Geslaagd! voor het examen gewichtsconsulente

Het is een tijdje rustig geweest op mijn site.

Het lijkt of  er een helemaal niks gebeurd is maar het tegendeel is waar.  Achter de schermen gebeurde van alles!

Examen voor gewichtsconsulent

Halverwege  Juli had ik de studieboeken uit. 2 weken later dan gepland maar nog steeds mooi op tijd. Heel mooi op tijd zelfs! Net voor mijn vakantie. De kinderen hadden inmiddels al zomervakantie. Mijn bedoeling was om tijdens de zomervakantie flink te gaan blokken voor het examen  zodat ik meteen na de zomervakantie examen kon afleggen. Maar toen ik eenmaal vakantie had, vond ik het ook wel even prettig om juist niet te gaan leren.  De voorgaande maanden had alles in het teken gestaan van leren, leren en nog eens leren. Veelal 3 tot 4 avonden per week was ik hier mee bezig.  Dus de boeken belandden al snel in het la en ik heb er meer dan een maand niet ingekeken…

Wel heb ik heerlijk genoten van de vakantie, mijn gezin,  de rust (geen verplichtingen, uitslapen en niks moeten) en de leuke uitjes met mijn vriendin. Maar helaas vloog de vakantie om. De eerste schooldag voor de kinderen was een regenachtige dag. Weg was meteen het hele vakantiegevoel. Toch had ik even moeite om het leren weer op te maken.  De switch naar “back to the real life” valt me altijd zwaar. Ook had ik het examen nog niet geboekt…

Na een aantal gesprekken met toekomstige collega’s, heb ik de draad snel weer weten op te pakken. Het examen ingepland voor 25 September en weer druk in de studiemodus!

Geslaagd!

Afgelopen vrijdag was dus “het” examen. Best spannend allemaal maar voor mijn gevoel was ik er helemaal klaar voor. Groot was mijn verbazing dat ik vanmorgen al via de mail te horen heb gekregen dat ik geslaagd ben! Dus vanaf vandaag ben ik dan Gewichtsconsulente! Nu alleen nog  aan het leren voor de studiedag die ik binnenkort nog zal volgen. En dan is het officieel!

11809833_1632480633636289_1744858348_n (1)

 

online gewichtsconsulent afvallen online

Methode voor een gewichtsconsulent

Mensen begeleiden en coachen bij het afvallen. Dat is wat ik wil en de reden dat ik begon aan de opleiding tot gewichtsconsulent. Alhoewel ik op dit moment van schrijven nog niet klaar ben, sneup ik regelmatig het internet af voor informatie over de gewichtsconsulent. In gedachten ben ik al van alles aan het opzetten. Momenteel ben ik mij aan het oriënteren en op zoek naar een methode voor een gewichtsconsulent.

op zoek naar een methode

Hoe wil ik het straks als ik klaar ben met de studie gewichtsconsulente?

In ieder geval wil ik voor mijzelf beginnen als ZZP-er. Maar wil ik een eigen praktijk openen? of toch liever bij cliënten thuis? Wellicht beide, of dan toch een ruimte huren? Hoe dan ook, ik wil graag met een methode gaan werken. Een methode voor een gewichtsconsulent. Maar zo makkelijk om een methode te vinden is het nog niet. Waarschijnlijk zullen het er dus 2 gaan worden. Zodat een cliënt kan kiezen wat het beste bij hem/haar past qua leefstijl en voeding.

Zo zijn er meerdere methodes die mij wel aanspreken en dat maakt het voor mij dus lastig kiezen om een methode voor een gewichtsconsulent te vinden. In ieder geval wil ik een methode zonder shakes, poeders of pillen. Dit vind ik geen natuurlijke manier om af te vallen. En hier sta ik ook niet achter. Bovendien past dit ook niet binnen de regels om lid te worden bij de BGN: de beroepenvereniging voor gewichtsconsulenten.

Methode voor een gewichtsconsulent: Fit en Slank

Via internet heb ik een leuke methode gevonden van Anja Bastings van Fit & Slank. Na wat over en weer gemaild te hebben, belde ze mij onlangs op voor een afspraak. Toevallig was ze in Friesland dus of het mogelijk was om af te spreken. Samen met nog een gewichtsconsulente heeft dit gesprek inmiddels plaatsgevonden. Fit & Slank is een hele mooie uitgewerkte methode. En er wordt gewerkt met een werkboek wat mij toch wel heel erg aanspreekt. We hebben een heel leuk gesprek gehad wat eigenlijk veels te kort was. images Echt respect voor Anja Bastings hoe ze in 15 jaar alles heeft opgebouwd. Daar kan ik alleen nog maar van dromen… Alle informatie heb ik evan laten bezinken en voor de nu is de conclusie: als de wiedeweerga aan de studie en het diploma halen!

Wat is een gewichtsconsulente?

Ja, wat is nu eigenlijk een gewichtsconsulente?

Kort gezegd: Een gewichtsconsulente is iemand die uitsluitend gezonde mensen begeleidt met over- maar ook ondergewicht door middel van goede voeding.

gewichts weegschaal

Maar een gewichtsconsulente is meer: een luisterend oor, een coach, een stok achter de deur, etikettenuitpluizer, de persoon die je wegwijs maakt in de wirwar van producten die supermarkt heet, je steun om op terug te vallen.

Om gewichtsconsulente te worden zijn er verschillende aanbieders die deze studie aanbieden. Ik volg de mijne bij het NTI. Voor het diploma maakt het niet uit bij welke aanbieder je deze volgt als deze maar op de lijst van het BGN voorkomt.

Het BGN is de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten. Na het behalen van het diploma, kun je je bij hun inschrijven. Dit is handig voor de gewichtsconsulente maar dit is ook noodzakelijk wanneer je als cliënt een gewichtsconsulente bezoekt. Je kunt dan namelijk het consult/traject dan geheel of gedeeltelijk terug  krijgen van de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van hoe je verzekerd bent en bij welke zorgverzekering je zit. De gewichtsconsulente kan jou daar meer over vertellen. Op de site van het BGN is te zien of er een gewichtsconsulente bij jou in de buurt zit.

Een studie kiezen

Ik wilde weer iets gaan leren. Iets nieuws, waar ik het liefst iets voor mezelf mee kon beginnen.

Graag iets op korte termijn en een niet te lange studie. De jongste ging al naar de peuter. Over niet al te lange tijd zou hij naar school gaan. Aangezien ze hier met het continu rooster werken, zou ik ineens veel vrije tijd hebben. Dus tijd om wat te gaan doen. Maar wat…

Mijn interesse ligt eigenlijk altijd al bij “iets” met psychologie. Die richting leek me wel wat. Maar een HBO studie is qua belasting op dit moment nog ietsje te hoog gegrepen. De kleinere modules zijn wel ideaal maar eigenlijk kun je daar nog niet echt iets mee. Meer een aanvulling.

Voeding interesseert me ook al een hele tijd, al gauw kwam ik uit bij HBO voeding en diëtetiek maar ook hier weer een HBO studie is qua belasting en geld nu even niet haalbaar.

En toen viel mijn oog op gewichtsconsulente. Dat leek me wel wat. Me ingelezen, studiegidsen van allemaal aanbieders aangevraagd en uiteindelijk voor het NTI gekozen. En daar ben ik nu dus mee bezig.  En ik moet zeggen het is een goede keuze geweest. Tot nu toe erg tevreden en veel voldoening.

In de volgende blogs zal ik wat meer vertellen wat deze studie allemaal inhoudt.

Voor vragen, stuur me gerust een mail.