het vrouwenhart overgang

Het vrouwenhart: ook de overgang is een risicofactor op het krijgen van hart- en vaatziekten

Op dit moment sterven er wereldwijd 1 op de 3 vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Het vrouwenhart wordt blootgesteld aan andere risicofactoren dan het mannenhart. Ook de overgang kan een rol spelen in het ontstaan hiervan. Door een dalendende hormoonspiegel neemt het risico op een hart- of vaatziekte toe.

Het vrouwenhart en de overgang

Onze vrouwelijke geslachtshormonen (de oestrogenen) hebben namelijk een erg gunstig effect op de bekleding van de vaatwanden. Zo beschermen deze vrouwelijke hormonen voor de overgang de vaatwand en remmen ze hiermee het proces van aderverkalking.  Ook hebben oestrogenen een natuurlijk vaatverwijderend effect. Dit heeft weer een gunstige en positieve invloed op de bloeddruk.

Maar rondom de overgang wordt de vaatwand kwetsbaarder. Met als gevolg dat de kans op beschadiging toeneemt. Ook maakt je lichaam tijdens de overgang steeds minder oestrogeen aan. Hierdoor vormt dit weer een risico op het ontwikkelen van aderverkalking. De overgang kun je daarom als een risicofactor zien op het krijgen van hart- en vaatziekten.

HEALTHY HEART: 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart

In het boek ‘healthy heart’ staat alles op een rij hoe je gezonder kunt gaan leven en hoe je weer de regie krijgt over je eigen hartgezondheid:

  • Wat is gezonde voeding?
  • wat zijn de risicofactoren?
  • welke getallen moet je van jezelf kennen?

Dit boek geeft je een overzichtelijk en duidelijk antwoord op alle vragen omtrent je stappen die je kunt nemen om je gezonder en fitter te voelen. Meer dan 50 recepten voor ontbijt, lunch en diner helpen je hierbij. Met veel tips voor beweging, ontspanning en achtergrondinformatie over je hart, gezondheid, voeding en leefstijl.

vrouwenhart healthy heart

Het boek werd officieel gepresenteerd tijdens DE VROUWENHART SHOW op zondag 29 september, Red Dress Day, in theater DeLaMar in Amsterdam. Dit is het eerste interactieve theatercollege over het vrouwenhart dat ooit in Nederland is gehouden. Dr. Janneke Wittekoek haalt hiermee de spreekkamer naar het theater en deelt op een laagdrempelige manier de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart en een gezonde leefstijl.

Dat is hard nodig, want een op de drie vrouwen in Nederland sterft aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Terwijl 80% hiervan kan worden voorkomen.

Het is voor het eerst dat het publiek tijdens de voorstelling de telefoon aan mag laten staan. Dr. Janneke gaat het gesprek aan met de theaterbezoekers en zij krijgen tijdens de show de kans om vragen te stellen via hun smartphone.

het vrouwenhart healthy heart boek

Janneke Wittekoek (links) houdt zich als cardioloog al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart. Ze is bekend van de TV-programma’s ‘Hoe word ik 100?’ en ‘Je Lijf Je Leven’. Daarnaast is ze auteur van onder andere ‘Het Vrouwenhart’ en ‘Het Vrouwenhart begeerd maar miskend’.

Prins Marcia van den Bergh (rechts) is bekend van 24Kitchen, mede-auteur van ‘Hoe word je 100? Het Kookboek’ en actief betrokken met de Youth Food Movement; een jongerenbeweging die zich op een positieve manier inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Herkennen van hartklachten

Hartklachten worden door onwetendheid van zowel zorgprofessionals als vrouwen vaak onderschat en niet herkend.

“Daarom is het zo belangrijk om vrouwen op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun hartgezondheid”, volgens dr. Janneke Wittekoek. “Vrouwen ervaren niet de standaard symptomen bij hartproblemen zoals druk op de borst. Deze symptomen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek bij mannen. Hartklachten bij vrouwen doen zich bijvoorbeeld eerder voor als griepverschijnselen”.

In theater DeLaMar in Amsterdam deelt de vrouwenhartdeskundige de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart. Ze gaat ook in gesprek met de theaterbezoekers, die met hun smartphone vragen kunnen stellen.

“Bij vrouwen voor de menopauze is nog veel winst te behalen”, stelt Wittekoek. “Met behulp van simpele leefstijlaanpassingen kunnen zij verdere schade aan hart- en bloedvaten voorkomen of zelfs omkeren.”

Tijdens de Vrouwenhart Show presenteert Janneke Wittekoek ook haar nieuwste boek ‘Healthy Heart’, dat ze samen maakte met topkok Prins van den Bergh. Het boek geeft een overzichtelijk stappenplan van hoe vrouwen hun hart fitter en gezonder kunnen maken. Meer dan 50 recepten voor ontbijt, lunch en diner helpen hierbij.

De première van de Vrouwenhart Show was op zondag 29 september  in theater DeLaMar in Amsterdam. Daarna wordt de voorstelling herhaald op donderdag 21 november 2019 en op donderdag 16 januari 2020. Janneke Wittekoek houdt zich als cardioloog al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart. Ze is bekend van onder andere de TV-programma’s ‘Hoe word ik 100?’ en ‘De Dokters’. Daarnaast is ze auteur van onder andere ‘Het Vrouwenhart’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.