online boodschappen doen

Gastblog: Gaan online boodschappen doen en een gezonde levensstijl samen?

Misschien ben je er nog helemaal niet bekend mee, maar online boodschappen doen is meer dan een hype. Steeds meer mensen bezoeken niet langer een fysieke supermarkt, maar geven de voorkeur aan de online websuper. In dit artikel bespreken we kort een aantal trends rondom boodschappen doen via internet en bekijken we hoe ‘gezond’ dit eigenlijk is.

De online supermarkt

Sinds een aantal jaren beschikken o.a. Albert Heijn, PLUS en de Boni al over een eigen bezorgservice. Sinds kort zijn ook supermarkten als COOP, Jumbo en DEEN toegetreden tot deze markt. Dit zijn stuk voor stuk gevestigde namen die nu naast hun lokale winkels eigenlijk door heel Nederland boodschappen bezorgen (gebruik de postcodecheck op de website van jouw favoriete supermarkt om te kijken of er ook bij jou thuis wordt bezorgd). Nieuwe innovatieve bedrijven als Picnic zijn er ook. Dit zijn bedrijven die puur en alleen online hun assortiment aanbieden. Geen stenen winkels meer, maar puur via internet verkopen. Als consument bepaal jij wat je fijn vind. Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Online boodschappen doen heeft een aantal voordelen zoals de prijs, assortiment en bezorging. Hieronder lees je daarover meer.

Online boodschappen doen

Naast de supermarkten zijn er natuurlijk ook slagerijen, bakkers, vishandelaren en kaasboeren die hun waar online proberen te verkopen. Steeds meer consumenten laten dit soort winkels links liggen, en dat is natuurlijk zonde. Concepten als boodschappenspot.nl brengen deze markt juist weer in kaart om dit stukje Hollandse cultuur te behouden op lange termijn. Bestel jij je brood bij de online bakker? Of vlees bij de lokale online slagerij? Nee? Neem dan eens een kijkje op boodschappenspot en vind uit wat de mogelijkheden zijn bij jou in de buurt.

Het assortiment en bezorging

Loop jij ook wel eens in een supermarkt en zijn net de producten verkocht die jij wilt kopen? Dat probleem heb je niet online. In de webshop is altijd voorraad. Dit komt omdat bezorging vaak een dag (of twee) later gebeurd. Zo heeft de supermarkt tijd om de voorraden die eventueel zijn uitverkocht weer aan te vullen en jouw bestelling compleet te maken voordat de bezorgers bij je thuis komen. Over de bezorging gesproken. Je kiest als klant altijd zelf de dag en het globale tijdstip dat de bezorgservice bij jouw aan huis komt om de boodschappen af te leveren. Je hebt dus volledige controle over je aankoop. En het is populair, heel populair. Dit is o.a. terug te zien in de recente GFK cijfers over deze markt.

Is zo’n online websuper wel gezond?

Het laten bezorgen van boodschappen scheelt een hoop tijd en ergernis. Natuurlijk mis je wel een stukje sociaal contact en natuurlijk; Beweging! Echter, uit recent onderzoek blijkt dat mensen via internet veel gezondere producten bestellen. De impulsaankopen blijven achterwege en er worden alleen producten besteld die men ook echt nodig heeft. In de webshop van de supermarkt is per product ook een duidelijke ingrediëntenlijst beschikbaar. Zo wordt je als consument steeds meer bewust van wat je nou precies koopt en eet.

Goedkoop boodschappen bestellen

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om eens in te zoomen op de prijzen van de boodschappen. Ben je online echt goedkoper uit? Het antwoord daarop is; Ja. Door goed prijzen te vergelijken kun je flink besparen. Online gelden dezelfde aanbiedingen als in de winkel (denk aan 1+1 gratis, 50% korting op een product naar keuze of een spaaractie. Door gebruik te maken van een kortingscode van Albert Heijn of COOP actiecode kun je extra besparen op bijvoorbeeld servicekosten of bezorgkosten. Wist je dat er elke week een nieuwe supermarkt folder uitkomt? Hierin staan de wekelijkse reclame artikelen die je ook online kunt bestellen. Ben je overtuigd? Probeer het dan vandaag direct eens uit!

*Bovenstaande blog is geschreven door gastblogger Hans van boodschappenspot.nl

wat zijn koolhydraten

Waarom koolhydraten zo belangrijk zijn

Wat zijn koolhydraten? Heb je ze nu wel of juist niet nodig? Is het verstandig om koolhydraatarm te eten? Na het lezen van deze gastblog weet jij de antwoorden op deze vragen.

Koolhydraten hebben in de laatste jaren een negatief imago gekregen. Helaas is dat maar deels terecht.

Natuurlijk is een voedingspatroon met veel koolhydraten ongezond, maar dat betekent nog niet dat je alle koolhydraten volledig moet uitbannen.

