Wat is een remissiecoach

Wat is een remissiecoach? En hoe ga ik dit toepassen als gewichtsconsulent?

Afgelopen zaterdag heb ik mijn diploma gehaald voor de opleiding Remissiecoach. Met gezonde spanning vertrok ik die ochtend naar Groningen voor de laatste lesdag en het examen. Het examen was pittig maar ik kan met trots zeggen dat ik ben geslaagd! Dit is weer een hele mooie verdieping erbij die aansluit bij mijn werk als gewichtsconsulent.

Naast de felicitaties die ik ontving, heel erg bedankt daarvoor, waren er ook mensen die zich afvroegen wat een remissiecoach nu eigenlijk is en wat ik als gewichtsconsulent ermee kan gaan doen. Dat leg ik graag uit in dit artikel.

Wat is een remissiecoach?

Remissie is een term wat vaak bij kanker wordt gebruikt. Het betekent eigenlijk dat de ziekte niet meer actief lijkt. De ziekteverschijnselen verminderen en je bent aan het herstellen. Het betekend helaas nog niet dat de ziekte ook uitgeschakeld is.

Een remissiecoach is een coach die coaching biedt tijdens en na kanker op allerlei gebieden zoals rouw en verlies, slaap, voeding, beweging en leefstijl. Zowel aan de (ex)kankerpatiënt als aan de naasten kan een remissiecoach begeleiding bieden.

De opleiding is hierdoor breed inzetbaar. Dit maakt het zo interessant. Iedere professional geeft daarbij een eigen draai aan de opgedane kennis. Gewichtsconsulent, leefstijlcoach, verpleegkundige, reïntregratieadviseur, enz. Het geleerde tijdens de opleiding is overal weer toepasbaar en goed in te zetten.

Hoe ga ik dit inzetten?

De afgelopen jaren heb ik best een aantal cursussen en opleidingen gevolgd. Voor de buitenwereld lijkt het er misschien op dat het één niks met het andere te maken heeft en dat ik van alles volg wat ik maar leuk vind. Maar niks is minder waar. Op een of andere manier komt alles samen. Zie het als losse puzzelstukjes die steeds meer een geheel van de puzzel gaan vormen.wat is een remissiecoach

Begin 2015 begon ik als gewichtsconsulent. Al snel had ik het gevoel dat ik kennis te kort kwam over allerlei verschillende zaken. In de theorie dien je gewoon minder eten om af te kunnen vallen. Maar in de praktijk blijkt er toch vaak veel meer achter het overgewicht te zitten en is het dus niet altijd zo makkelijk om af te vallen. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op je gewicht en hoe je je voelt, en hier wilde ik graag meer over weten en mee doen. Daarom ben ik begonnen om erbij te gaan leren. Bovendien ben je nooit uitgeleerd op het gebied van voeding en leefstijl. Ook is het zo dat als je eenmaal die inzichten krijgt en begrijpt hoe het zit je steeds meer wilt weten.

Voeding en leefstijl

Stress, emotie eten, slaap, overgang en leven na kanker kunnen allemaal met elkaar te maken hebben. Zo kun je overgewicht ontwikkelen door stress, bijv. emotie eten maar ook slecht slapen kan hierbij een rol spelen. Omgekeerd heeft slecht slapen ook weer invloed op stress en op wat je eet. Maar ook tijdens de overgang is overgewicht een veelgehoorde klacht wat zelfs overgangsklachten kan verergeren of veroorzaken. Met de juiste voeding en leefstijl valt hierbij veel te bereiken.wat is een remissiecoach

Maar ook stress verergert overgangsklachten en zo heeft de overgang ook weer invloed op hoe je slaapt. En wat nou als je door de behandeling bij kanker in de overgang bent geraakt? In bepaalde situaties kun je hierdoor geen hormonen meer gebruiken om de klachten te onderdrukken. Wat zou het fijn zijn dat je juist dan door de juiste voeding en leefstijl toe te passen op een natuurlijke wijze aan je overgangsklachten kunt werken.

Lees meer: remissiecoach, coaching tijdens en na kanker

Ook na chemotherapie of hormoontherapie is overgewicht een veelgehoorde klacht. Dit kan o.a. veroorzaakt worden door verschillende hormonen die hierdoor uit balans zijn geraakt. Je gehele lichaam is op zoek naar een nieuwe balans.

Natuurlijk door de overgang

Alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd kan ik nu mooi toepassen in de praktijk. Ik wil mij de komende tijd vooral gaan richten op vrouwen in de overgang die last hebben van typische overgangsklachten en hier op een natuurlijke manier iets aan willen doen. De opleiding Remissiecoach is hier een mooie aanvulling op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.