Wat jij moet weten over hormoonverstoorders in verzorgingsproducten wanneer je aan het afvallen bent

Wist jij dat we dagelijks in aanraking komen met stoffen die onze hormoonhuishouding verstoren? Dit kan niet alleen leiden tot vervelende lichamelijke klachten. Raken jouw hormonen verstoord dan kan dit ook betekenen dat jij moeite hebt met afvallen of dat jij het lastiger vindt om op het gewenste lichaamsgewicht te blijven. Ben jij bezig met een dieet, dan is het daarom ook belangrijk dat je de inname van hormoonverstoorders zoveel mogelijk vermijd. In deze blog leg ik jou uit hoe je hormoonverstoorders in verzorgingsproducten herkent en hoe je kunt voorkomen dat deze jouw dieet negatief beïnvloeden.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders ook wel EDC’s (endocrine disrupting chemicals) genoemd, is een verzamelnaam voor heel wat verschillende synthetische stoffen die zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als ware hormonen en zo de werking van je lichaams eigen hormonen kunnen gaan blokkeren of verstoren.

De meeste hormoonverstoorders vinden we terug in plastic. En hoe je het ook wend of keert, plastic vinden we echt overal terug. Wist je dat er zelfs plastic zit in veel van onze tandpasta? In de tandpasta zitten kleine stukjes (micro)plastics waarmee wij dagelijks onze tanden poetsen. Dat betekent dat ook jij dagelijks te maken krijgt met hormoonverstoorders. Plastic bevat namelijk BPA. En BPA is een xenohormoon dat onze natuurlijke hormoonbalans kan verstoren. Jouw lever kan deze xenohormoon moeilijk afbreken zodat je lichaam te maken kan krijgen met een oestrogeenoverschot.

Welke hormoonverstoorders vind je terug in verzorgingsproducten en cosmetica?

Wil je de inname van hormoonverstoorders zoveel mogelijk vermijden? Dan zal je vooral moeten letten op waaruit jij jouw voedsel eet of drinkt. Kies er bijvoorbeeld voor om uit glazen voorwerpen je eten op te warmen in plaats van in plastic bakjes. Dit voorkomt dat hormoonverstoorders in jouw voedsel vrijkomen. 

Maar ook het gebruik van verzorgingsproducten kan ervoor zorgen dat jouw lichaam te maken krijgt met hormoonverstoorders. Producten die eigenlijk bedoelt zijn om ons er mooier uit te laten zien of om ons lichaam te verzorgen, zijn lang niet altijd goed voor ons. Nu vraag jij je waarschijnlijk af hoe het nou kan dat je hormoonverstoorders uit cosmetische producten binnenkrijgt? 

Hormoonverstoorders in verzorgingsproducten

Je hoeft verzorgende producten niet op te eten om hormoonverstoorders binnen te krijgen. De huid is namelijk ook erg goed in staat om stoffen op te nemen uit producten waarmee zij in aanraking komt. Deze synthetische stoffen worden opgenomen door je huid en komen vervolgens in je bloedbaan terecht. Vervolgens kunnen deze stoffen voor lange tijd in je vetcellen worden opgeslagen.

Hormoonverstoorders in verzorgingsproducten

Bijna alle cosmetische producten bevatten schadelijke en hormoonverstorende stoffen. Lees daarom altijd de etiketten van de producten en let dan in ieder geval op de volgende ingrediënten:

  • ‘SLS’,
  • ‘ftalaten’
  • en stoffen die eindigen op ‘paraben’.

SLS

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) is een reinigingsproduct dat veel gebruikt wordt in verzorgingsproducten omdat het zo lekker schuimt. Dat is ook de reden dat SLS daarom erg vaak in shampoos, gezichtsreinigers, badschuim, douchegel en handzeep zit. Deze stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid aan en dringt vervolgens eenvoudig je lichaam in. Zo kan het via de bloedbaan bij je organen terechtkomen.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers en is een chemische stof die eveneens makkelijk door de huid dringt en zich door het hele lichaam kan verspreiden.

Deze Ftalaten kunnen niet alleen de hormoonhuishouding verstoren, maar zijn mogelijk ook nog kankerverwekkend. 

Parabenen

Parabenen zijn, net als BPA, Xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen met een oestrogeen-achtige werking die de hormoonbalans verstoren. Op de lange termijn kan dit voor verhoogde oestrogeen levels zorgen.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je geen hormoonverstoorders via verzorgingsproducten binnenkrijgt, dan kun je er voor kiezen om deze zelf te maken. Ben je zelf niet zo creatief? Dan zijn er gelukkig ook veel duurzame alternatieven te vinden voor de meeste verzorgingsproducten.

Hormoonverstoorders in verzorgingsproducten

In deze webshop kun je bijvoorbeeld voor bijna ieder verzorgingsproduct wel een plasticvrij alternatief vinden. Daarnaast zijn de producten die je daar terugvindt gemaakt van natuurlijke materialen en dus helemaal vegan. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je geen hormoonverstoorders binnenkrijgt, maar draag je ook bij aan een schonere toekomst.

De invloed van hormonen op je gewicht

We gaven het al aan: hormonen – of een verstoring daarvan – kunnen invloed hebben op je gewicht. Onze hormonen zijn namelijk bij verschillende lichaamsprocessen betrokken én kunnen zo invloed uitoefenen op je gewicht. Hormonen kunnen bijvoorbeeld onze eetlust beïnvloeden omdat ze betrokken zijn bij het verzadigingsgevoel en de energieopslag. Daarnaast bepalen hormonen op welke plekken het lichaam we vet opslaan. Raken jouw hormonen verstoord door de inname van hormoonverstoorders, dan zal dit uiteindelijk ook effect hebben op jouw lichaamsgewicht.

BGN gewichtsconsulent

Ben je dus bezig met een dieet of probeer je op het juiste gewicht te blijven? Dan zal je naast je voedingspatroon en de nodige beweging ook moeten letten op de inname van hormoonverstoorders. Kies daarom bij het kopen van verzorgingsproducten altijd voor een natuurlijk alternatief.  Je zal al gauw opmerken dat dit niet altijd zo eenvoudig is als het lijkt. Het is namelijk niet altijd makkelijk te achterhalen of een product nou echt goed is voor je gezondheid. Veel producten claimen natuurlijk of biologisch te zijn, maar dit wil helaas niet altijd veel meer zeggen.

Heb jij extra hulp nodig bij het maken van bewuste keuzes en het verkrijgen van een gezonde levensstijl zonder hormoonverstoorders? Dan kan een voedings- en gewichtscoach jou hierbij helpen. Als BGN gewichtsconsulent kan ik jou niet alleen helpen bij het afvallen door middel van het wijzigen van jouw voedingspatronen. Ook kunnen we bekijken hoe jij je hormoonhuishouding weer in balans kan krijgen door te kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met mij op en laat mij weten waar ik jou bij zou kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?