Gastblog door:  Laurens Helmstäter Orthomoleculair Voedingstherapeut

Koolhydraten zijn essentieel voor de gezondheid. Toch zeggen verschillende diëten dat je juist de koolhydraten moet laten staan. Door deze onvolledige informatie ontstaan er veel onduidelijkheden over koolhydraten. Daarom zal ik in dit artikel uitgebreid beschrijven waarom koolhydraten zo belangrijk voor ons zijn en in welke hoeveelheid koolhydraten gezond zijn. Want wat zijn koolhydraten nu eigenlijk?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten bestaan uit suikers, zetmeel en vezels. Het is een belangrijke energiebron voor het lichaam en wordt voornamelijk door plantaardige voedingsmiddelen geleverd.

Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in:

 • monosachariden (glucose, fructose en galactose)
 • disachariden (sacharose, maltose en lactose)
 • oligosachariden (fructo-oligosacharide)
 • polysachariden (zetmeel en vezels)

Na de vertering en absorptie van koolhydraten in de dunne darm, wordt de glucoseconcentratie in het bloed tijdelijk hoger. De glucoseconcentratie wordt weer stabiel, nadat een bepaalde hoeveelheid glucosedeeltjes in het bloed zijn getransporteerd naar de lichaamscellen. Het hormoon insuline ondersteunt dit proces.

De niet-verteerbare koolhydraten (vezels) worden (gedeeltelijk) in de darm gefermenteerd door de darmbacteriën.

Belangrijke functies van koolhydraten

Koolhydraten hebben 2 belangrijke functies:

 1. De vezels in koolhydraten vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde darmflora houdt.
 2. Het suiker en zetmeel in koolhydraten zorgt voor (snelle) energie. Deze zijn belangrijk voor vooral de spieren en de hersenen.

Zoals je begrijpt zijn koolhydraten dus onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

Waarom hebben koolhydraten een negatief imago gekregen?

Vroeger hadden vetten een negatief imago, nu hebben koolhydraten deze plek ingenomen. Koolhydraatarm eten is daarom anno 2017 de trend op het gebied van afvallen.

Hierdoor wordt al snel aangenomen dat koolhydraten over het algemeen dus maar beter vermeden kunnen worden. Toch is dat veel te simpel gedacht en dus niet waar!

Het is vooral de verhouding van koolhydraten ten opzichte van vetten en eiwitten die bij de gemiddelde Nederlander volledig is ontspoord.

Vroeger bestond het voedingspatroon uit 20% tot 42% koolhydraten. Het overige deel bestond uit 30% eiwitten en 40% vetten.

Tegenwoordig bestaat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander uit zo’n 60% koolhydraten en dat terwijl we minder energie verbruiken als vroeger. Mede hierdoor hebben steeds meer mensen obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Hoe de verhouding van koolhydraten herstellen?

Wil je weer terug gaan naar een voedingspatroon wat gezond is voor je lijf, dan is het belangrijk om vooral de geraffineerde (snelle) koolhydraten te vermijden.

Geraffineerde koolhydraten vind je vooral in fabrieksmatige voedsel, zoals frisdranken, koekjes, snoep, taart, fastfood, sauzen en kant- en klaarmaaltijden. Ook brood, pasta, aardappelen en rijst vallen onder de geraffineerde koolhydraten en kunnen daarom beter worden geminderd.

Haal daarom vooral je koolhydraten uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en peulvruchten. Op deze manier lukt het je niet eens om meer dan 20% – 40% van je voedingspatroon uit koolhydraten te halen. En dat is precies de hoeveelheid die het beste past bij het menselijk lichaam.

Uiteraard is het wel belangrijk om daarnaast voldoende eiwitten en vetten te eten. Deze kan je halen uit schelp- en schaaldieren, vis, vlees, noten en zaden.

Laurens Helmstäter
Orthomoleculair Voedingstherapeut

toepassingen van kokosolie

De vele toepassingen van Kokosolie

Kokosolie wordt verkregen door het gedroogde vruchtvlees van kokosnoten te persen. In Nederland spreken we ook vaak over kokosvet omdat het, zoals we het kennen, in gestolde vorm verkrijgbaar is. Kokosvet heeft een smeltpunt wat rond de 25 graden Celsius ligt. Boven de 25 graden wordt het kokosvet vloeibaar en wordt het kokosolie genoemd. Kokosolie is dus precies hetzelfde als kokosvet. Zo wordt de olie veel in de keuken gebruikt. Maar wist jij dat er  nog veel meer toepassingen van kokosolie zijn?

toepassingen van kokosolie


De vetzuren in kokosolie


Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren. Het bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren waarvan 49% laurinezuur is. Daarnaast bestaat het uit de volgende verzadigde vetzuren: myristinezuur (17,5%), palmitinezuur (9,0%), caprinezuur (6,5%) en stearinezuur (3%). Verder bevat de olie 5% oliezuur (enkelvoudig onverzadigd vetzuur) en 2% linolzuur (meervoudig onverzadigd vetzuur).


