salads in a jar

Salads in a jar

Salads in a jar: meer groente eten doe je zo! Het is niet zo best gesteld met de gemiddelde groente eters in Nederland. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente was tot voor kort 200 gram per persoon, per dag. De nieuwe richtlijnen zijn herzien en de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is opgeschroefd naar minimaal 250 gram per persoon, per dag. Hier ben ik persoonlijk al heel blij mee! Maar helaas zijn er weinigen die dit halen… De meeste mensen halen maar 150 gram per dag…

Vanuit PuurGezond Wordt zelfs 300 à 400 gram groente per dag geadviseerd. En nu hoor ik jou al denken: ‘Wow, dat red ik nooit!’ Maar ook jij kunt dat gemakkelijk halen. Allereerst  zeg ik er bij dat groente niet alleen bij het diner gegeten hoeft te worden. Integendeel: Het kan de hele dag! Dus ook bij je ontbijt, tussendoortjes en de lunch. Voeg overal groente aan toe!

Salads in a jar: De salade in een weckpot

Meer groenten eten doe je zo:

Heel handig zijn hierbij de salads in a jar oftewel een salade in een weckpot. Het voordeel is dat je gelijk veel groente binnenkrijgt. Bovendien zijn de salades makkelijk mee te nemen naar je werk of voor een dagje uit. Je kunt voor het gemak de salade de avond ervoor al maken en bewaren in de koelkast. Gemak dient de mens.

Hierbij een voorbeeld van een recept van een salads in a jar. De variaties hierop zijn eindeloos. Je kunt namelijk van alles gebruiken. Veel succes met het maken van jouw variant. Laat je mij nog even weten wat je er van vond?

Wat heb je nodig? Allereerst dus een weckpot. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.  Afhankelijk van wat voor salade je wilt maken kun je kiezen voor 500 ml of een liter pot.

salad in a jar 1

Het recept

Voor het onderstaande salads in a jar recept gebruikte ik de volgende ingrediënten:

Dressing:

 • 1 Eetlepel water
 • 2 Eetlepels appelazijn
 • Het sap van een halve, uitgeperste citroen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • Een klein beetje fijngehakte peterselie

salad in a jar 2

Doe alle ingrediënten voor de dressing en een schaaltje. Roer met een vork alle ingrediënten door elkaar totdat je een glad papje krijgt. Voeg op het laatst de peterselie toe.

salad in a jar 3

Schenk de dressing als eerste in de weckpot. Dit is de onderste laag.

 

Voor de salade:

 • 1 appel in kleine blokjes gesneden
 • 2 stengels lente ui in kleine stukjes gesneden
 • 1 rode biet/bosbiet in blokjes gesneden. Deze kan zowel rauw als gekookt toegevoegd worden. Heb je ze liever gekookt? Wacht dan tot de biet is afgekoeld voordat je deze in de weckpot stopt.
 • 1 tomaat in stukjes gesneden
 • geitenkaas
 • sla. Fijn gesneden of grof. Dit is maar net wat je voorkeur is.
 • een handjevol pijnboompitten

Als je alle ingrediënten in stukjes hebt gesneden, kun je de weckpot vullen. Hieronder staat de volgorde stap voor stap beschreven:

 

salad in a jar 4

Stukjes appel

salad in a jar 5

salad in a jar 6

Gesneden lente ui

salad in a jar 7

salad in a jar 8

Gesneden rode biet

salad in a jar 9

salad in a jar 10

Stukjes tomaat

salad in a jar 11

salad in a jar 12

Verkruimel de geitenkaas over de salade

salad in a jar 13

Voeg de sla toe

salad in a jar 14

Strooi de pijnboompitten erover heen

salad in a jar 15

Voila! Een salade in een jar!

Als de weckpot gevuld is, heb jij je eigen salad in a jar gemaakt. Je kunt de weckpot het beste bewaren in de koelkast. Op het moment dat je de salade gaat eten, schud je de weckpot (met de deksel er nog op!) even goed heen en weer. Hierdoor verdeel je de dressing over de salade.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.