Brain balance charlotte labee boekrecensie

Brain Balance van Charlotte Labee boekrecensie

Balans in je leven met behulp van het boek: Brain balance, het geheim voor geluk en gezondheid. Dingen in je leven veranderen of aanpassen kun je graag willen doen om tal van verschillende redenen. Om lekkerder in je vel te willen zitten bijvoorbeeld of om af te vallen. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastiger om vaste gewoontes blijvend te veranderen. Dit komt omdat ons brein gewend is aan de manier waarop we dingen uitvoeren. En het veranderen van ingesleten gewoontes en vaste patronen kost nu eenmaal tijd.

Als je af wilt vallen bijvoorbeeeld kun je nog zoveel gezonde recepten verzamelen, je nog zo goed voornemen om vanaf nu gezond te gaan eten en te gaan bewegen, als je niet de juiste mindset hebt ontwikkeld, dan hou je dit niet vol. De kans dat je terugvalt in je oude gedrag, is dan ook zeer groot. Ons brein houdt nu eenmaal graag vast aan die oude, vertrouwde gewoontes. En het veranderen van deze ingesleten gewoontes en vaste patronen kost tijd om deze te kunnen verankeren in het brein.

Brain balance: balans in het brein

Kennis over je brein is erg belangrijk bij het willen veranderen van je oude, vaste gewoontes naar nieuwe patronen. Stress, voeding, slaap, mindset: elk aspect heeft zo zijn eigen invloed op het brein. In het boek: ‘Brain balance’ van Charlotte Labee wordt het golden growth model uitgelegd en hoe je dit in 6 stappen, die zorgen voor een betere balans in de hersenen en dus je leven, kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie.

Wie is Charlotte Labee?

Charlotte Labee is een voormalig model en in 2008 werd ze verkozen tot Miss Universe. Daarnaast heeft ze nog een tijdje als presentatrice bij Rtl 4 gewerkt. Ook hierna kwamen er mooie dingen op haar pad.

Brain balance charlotte labee

Zo was Charlotte altijd bezig om mooie plannen te realiseren. Verschillende bedrijven zette ze op en het leek haar dan ook alleen maar voor de wind te gaan. Het kon niet op. Toch hadden deze zichtbare successen ook een keerzijde. Charlotte bleef maar doorgaan want het was nooit genoeg. Lange werkdagen en altijd bezig zijn, er was geen stop… De balans was op een gegeven moment helemaal zoek. Totdat ze de klachten en signalen die haar lichaam haar al die tijd gegeven hadden, niet langer meer kon negeren. Een heftige burnout was het gevolg. Het roer moest om.

Het geheim voor geluk en gezondheid

Vanuit deze burnout wist Charlotte Labee gelukkig weer op te krabbelen. In de jaren die daarop volgden, besteedde ze alle tijd die ze had aan haar herstel door middel van yoga, meditatie, voedingspatronen en door veel te leren en te lezen over de werking van het brein.

Charlotte overwon zelf flinke tegenslagen die zij uiteindelijk omzette in iets positiefs: de kracht om gelukkiger te leven. De sleutel tot dat leven vond zij in ons brein. Want een gezond leven in balans ligt volgens Charlotte verscholen in de hersenen.

Al deze kennis heeft ze toe weten te passen en om weten te zetten in een model. Van hieruit ontstond het golden growth model en is het uitkomen van dit boek: ‘Brain balance’, een feit.

Het golden growth model

Uit onderzoek blijkt dat het gezond houden van de hersenen gerelateerd is aan 6 aspecten die je algehele lifestyle negatief kunnen beïnvloeden:

 • stress,
 • slaap,
 • beweging,
 • voeding,
 • mentale training en
 • sociale connecties.

Het in balans brengen van deze 6 aspecten is de kern van Charlotte’s werk. Met haar unieke 6-stappen Golden Growth Model® helpt zij nu mensen en organisaties.

Gevolg: minder kans op burn out, depressie en vooral het aanleren van de skills om structureel te veranderen in een gelukkiger versie van jezelf.

Charlotte Labee: “Negatieve stress leidt vaak tot een ongezonde levensstijl. Piekeren, onzekerheid, angsten, slecht eten. Allemaal tekenen dat het niet goed gaat, maar het moment dat een burn out toeslaat herkennen we vaak onvoldoende. En dat terwijl de hersenen wel signalen afgeven. In het herkennen van en acteren op deze signalen ligt een deel van de oplossing. Door de juiste balans te creëren val je niet meer terug in oude patronen die je niet dienen”.

golden growth model

Dit model helpt mensen in 6 stappen en 60 dagen om op een relatief eenvoudige en toegankelijke manier structureel te veranderen.