Kokosolie en de gezondheid


Er is veel debat over de verzadigde vetzuren in kokosolie en het effect op de gezondheid. Ondanks dat er steeds meer bewijs komt dat de olie niet slecht voor de gezondheid is, houdt Het Voedingscentrum vol dat kokosolie wel slecht voor de gezondheid is. Het Voedingscentrum noemt zichzelf de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde voedselkeuze. De halsstarrige houding van Het Voedingscentrum tegenover verzadigde vetzuren komt misschien voort uit het feit dat zij, als organisatie welke draaiende gehouden wordt met overheidsgeld, op safe moet gaan.

De veronderstelling is dat verzadigd vet zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterol. En dat is allemaal de schuld van Ancel Keys. ‘Ancel Keys, wie is dat?’ Hoor ik u denken.

Onderzoek  verzadigd vet

Ancel Keys deed ruim 50 jaar geleden een onderzoek naar het gebruik van verzadigd vet en de relatie tussen hart- en vaatziekten in 20 landen. Voor de start van het onderzoek werd aangenomen dat er een relatie tussen het gebruik van verzadigd vet en hart- en vaatziekte zou zijn.

Om deze aanname te kunnen bevestigen, werden uit de 20 landen van het onderzoek 7 landen uitgekozen waarbij deze relatie aangetoond kon worden. Bij de andere 13 landen echter niet. En op het moment dat Ancel Keys zijn onderzoek wilde herroepen om dit te corrigeren was het al te laat. Producten van onverzadigde vetzuren (zoals bak- en braadproducten) hadden de resultaten van zijn onderzoek al gebruikt in hun marketingcampagnes en het grote publiek wist niet beter dan dat verzadigd vet slecht is.

Momenteel gaan er vanuit de wetenschap steeds meer geluiden op dat verzadigde vetzuren niet slecht zijn voor onze gezondheid. Zij moeten in combinatie met onverzadigde vetzuren voor een zekere balans in vetzuren zorgen. Van transvetten is wel aangetoond dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Transvetten:

 • Industriële bereiding door het harden van oliën en vetten.
 • verlengen de houdbaarheid van producten en maken de structuur steviger.
 • komen veel voor koek, gebak, snacks en sommige bak- en braadoliën.

Kokosolie bevat middellange keten vetzuren, deze vetzuren zorgen ervoor dat schimmels (zoals Candida) in de darmen niet gaan overgroeien. De verzadigde vetzuren helpen je immuunsysteem en zijn goed voor je aderen en lever en zorgen voor een mooie huid.

Toepassingen van kokosolie

In de keuken wordt kokosolie veel gebruikt. Niet vanwege de smaak, kokosolie smaakt niet naar kokos. Het is geur- en smaakloos, maar omdat kokosolie goed bestand is tegen hoge temperaturen.

Zonnebloemolie of kokosolie

Steeds meer mensen stappen over van zonnebloemolie naar kokosolie om hun eten in te bakken, te wokken of te frituren. Belangrijke reden hiervoor is dat kokosolie bestand is tegen hogere temperaturen dan (ongeraffineerde) zonnebloemolie.

Zonnebloemolie gaat snel oxideren als het heet wordt gemaakt, dit in tegenstelling tot kokosolie. De temperatuur waarop een olie gaat oxideren wordt het rookpunt genoemd. De verzadigde vetzuren in kokosolie zijn stabieler dan de onverzadigde vetzuren uit plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.

Als een olie zijn rookpunt bereikt en gaat roken (walmen) dan veranderd de chemische structuur van de olie. Deze gaat dan schadelijke bestanddelen bevatten en de smaak wordt aangetast.

Ongeraffineerde zonnebloemolie heeft een rookpunt van 107 graden, ongeraffineerde kokosolie heeft een rookpunt 177 graden. Met ongeraffineerde kokosolie kunnen we dus prima frituren (zolang we de frituur op maximaal 175 graden zetten) zonder dat de chemische structuur van kokosolie wordt beschadigd (en er schadelijke bestanddelen ontstaan).

Bepaalde soorten olijfolie hebben ook een hoog rookpunt. Virgin-, pomace-, extra light- en extra virgin olijfolie van hoge kwaliteit (lage zuurgraad) hebben een rookpunt welke boven de 180 graden liggen. Deze olijfolie soorten zouden dus ook geschikt moeten zijn om te frituren. Maar met al het gesjoemel met olijfolies van de laatste tijd moet je wel zeker weten dat je de kwaliteit koopt welke je wilt kopen.

Geraffineerde oliën hebben vaak een rookpunt welke hoger is dan het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie. Deze oliën zijn echter chemisch bewerkt. Op de lange termijn wordt aangenomen dat bewerkte vetten nadelig zijn voor de gezondheid.

Naast bakken en frituren zijn er andere manieren om er voor te zorgen dat je de gezonde verzadigde vetzuren van kokosolie binnen krijgt. Zo kan je een theelepeltje olie door je groene smoothie doen, of een theelepeltje door de soep of jus doen. Daarnaast kan je het op brood smeren als alternatief voor margarine of boter. Ook kan de olie helpen bij het tegengaan van brandend maagzuur.  


