waterkwaliteit van thee

Waterkwaliteit belangrijk voor de smaak van thee

Hoe drink jij je thee het liefst? Tegenwoordig zijn er tal van smaken te ontdekken. Van theezakjes, losse thee tot ware theebloemen. Voor elke seizoen is er wel een passende soort te vinden. Niet alleen het soort thee wat je kiest maar ook de waterkwaliteit is belangrijk voor de smaak van de thee. Thee drinken is niet alleen hartstikke lekker maar ook nog eens een gezond alternatief voor al die suikerrijke frisdranken en vruchtensappen.

Theesommeliers: “waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

De waterkwaliteit is belangrijk als het gaat om de smaak van de thee. Enerzijds omdat een kop thee voor 99 procent bestaat uit water. Anderzijds is thee een boeiend en culinair product geworden met een rijk en divers smakenprofiel.

“De smaak en kwaliteit van een kop thee beoordelen en waarderen wij op dezelfde manier als een glas wijn. Het gaat om geur en smaakbeleving”,  aldus de voormalig Nederlands kampioenen theesommelier Erkens en Muylle.

Waterkwaliteit bepaalt smaak thee zero waterfilter

Zuiverheid water bepaalt de smaak

Theesommeliers zijn eensgezind: “Zuiver water creëert de beste smaak. Door water te filteren worden kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Daardoor wordt het water zachter en komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht. Hoe zuiverder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens Erkens en Muylle. Zie ook de bijbehorende video

Thee is een gezond alternatief

“Thee is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Het is door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van 5. Maar hoeveel thee zit er eigenlijk echt in een kop thee? Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van water en bijbehorende zuurgraad (pH waarde) bepalen daarmee voor een groot gedeelte de smaak.”

thee drinken

 

Kijk hier voor de lekkerste smaken thee.

Zuiverheid water beoordeeld op basis van TDS-waarde

Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. Alleen het ZeroWater zuivert het water tot 0 TDS. TDS is de afkorting van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in parts per million (ppm). Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

De zero waterfilter is oa te koop bij bol.com

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten

De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails.  Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

Lees ook: Thee drinken en reviews

waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.