Brain Balance het boek

Op 10 september was het dan zover: de boekpresentatie van het boek ‘brain balance’. Het boek wat de lezer in 6 stappen en 60 dagen in balans kan brengen.

balans brain balance charlotte labee

Charlotte begint het boek met een verhaal aan de lezer gevolgd door een korte inleiding over hoe het boek tot stand is gekomen. Het daarop volgende hoofdstuk gaat over het golden growth model en de werking van ons brein, welke voedingstoffen goed voor het brein zijn en het golden growth model: de basis van het boek.

Aan de hand van dit golden growth model begint Charlotte met haar eigen levensverhaal. Haar eigen verhaal vormt de rode draad van het boek. Bij elke stap van dit door haarzelf ontwikkelde model, neemt ze je dan ook stap voor stap mee door het boek. De afwisseling hierin maakt het daarom ook erg prettig om te lezen en bovendien is het ook nog eens makkelijk te volgen.

Brain balance boek

Zo nu en dan gaat ze even wat dieper op bepaalde zaken in. Dit door achtergrond informatie even speciaal uit te lichten. Op deze manier krijg je ook steeds meer algemene kennis over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van verschillende onderwerpen.

Het boek wordt afgesloten met een handige bijlage die een weekschema uit het golden growth model bevat. Gevolgd door verschillende recepten waardoor je dit weekschema makkelijk kunt volgen.

In 6 stappen en 60 dagen in balans

Door de uitleg en de vragen die gesteld worden, kun je het golden growth model gelijk toepassen op jouw persoonlijke situatie. Het mooie van dit model is dat het in ontzettend veel situaties toepasbaar is. Op deze manier kun je het boek dan ook telkens opnieuw blijven gebruiken. Je kunt jouw persoonlijke antwoorden op de gestelde vragen invullen in het boek. Ik zou zelf aanraden om het in een schriftje in te vullen, zodat je het boek ook kunt blijven gebruiken.

Mijn mening over het boek brain balance

Ik heb het boek inmiddels  gelezen en vertel graag mijn persoonlijke mening over dit boek.


Het boek ziet er erg leuk uit, heeft een handig formaat en is keer op keer opnieuw te gebruiken.  Aan de binnenkant op de flap staan in het kort verschillende leestips beschreven. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld en de extra aanvullende informatie die gegeven wordt is meteen toepasbaar in de praktijk.

Charlotte is met recht een ervaringsdeskundige te noemen. Door haar eigen verhaal te vertellen, krijgt het boek namelijk een persoonlijk tintje. Voor mij als lezer is dat erg prettig om te lezen dat het niet zomaar een methode is maar een methode die is ontwikkeld vanuit de praktijk. Als je leest wat ze allemaal heeft meegemaakt en dat dit haar enorm heeft geholpen,  wil je dat ook graag op jezelf gaan toepassen.

Het boek is ook meteen geschikt om als werkboek te gebruiken. Het maakt niet uit bij wat voor probleem je het in wilt zetten. Het is keer op keer opnieuw toepasbaar voor allerlei verschillende situaties. Stap voor stap, met praktijkvoorbeelden, word je op weg geholpen.

Visuele voorstelling

Ik ben visueel ingesteld. Het oog wil namelijk ook wat. Bij hele lange lappen tekst in hetzelfde lettertype zonder afbeelding of wat dan ook, raak ik al snel mijn interesse en focus kwijt.  Ook hou ik er van om dingen uitgewerkt in plaatjes voor mij te kunnen zien om er zo een beter beeld bij te krijgen. Dit boek voldoet in dat opzicht aan al mijn wensen. De vormgeving, lettertypes, afbeeldingen en foto’s worden perfect met elkaar afgewisseld. Dit maakt het boek voor mij dan ook zeer prettig om te lezen.

Wil je op een duidelijke en handige manier stap- voor- stap aan een ‘probleem’ werken, dan is dit boek erg geschikt. En het mooie is je kunt het boek steeds opnieuw blijven gebruiken. Ik raad dit boek dan ook zeker aan. Het heeft voor mij alleen maar pluspunten, minpunten heb ik niet kunnen ontdekken.

Het boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Kijk hier voor meer informatie.

Boekspecificaties

 • Titel: Brain Balance
 • Subtitel: Het geheim voor geluk en gezondheid
 • Taal: Nederlands
 • Bindwijze: Paperback
 • Druk: 1
 • Verschijningsdatum:  september 2019
 • Illustraties: Met illustraties
 • Auteur: Charlotte Labee
 • Uitgever: Charlotte Labee
 • EAN :9789083012902
 • Ebook: hier te bestellen

Ik heb een recensie exemplaar ontvangen van dit boek. Dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.