Toepassingen van kokosolie buiten de keuken

Wist je dat je kokosolie ook heel goed buiten de keuken kunt gebruiken? Bijv. om je huid te verzorgen. De olie kun je als lotion op je huid smeren.

Kokosolie kan ook gebruikt worden om (zwangerschaps)striemen te verminderen of te voorkomen.

Ook kan het, dankzij de antiseptische en kalmerende werking, gebruikt worden bij luieruitslag bij baby’s. Dankzij de kalmerende werking helpt kokosolie ook bij eczeem, brandwonden en als in de brandnetels hebt gezeten.

De lippen kunnen met kokosolie verzorgt worden door het als lippenbalsem te gebruiken en het kan gebruikt worden voor het verzachten van de nagelriemen.

Behalve de huid kan ook het haar met de olie verzorgt worden door een klein beetje over het haar te verdelen als serum. Gebruik het als wax door een grotere hoeveelheid kokosolie in je haar aan te brengen.
En het kan gebruikt worden tegen roos, om roos tegen de gaan moet een ruime hoeveelheid in het haar worden aangebracht en een paar uur later worden uitgespoeld.

De olie werkt ook als zonnebrandcrème, het heeft wel een vrij lage beschermingsfactor (5-10 SPF) waardoor je wel regelmatig moet smeren.

Gezien de vele toepassingen van kokosolie is het altijd handig om een potje  in huis te hebben, je kunt het zelfs gebruiken als massageolie.

Wil je zelf de vele toepassingen van kokosolie ervaren? Je koopt het product hier.

Over de auteur: Robin is voedingsdeskundige en schrijft met plezier over alles wat te maken heeft met de gezondheid, gezonde voeding en een gezonde en bewuste levensstijl.

 

afvallen door te slapen

Afvallen door te slapen? De relatie tussen slaap en afvallen.

Afvallen is veel meer dan minder eten. Ook slaapproblemen en stress kunnen bijdragen aan overgewicht. Maar ook kan overgewicht bijdragen aan slaapproblemen en stress. Kortom de welbekende vicieuze cirkel. Hoe doorbreek je deze cirkel en hoe kun je afvallen door te slapen?

De relatie tussen slaap en afvallen

Er bestaat een relatie tussen de slaapduur en het hebben van overgewicht. In 1994 ondekte men het hormoon leptine en sindsdien zijn er een aantal onderzoeken geweest naar de functies van dit hormoon en de samenhang tussen de slaapduur en overgewicht. Uit onderzoeken bleek dat er vaker sprake is van overgewicht als men onvoldoende slaapt. Over de uitslagen van de onderzoeken is nog enig debat. Zo zou onvoldoende nachtrust nemen vaak hand in hand gaan met een ongezonde levensstijl wat ook overgewicht kan verklaren.

Het hormoon leptine

Hoe kun je afvallen door te slapen? Duidelijk is dat het hormoon leptine ervoor zorgt dat we ons na een maaltijd verzadigd voelen en dat we bij (te) weinig slaap minder leptine aanmaken. Als we onvoldoende nachtrust hebben dan stijgt de waarde van een ander hormoon, namelijk die van het hormoon ghreline. Het hormoon ghreline bevordert onze eetlust.
Te weinig slaapt zorgt er dus voor dat we minder snel het signaal krijgen dat we vol zitten (lage leptine waarden) en dat we meer eetlust hebben (hoge ghreline waarden).

Bij voldoende nachtrust (minimaal 7 tot 8 uur per dag) zijn de leptine en ghreline waarden goed en wordt voorkomen dat men aankomt door een verstoorde hormoonhuishouding. Bij (chronisch) onvoldoende nachtrust (minder dan 7 uur) raakt de hormoonhuishouding verstoort en kan men als gevolg hiervan aankomen.

Afvallen door te slapen

Willen we gewicht verliezen, of op gewicht blijven, dan is voldoende nachtrust van essentieel belang. Het is overigens niet zo dat men (extra) kan afvallen door meer dan 8 uur te gaan slapen. Voor het verliezen van gewicht (en de gehele hormoonhuishouding) is een goed dag- en nachtritme belangrijk. Idealiter gaat men altijd op dezelfde tijd naar bed, en komt men op dezelfde tijd uit bed, ook in het weekend.

Gewicht verliezen door voldoende te slapen

Als het niet lukt om het buikje kwijt te raken dan is dit ook vaak het gevolg van onvoldoende slaap. Hieraan kunnen, naast verstoorde leptine en ghreline waarden, ook verstoorde cortisol waarden ten grondslag liggen. Over cortisol verderop in dit artikel meer.

Andere gevolgen van onvoldoende nachtrust

Onvoldoende nachtrust zorgt ervoor dat we overdag minder energie hebben om dingen te ondernemen. Hiervoor heeft men niet de energie of de puf om te gaan sporten of te gaan bewegen. Dit werkt overgewicht, naast de verstoorde hormoonhuishouding, extra in de hand.

