tabasco pepersaus

Positieve effecten van pepersaus + gratis recept.

Wat is een gezonde smaakmaker?  Veelal is het lastig om een natuurlijke smaakmaker te vinden die gezond is en geen nare toevoegingen bevat. Tabasco (pepersaus) is zo’n natuurlijke smaakmaker. Deze pepersaus is een  pure smaakmaker voor bijvoorbeeld soepen, sauzen en eenpansgerechten. En ook niet onbelangrijk, Tabasco is gewoon verkrijgbaar in elke supermarkt. In dit artikel de positieve effecten van pepersaus.

positieve effecten van pepersaus

Positieve effecten van pepersaus

Een gezonde levensstijl is anno 2019 geen trend meer, maar een omschakeling naar nieuwe gewoontes. De behoefte aan natuurlijke, plantaardige en gezonde levensmiddelen zien we niet alleen bij de jongere generatie, maar zeker ook bij ouderen toenemen. In de bereiding van ons eten wordt steeds meer geprobeerd zout, suiker en vet  te reduceren. Uit veelvuldige onderzoeken blijkt dat pepers en pepersaus positieve effecten hebben op onze gezondheid en kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Tabasco® heeft deze positieve effecten van pepersaus op een rijtje gezet.

Natriumarm

Volgens het voedingscentrum krijgt meer dan 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Zout bevat 0,4 gram natrium per gram en is daarmee de belangrijkste bron van natrium. Mensen die hun zoutinname willen beperken, zonder smaak in te leveren kunnen het zout vervangen door een natriumarm product dat wel hartigheid geeft. Zout in een recept is gemakkelijk te vervangen door een gelijke hoeveelheid Tabasco® saus. Deze pepersaus is gemaakt op basis van natriumarm (Avery Island) zeezout en bevat slechts 30 milligram natrium per theelepel. De pittigheid zal verminderen bij verhitting, maar de hartigheid blijft en maakt zout en peper toevoegen overbodig.

Suiker- en vetreductie

Voor een eetpatroon waarbij de inname van calorieën moet worden verlaagd, wordt naast zout  suiker en vet beperkt. Om zoveel mogelijk smaak, rondheid en hartigheid te behouden, kunnen een paar druppels pepersaus het verschil maken. Tabasco® wordt gemaakt van gemalen pepers, zeezout en gedistilleerd azijn zonder enige toevoeging: geen suiker, geen verzadigde vetten, geen conserveringsmiddelen, geen koolhydraten, geen gluten. Zo is de saus halal, koosjer, vegetarisch-veganistisch en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.

Capsacïne

Pepers bevatten capsaïcine – het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt. In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. In de medische vakpers wordt gesproken over een verhoging van de weerstand, het voorkomen van maag- darmklachten en een verlaging van de bloeddruk.

Gezonde smaakmaker uit een flesje

Er wordt zelfs gezegd dat het endorfines vrijmaakt, dus het zou ook positief op je geluksgevoel kunnen werken!

Salade van avocado, roerei met zoet-pittige topping

recept tabasco saus

Zelf aan de slag met Tabasco® en inspiratie nodig? Download dan hier jouw gratis recept van een salade van advocado, roerei met zoet-pittige topping.

Tips voor een gezonder eetpatroon

10 tips voor een gezonder eetpatroon alleen door gebruik van Tabasco®  pepersaus:

  1. Mede door de hoge concentratie pepers, volstaat de helft van de hoeveelheid gewone pepersaus, indien Tabasco® pepersaus gebruikt wordt.
  2. Vervang zout in marinades en dressings door een paar druppeltjes Tabasco®
  3. Kook pasta in water met Tabasco® in plaats van zout.
  4. Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid pit en hartigheid in het gerecht. Zet een flesje Tabasco® op tafel voor een eigen smaaktoevoeging.
  5. Vervang peper en zout in de stamppot door een paar druppeltjes pepersaus: deze wordt veel smakelijker.
  6. Pimp je alcoholvrije cocktail op met wat Tabasco®. Het effect zal je verbazen!
  7. Om varkensvlees, kip of hamburgers beter verteerbaar te maken, voeg een fijngehakt uitje, knoflook en een halve theelepel Tabasco® toe aan een pond vlees.
  8. Vervang chiliolie door een paar druppels Tabasco®
  9. Probeer eens Tabasco® in plaats van peper én zout in een omelet of scrambled eggs (zie recept onderaan deze tips).
  10. Vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid met het gebruik van Tabasco®

Meer inspiratie nodig?

50 recepten in 30 minuten

⇒50 recepten in 30 minuten⇐

 

 

salads in a jar

Salads in a jar

Salads in a jar: meer groente eten doe je zo! Het is niet zo best gesteld met de gemiddelde groente eters in Nederland. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente was tot voor kort 200 gram per persoon, per dag. De nieuwe richtlijnen zijn herzien en de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is opgeschroefd naar minimaal 250 gram per persoon, per dag. Hier ben ik persoonlijk al heel blij mee! Maar helaas zijn er weinigen die dit halen… De meeste mensen halen maar 150 gram per dag…

Vanuit PuurGezond Wordt zelfs 300 à 400 gram groente per dag geadviseerd. En nu hoor ik jou al denken: ‘Wow, dat red ik nooit!’ Maar ook jij kunt dat gemakkelijk halen. Allereerst  zeg ik er bij dat groente niet alleen bij het diner gegeten hoeft te worden. Integendeel: Het kan de hele dag! Dus ook bij je ontbijt, tussendoortjes en de lunch. Voeg overal groente aan toe!

