordt aangemaakt.

Lees meer in de Kennisbank

De postmenopauze is dus de laatste fase van de overgang. De overgang bestaat in totaal uit de volgende 4 fases die je dan allemaal hebt doorlopen:

  1. De premenopauze
  2. De perimenopauze
  3. De menopauze
  4. De postmenopauze

Het is altijd belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Tijdens bepaalde periodes in het leven van een vrouw is dit nog eens extra belangrijk en heeft ons lichaam extra aandacht nodig. De overgang is zo’n periode. Denk je dat je in de overgang zit? Heb je last van klachten al of niet in combinatie met overgewicht, weet dan dat voeding en leefstijl hier een grote invloed op kunnen hebben. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent en Remissiecoach (Coaching na kanker) ben ik gespecialiseerd in voeding en overgang. Graag help ik jou ook natuurlijk door de overgang.

Natuurlijk door de overgang

Natuurlijk door de overgang