Oorzaak of gevolg?

Mensen met overgewicht slapen slechter dan mensen welke op een goed gewicht zitten. Slaaptekort kan dus ook het gevolg zijn van overgewicht en niet de oorzaak. Hoe dan ook, de vicieuze cirkel van te weinig slaap en overgewicht zal doorbroken moeten worden.

Vaak kan men zelf bepalen of het overgewicht de oorzaak of het gevolg van onvoldoende slaap is. Als de slaapproblemen zijn gekomen nadat men te maken kreeg met overgewicht dan zijn de slaapproblemen waarschijnlijk het gevolg het overgewicht. Als men is aangekomen nadat men minder ging slapen dan is onvoldoende slaap de oorzaak van het overgewicht. Om ons zelf te genezen zullen we het probleem bij de oorzaak moeten aanpakken.

Wat kun je zelf doen aan je slaapprobleem?

Als we minder dan 7 uur per nacht slapen dan kunnen we het probleem oplossen door te zorgen voor een nachtrust van minimaal 7 tot 8 uur per nacht. 

afvallen door te slapen

In bepaalde gevallen is een korte nachtrust een bewuste keuze geweest. Men heeft het druk met het werk, het gezin, het sociale leven, noem maar op. Om tijd in de agenda te creëren heeft men wat uurtjes nachtrust geschrapt en nadat men gewend geraakt is aan (bijvoorbeeld) 5 uur nachtrust heeft men het idee niet veel nachtrust nodig te hebben. In deze gevallen zal er in de agenda geschrapt moeten worden om tijd te maken voor voldoende nachtrust en ontspanning.

Goede slaaphygiëne

In andere gevallen is een korte nachtrust geen bewuste keuze maar kan men simpelweg niet goed inslapen en/of doorslapen. Zorg, In deze gevallen,  voor een goede slaaphygiëne. Enkele regels voor een goede slaaphygiëne:

 • Goed matras en goed kussen
 • Voldoende frisse lucht in slaapkamer
 • Een uur voor het slapen gaan geen televisie kijken, geen gebruik van tablet of telefoon maar bijvoorbeeld een boek lezen of naar prettige muziek luisteren
 • 2 uur voor het slapen gaan niets meer eten
 • In de middag en op de avond geen cafeïne houdende dranken drinken
 • Geen alcohol drinken
 • Op tijd naar bed

Vet verbranden bij stress

Het is bekend dat mensen welke stress of een burn-out hebben heel moeilijk vet kunnen verbranden. Dit komt door het stress-response hormoon cortisol. Cortisol speelt een belangrijke rol bij ons slaap- en waakritme en de vertering van ons voedsel.

het hormoon Cortisol

Bij een stressvolle situatie (dreigend gevaar) maakt het lichaam adrenaline en noradrenaline aan. Hierdoor zijn we meer alert, en kunnen we met de situatie omgaan (vechten of vluchten). De hartslag gaat omhoog, de ademhaling wordt sneller en het bloed voorziet in rap tempo de spieren van zuurstof en suikers. Er gaat minder energie naar op dat moment minder belangrijke functies zoals de spijsvertering.

Na de stressvolle situatie maakt het lichaam cortisol aan om de aanmaak van adrenaline en noradrenaline weer te neutraliseren. Bij mensen met chronische stress wordt er chronisch teveel adrenaline, noradrenaline en cortisol aangemaakt. In deze modus zal het lichaam chronisch minder energie stoppen in functies zoals de spijsvertering.

Stress en burn-out

Bij stress en burn-out is er sprake van een ernstig verstoorde hormoonhuishouding van de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en het stress-response hormoon cortisol. Door cortisol zal het lichaam vet willen vast houden en wordt de signaal overdacht bij voldoende eten verstoord. Men krijgt niet, of veel te laat, het signaal dat men vol zit. Doordoor eet men teveel.

Andere symptomen van een te hoog cortisolgehalte zijn symptomen welke te zien zijn bij mensen welke overspannen zijn of in een burn-out zitten. Enkele van deze symptomen zijn problemen met de concentratie, geheugenverlies en depressiviteit.  

Gewicht verleizen bij stress

Om gewicht te kunnen verliezen bij te hoge cortisolwaarden zal men allereerst ervoor moeten zorgen dat de stress verdwijnt en plaats maakt voor ontspanning zodat de cortisolwaarden zich kunnen gaan herstellen.
Men kan zorgen voor ontspanning door muziek te luisteren, sociale activiteiten te ondernemen, plezier te maken, aan mindfulness of yoga te doen, het werk te gaan doen waar men de ambitie heeft etc.

Op het gebied van voeding kan men zorgen voor voldoende groente en fruit, voldoende omega 3 vetzuren, voldoende vitamine B5 en C, voldoende foliumzuur, geen suikers of snelle koolhydraten, geen alcohol en geen cafeïne.