Salads in a jar: De salade in een weckpot

Meer groenten eten doe je zo:

Heel handig zijn hierbij de salads in a jar oftewel een salade in een weckpot. Het voordeel is dat je gelijk veel groente binnenkrijgt. Bovendien zijn de salades makkelijk mee te nemen naar je werk of voor een dagje uit. Je kunt voor het gemak de salade de avond ervoor al maken en bewaren in de koelkast. Gemak dient de mens.

Hierbij een voorbeeld van een recept van een salads in a jar. De variaties hierop zijn eindeloos. Je kunt namelijk van alles gebruiken. Veel succes met het maken van jouw variant. Laat je mij nog even weten wat je er van vond?

Wat heb je nodig? Allereerst dus een weckpot. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.  Afhankelijk van wat voor salade je wilt maken kun je kiezen voor 500 ml of een liter pot.

salad in a jar 1

Het recept

Voor het onderstaande salads in a jar recept gebruikte ik de volgende ingrediënten:

Dressing:

  • 1 Eetlepel water
  • 2 Eetlepels appelazijn
  • Het sap van een halve, uitgeperste citroen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Een klein beetje fijngehakte peterselie

salad in a jar 2

Doe alle ingrediënten voor de dressing en een schaaltje. Roer met een vork alle ingrediënten door elkaar totdat je een glad papje krijgt. Voeg op het laatst de peterselie toe.

salad in a jar 3

Schenk de dressing als eerste in de weckpot. Dit is de onderste laag.

 

Voor de salade:

  • 1 appel in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels lente ui in kleine stukjes gesneden
  • 1 rode biet/bosbiet in blokjes gesneden. Deze kan zowel rauw als gekookt toegevoegd worden. Heb je ze liever gekookt? Wacht dan tot de biet is afgekoeld voordat je deze in de weckpot stopt.
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • geitenkaas
  • sla. Fijn gesneden of grof. Dit is maar net wat je voorkeur is.
  • een handjevol pijnboompitten

Als je alle ingrediënten in stukjes hebt gesneden, kun je de weckpot vullen. Hieronder staat de volgorde stap voor stap beschreven:

 

salad in a jar 4

Stukjes appel

salad in a jar 5

salad in a jar 6

Gesneden lente ui

salad in a jar 7

salad in a jar 8

Gesneden rode biet

salad in a jar 9

salad in a jar 10

Stukjes tomaat

salad in a jar 11

salad in a jar 12

Verkruimel de geitenkaas over de salade

salad in a jar 13

Voeg de sla toe

salad in a jar 14

Strooi de pijnboompitten erover heen

salad in a jar 15

Voila! Een salade in een jar!

Als de weckpot gevuld is, heb jij je eigen salad in a jar gemaakt. Je kunt de weckpot het beste bewaren in de koelkast. Op het moment dat je de salade gaat eten, schud je de weckpot (met de deksel er nog op!) even goed heen en weer. Hierdoor verdeel je de dressing over de salade.

Eet smakelijk!

 

Ovenschotel van zoete aardappel, prei en wortel

Ovenschotels zijn ideaal en makkelijk te bereiden. Zo kun je al een dag ervoor een ovenschotel maken zodat je deze op de dag zelf in de oven zet. Hierbij een recept van een ovenschotel van zoete aardappel.

Recept Ovenschotel zoete aardappel

Deze ovenschotel van zoete aardappel heb ik zelf gebruikt als lunch. Je kunt variëren met de groentes en er eventueel vlees aan toe voegen. Zo kun je deze ovenschotel ook voor het diner maken.

Dit is wat ik gebruikt heb voor 1 ovenschotel (1 persoon):

  • zoete aardappels 200 gram
  • prei 100 a 150 gram
  • Julienne gesneden wortels 100 gram
  • 1 ei
  • 1 a 2 flinke lepel hüttenkäse of cottage cheese
  • 1 lepel olijfolie
  • peper

De voorbereiding:

  • Schil de zoete aardappels en schaaf deze met bijv. een kaasschaaf in hele dunne plakjes.
  • was de prei en de julienne gesneden worteltjes.
  • Snij de prei in kleine stukjes en meng dit samen met de julienne gesneden worteltjes, in een schaaltje.zoete aardappel prei schotel 1
  • Kluts het ei samen met een lepel olijfolie, peper en de hüttenkäse in een schaaltje.zoete aardappel prei schotel 2

De ovenschotel maken:

  • Verdeel een laagje van de zoete aardappels over de bodem van de ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is hiermee.zoete aardappel prei schotel 3
  • Bovenop de zoete aardappels komt dan het groentemengsel.zoete aardappel prei schotel 4
  • En als laatste laagje komt op het groentemengsel weer een laag van de zoete aardappels.zoete aardappel prei schotel 5
  • Giet dan langzaam het eiermengsel er overheen.
  • En dan kan het in de oven op 180 graden zo’n 45 min.

zoete aardappel prei schotel 6

En daarna: smakelijk eten!
Mijn eerste indruk was dat het smaakte naar het binnenste van een loempia. Dit komt vast van de kleine dun gesneden reepjes wortel.
Eventueel kun je in plaats van hüttenkäse, geraspte kaas gebruiken.

Eet smakelijk!

Fitchef kookboek