Is het een burn-out of de overgang?

Is het een burn-out of is het de overgang?

Veel vrouwen ervaren een periode van vermoeidheid en uitputting in hun leven, maar de oorzaak kan verschillend zijn. Soms denken vrouwen dat ze een burn-out hebben, terwijl het in werkelijkheid de symptomen van de overgang zijn. Dit kan leiden tot onnodige behandelingen en ongemak. Het is daarom belangrijk om de klachten te kunnen onderscheiden tussen een burn-out en de overgang, zodat de juiste behandeling kan worden toegepast en vrouwen hun energie kunnen terugvinden.

Burn-out? Of is het de overgang?

Er zijn momenten in het leven waarin je jezelf zo uitgeput en overweldigd voelt dat je niet weet hoe je verder moet gaan. Vraag jij je dit wel eens af: is het een burnout of de overgang? Het lijkt namelijk erg veel op elkaar. In de praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die twijfelen of zelfs de verkeerde diagnose kregen. Nog te vaak worden een burn-out en de overgang verward met elkaar, omdat de symptomen op elkaar lijken. Toch zit er wel degelijk verschil tussen beide aandoeningen.

Burn-out

Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door een langdurige, intense periode van stress. Door deze stress kan je emotioneel en fysiek uitgeput raken en heb je het gevoel, dat je niet meer kunt presteren. Ook slaapproblemen, verminderde motivatie en emotionele problemen zoals angst en depressie, kunnen wijzen op een burn-out.

De overgang

Maar hoe zit het met de overgang? De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin het lichaam verandert en zich voorbereidt op de menopauze. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn, gewrichtspijn, veranderingen in de menstruatiecyclus en veranderingen in de stemming. Tijdens de overgang staat het hormoon oestrogeen centraal, wat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de lichaamsfuncties. Naarmate het niveau van oestrogeen daalt, kan het lichaam ontregeld raken en reageren op verschillende manieren.

Burn-out of overgang?

Maar waarom wordt er vaak niet aan de overgang gedacht wanneer er klachten zijn, die hierop zouden kunnen wijzen? Er heerst vaak nog een taboe rondom de overgang. Veel vrouwen voelen zich ongemakkelijk om deze problemen met anderen te bespreken of voelen zich stom om hierover te klagen. Dit zorgt er vaak voor dat vrouwen zelf geen specialistische hulp inschakelen en daarom blijven worstelen met hun klachten.

Daarnaast is de overgang nog altijd onderbelicht in de medische wereld, wat voor veel vrouwen frustrerend kan zijn. Omdat deze fase van het leven zo’n natuurlijk proces vormt, bestaat er nog geen specifieke behandeling voor de overgang. In sommige gevallen kunnen hormoontherapie of andere medicatie worden aangeraden, maar verreweg de meeste vrouwen zullen zelf moeten leren omgaan met deze nieuwe fase. Het aanpassen van voeding en leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van klachten.

Je bent niet alleen

Een burn-out en de overgang zijn beide uitdagende ervaringen die veel energie van je vragen. Maar als je er doorheen komt, kan elke fase van de ervaring je wijze lessen leren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet moet aarzelen om hulp te zoeken of een specialist te raadplegen als je merkt dat je niet zelf verder komt. Vergeet ook niet dat je niet alleen bent. Veel vrouwen, van alle leeftijden en achtergronden, hebben of krijgen te maken met een burn-out of de overgang. En bovendien weet je achteraf vaak dat het ‘alleen maar’ tijdelijk was en er weer een nieuwe tijd aanbreekt.

Is het een burn-out of toch de overgang?

Hoewel een burn-out en de overgang overeenkomsten hebben in hun symptomen, zit er dus wel degelijk verschil in. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze verschillen, zodat je de juiste stappen kan nemen om de problemen aan te pakken. Het is ook belangrijk om de overgang niet over het hoofd te zien, omdat dit een vaak onderschatte, maar belangrijke levensfase is in het leven van een vrouw.

Natuurlijk! door de overgang

Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.

*Natuurlijk! Ida is aangesloten bij de BGN: `Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland`. 👛 Dit betekent dat de kosten van de door Natuurlijk! Ida aangeboden trajecten, geheel of gedeeltelijk, kunnen worden vergoed door verschillende zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van de betreffende zorgverzekeraar en het verzekerde pakket. De vergoeding zal niet ten koste gaan van je eigen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?