Over de auteur van deze gastblog ‘afvallen door te slapen?’: Robin is voedingsdeskundige en schrijft met plezier over alles wat te maken heeft met de gezondheid, gezonde voeding en een gezonde en bewuste levensstijl. 

Slaapprobleem in 7 stappen oplossen

Heb jij moeite met in slaap vallen of word jij heel vaak wakker? Heb je hier al een poosje last van en heb je werkelijk geen idee waardoor dit slaapprobleem wordt veroorzaakt? Heb je al van alles geprobeerd maar kom je maar niet van je slaapprobleem af? Het slaapprobleem oplossen is altijd een kwestie van meerdere kleine verbeteringen doorvoeren die elkaar weer versterken. Samen zorgen deze kleine verbeteringen voor het oplossen van jouw slaapprobleem.

Helaas bestaan er geen wondermiddelen die het slaapprobleem oplossen. De oplossing ligt namelijk altijd bij jezelf! In de Perfect slapen in 7-stappen methode, word je geholpen om  je slaappatroon op een natuurlijke manier op te lossen zodat  goed slapen weer vanzelfsprekend is.

Perfect slapen in 7 stappen

 

Gastblog: De gezondheidsvoordelen van groene smoothies

Groene smoothies zijn goed voor de gezondheid en zijn daarom dan ook razend populair. De meeste mensen eten echter te weinig (groene) groenten en fruit en krijgen zo onvoldoende voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, sporenelementen en antioxidanten binnen. Met behulp van groene smoothies kan je eenvoudig en snel zorgen voor voldoende groente en fruit in je dieet. Bovendien is het nog lekker ook!

De gezondheidsvoordelen van groene smoothies

Bij groene smoothies worden de vitamines en mineralen uit de groente niet kapot gekookt zodat alle vitamines en mineralen bewaard blijven.

groene smoothies
In groene bladgroenten zitten enkele belangrijke voedingsstoffen die in geen enkele andere voedingsbron voorkomen.

Groene smoothies worden gedronken door mensen die willen afvallen maar momenteel zie je dat een steeds grotere groep de groene smoothie onderdeel heeft gemaakt van een gezonde en bewuste levensstijl.

Het drinken van groene smoothies zijn vaak onderdeel van een dieet

Met als doel het verliezen van gewicht omdat:

 • Groene smoothies weinig calorieën en vetten bevatten
 • Je verantwoord kan afvallen omdat je wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt
 • Je minder trek in tussendoortjes en zoetigheid hebt
 • De smoothies eenvoudig en snel te bereiden zijn
 • De smoothies lekker zijn

Groene smoothies zijn onderdeel van een gezonde en bewuste levensstijl omdat:

 • De kans op chronische ziekte wordt beperkt door het eten van voldoende groente en fruit. Denk hierbij aan hart- en vaatziekte en diabetes mellitus.
 • Je meer energie krijgt van groene smoothies
 • Het eenvoudig is om op gewicht te blijven
 • Het drinken van groene smoothies de nachtrust verbeteren
 • Groene smoothies een positief effect hebben op de algemene weerstand en het immuunsysteem
 • De groene smoothies een gezonde darmflora en stoelgang ondersteunen
 • Groene smoothies de lever reinigen
 • Groene smoothies maken het bloed basisch

Waaruit bestaat een groene smoothie?

Groene smoothies hebben altijd als basis: een vloeistof + minimaal 1 groene bladgroente + minimaal 1 soort fruit. Dit kan eventueel aangevuld worden met een ‘superfood’ en kruiden.

De vloeistof zorgt ervoor dat alles goed kan mengen in de blender, zonder vloeistof zou de smoothie te dik en ondrinkbaar worden.
Vloeistoffen welke gebruikt worden als basis van de smoothie zijn water, kokoswater, kokosmelk, amandelmelk, hennepmelk, havermelk, rijstmelk en vers gepeste vruchtensappen. Gewone melk kan wel gebruikt worden maar dit wordt eigenlijk nooit gedaan, met gewone melk wordt de goede detox eigenschappen van groene smoothies teniet gedaan.

Vers en bevroren fruit

Zowel vers als bevroren fruit kan gebruikt worden als basis voor de smoothie. Bevroren fruit zorgt er voor dat de smoothie heerlijk koel is. Veel gebruikte fruitsoorten voor groene smoothies zijn banaan, mango, appel, perzik, peer, papaja, kiwi en meloen. Bij gebruik van watermeloen, sinaasappel en druiven moet er rekening mee worden gehouden dat deze veel water bevatten. Vruchten zoals ananas, citroen, limoen en bessen worden gebruikt als tweede vrucht omdat deze smaken anders te overheersend zijn.
Het vlees van de kokosnoot en avocado’s zorgen daarom tevens voor gezonde vetten in de smoothie en maken de smoothie steviger.

Veel gebruikte bladgroente voor groene smoothies zijn spinazie, boerenkool, andijvie, paksoi, bleekselderij, sla en rucola. Deze bladgroente zijn rijk aan chlorofyl. Chlorofyl (wordt ook wel bladgroen genoemd) heeft veel positieve effecten op de gezondheid.

Superfoods welke aan een groene smoothie toegevoegd kunnen worden zijn o.a. hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacaonibs, chiazaad, zonnebloempitten, moerbeien en gojibessen.

Kruiden welke gebruikt worden om extra smaak aan de groene smoothie te geven zijn o.a. kaneel, vanille, kruidnagel en cayennepeper.


Groene smoothie recepten

Je begrijpt dat er met al de mogelijke ingrediënten gigantisch veel smaakcombinaties te maken zijn. Sommige smaken gaan heel goed samen en andere wat minder. Om je een idee te geven wat lekkere combinaties zijn volgen hieronder een tweetal groene smoothie recepten welke je thuis in een handomdraai kan maken.

Groene smoothie recept: De Piña Colada Virgin


Mijn persoonlijke favoriet de Piña Colada Virgin, deze alcoholvrije Piña Colada vindt ik zelfs lekkerder dan de echte op basis van rum. Je moet voor deze smoothie wel van kokos houden. De combinatie van kokos en ananas vindt ik echt één van de mooiste smaakcombinaties van Moeder Natuur. Deze Piña Colada zit vol vitamine C wat er voor zorgt dat het ijzer uit de spinazie goed door het lichaam wordt opgenomen. Eveneens bevat de kokosmelk gezonde vetten en zorgen hierdoor dat je lang een vol en voldaan gevoel hebt. De kokosvlokken in deze smoothie zorgen daarnaast voor de nodige voedingsvezels en extra gezonde vetten.


groene smoothieIngrediënten:                                                                       

 • 100 ml kokosmelk
 • 100 ml water
 • 75 gram verse bladspinazie
 • 1 gepelde verse sinaasappel
 • 100 gram verse ananasblokjes
 • 1 eetlepel kokosvlokken

 

 

 

Bereiding:

 • Allereerst stop je de spinazie in de blender met het water en de kokosmelk en blend tot er een glad geheel ontstaat.
 • Vervolgens voeg je de sinaasappel partjes toe en blend tot er een glas geheel ontstaat.
 • tenslotte voeg je de ananasblokjes en kokosvlokken toe en blend totdat je een mooie gladde smoothie hebt.

Tip: vries de ananasblokjes van tevoren in voor een heerlijk koele Piña Colada.

Je kan de smoothie eventueel koeler maken door  een handje ijsklontjes toe te voegen. Gebruik in dat geval minder water. Eveneens kan voor de echte kokos liefhebbers deze smoothie ook gemaakt worden met 200 ml kokosmelk. Als gevolg hiervan kun je het water dan achterwege laten. Hou er wel rekening mee dat kokosmelk 200kcal per 100ml bevat.

Groene smoothie recept: Mango Meloen Lover

Deze smoothie is rijk aan vitamine A en C en bevat veel voedingsvezels. De mango zorgt er tevens voor dat de smoothie in de mond een heerlijk zacht aanvoelt en bovendien zorgt voor de nodige vitamine A. Door de hydraterende werking van kokoswater is deze smoothie bovendien een goede dorstlesser.

Ingrediënten:

 • 200 ml kokoswater
 • Zo’n 75 gram verse bladspinazie
 • ongeveer 75 gram verse mango blokjes
 • 75 gram verse watermeloen blokjes

Bereiding:

 • Allereerst doe je de spinazie samen met het kokoswater in de blender en meng tot dat het mooi glad is.
 • tenslotte voeg je de mango en watermeloen toe en meng totdat je een mooie gladde smoothie hebt.

Tip: vries de mango blokjes van tevoren in voor een koele smoothie. Om de smoothie zoeter te maken kan je de watermeloen vervangen honingmeloen of galia meloen.

Over de auteur Robin is voedingsdeskundige en blogger voor de website smoothiesmuller.nl En schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten.

Recepten van groene smoothies

Ben je enthousiast geraakt na het lezen van de blog en wil je liefst zo snel mogelijk zelf aan de slag? Download dan snel dit ebook met maar liefst 125 groene smoothie recepten.

gezonde groene smoothies ebook

Gastblog: extra vierge olijfolie, natuurlijk en gezond

Extra vierge olijfolie: een natuurlijk product wat erg lekker is en bovenal gezond.
Houten tapasplank met olijfolie en servetten

Extra vierge olijfolie: natuurlijk & gezond

 olijfolie wordt geperst uit de pit en het vruchtvlees van de olijf. Het bevat veel vitamine E en onverzadigde vetten die goed zijn voor het cholesterol. Olijfolie is dus niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Er zijn vier soorten olijfolie te krijgen: normale, vierge, extra vierge en geraffineerde. De verschillen in deze soorten zit in de manier van bereiden. De hoogste kwaliteit vind je bij: www.tapasplanken.nl. Voor extra vierge olijfolie betaal je vaak ook meer dan voor de andere soorten.

Hoe wordt extra vierge olijfolie gemaakt?

Alleen de beste olijven worden voor deze olie gebruikt. De zuurgraad van de olijven mag niet hoger zijn dan 0.8 en zo heeft de olie een heerlijke, zachte smaak. Na het plukken, persen en kneden wordt de olie alleen nog gecentrifugeerd. Door het centrifugeren wordt het water van de olie gescheiden en blijft alleen de pure, extra vierge olijfolie over. Het staat daarom ook wel bekend als olijfolie van de eerste persing. De andere soorten olijfolie worden nog verder bewerkt door te raffineren, waardoor er wat van de smaak verloren gaat. Normale en vierge olijfolie bestaan uit een mengsel van geraffineerde en extra vierge olijfolie en zijn wat milder en neutraler van smaak dan extra vierge olijfolie.

Waarvoor gebruik je extra vierge olijfolie?

Olijfolie is voor veel mensen een onmisbaar product in de keuken. Je kunt er mee bakken en koken, invetten, dressings en vinaigrette mee maken en nog veel meer. Om te bakken en braden kun je prima normale, geraffineerde of vierge olijfolie gebruiken. Extra vierge olie kun je natuurlijk ook gebruiken, maar veel van de smaak gaat tijdens het verhitten verloren. De duurdere, extra vierge olie komt daarom het beste tot zijn recht in dressings, tapenades, vinaigrettes, pesto en koude sauzen. Het is echter af te raden om extra vierge olie te bruiken om in te frituren. Als je de olie verhit tot hoge temperaturen kunnen er namelijk schadelijke stoffen ontstaan die kankerverwekkend kunnen zijn. Normale olijfolie is wel geschikt om in te frituren, omdat deze olie door het raffineren zuiverder is en beter tegen verhitting kan.

extra vierge olijfolie

 

Blog geschreven door: Rowan Blom

Gastblog: Wat zijn Bachbloesems?

Ditmaal een gastblog over Bach bloesems. Onderstaande blog is geschreven door Tom Vermeersch. Erkend psycholoog en bachbloesems expert.

Wat zijn Bachbloesems? 

Tom Vermeersch, erkend psycholoog en Bachbloesem expert.

Tom Vermeersch

Waar komt de naam “Bach bloesems” vandaan?

De naam Bach bloesems is afkomstig van de ontdekker ervan; dokter Edward Bach. Hij was een Engelse homeopaat die in het begin van vorige eeuw ontdekte dat bloesems van bepaalde planten een heilzame werking hebben. De homeopathie zat volgens dokter Bach nogal ingewikkeld in elkaar. En zo ingewikkeld als de homeopathie in elkaar steekt, zo eenvoudig is de manier van werken van Bach bloesems.

wat zijn bachbloesems

Wat kan je van Bach bloesems verwachten?

Bach bloesems zijn vooral werkzaam bij emotionele problemen. Zij zorgen er voor dat negatieve emoties omgebogen worden naar hun positieve tegenpool. Een voorbeeld hiervan is een laag zelfbeeld bij iemand. Door de juiste Bach bloesems te gebruiken, kan iemand met een laag zelfbeeld evolueren naar iemand die meer in zichzelf gelooft en meer zelfvertrouwen heeft.

Het unieke van Bach bloesems in deze manier van werken, is dat negatieve emoties niet onderdrukt worden, maar ze worden omgebogen. Dit zorgt er voor dat men kan rekenen op een blijvend herstel. Men kan negatieve emoties op bepaalde manieren gaan onderdrukken. Zolang deze onderdrukt blijven, zal de patiënt zich goed voelen. Maar eens men stopt met de behandeling, steken die negatieve gevoelens opnieuw de kop op en moet men beginnen van vooraf aan. Dit komt men niet tegen met Bach bloesems.

Wat zijn de voordelen van Bach bloesems?

Het gebruiken van Bach bloesems om negatieve emoties aan te pakken biedt heel wat voordelen. In de eerste plaats zijn Bach bloesems compleet veilig om te gebruiken. Of het nu om een baby gaat, of om een hoogbejaard persoon, Bach bloesems kunnen in alle veiligheid gebruikt worden. Het maakt ook niet uit of je bijvoorbeeld zwanger bent of niet.

Daarenboven zijn Bach bloesems niet alleen veilig om te gebruiken, zij hebben eveneens niets van bijwerkingen. Het enige wat men op korte tijd ervaart, is dat de negatieve emotie geleidelijk aan verdwijnt en omgedraaid wordt naar de positieve tegenpool.

Overigens mogen Bachbloesems perfect gebruikt worden in combinatie met andere behandelingen. Zij hebben geen enkele invloed op de werking van bepaalde medicatie die men zou gebruiken.

Dit alles heeft er toe bijgedragen dat Bach bloesems doorheen de loop van hun geschiedenis steeds meer en meer populair geworden zijn. Wil je meer weten over Bach bloesems, aarzel dan niet om te surfen naar Bachbloesemadvies