online gewichtsconsulent afvallen door gewoon te eten

De rol van de weegschaal: Veel meer dan wegen van gewicht alleen.

Sinds mijn start als gewichtsconsulente hebben er al vele mensen op mijn weegschaal gestaan. Aan het begin van een nieuw te volgen traject, tussendoor om de voortgang te bekijken of tijdens een eenmalige lichaamsanalyse. Telkens is de rol van de weegschaal veel groter dan alleen maar wegen. De weegschaal vertelt mij zo veel meer dan de cijfers die op het scherm staan. Achter al die cijfertjes schuilt namelijk een verhaal.

Aan de slag als gewichtsconsulente

1 Januari 2016, de start van mijn bedrijf als BGN gewichtsconsulente. De eerste aanschaf die ik deed als zelfstandige was die van een weegschaal. Wat was ik blij met deze prachtige weegschaal. Op dat moment wist ik nog niet dat deze weegschaal mij, naast de metingen, zoveel zou vertellen.de rol van de weegschaalNaast het meten van het gewicht, meet deze weegschaal namelijk ook:

  • De BMR (Ruststofwisseling)
  • De BMI
  • Het vetpercentage
  • Spierpercentage
  • Het visceraal vet

Afvallen is veel meer dan minder eten

Maar achter al deze cijfertjes gaat veel meer schuil dan die overtollige kilo’s. Achter deze cijfers zit een heel verhaal. Elke cliënt is uniek en heeft daarmee ook een eigen verhaal.

Het is namelijk een hele stap om hulp te zoeken vanwege het overgewicht. Als ik een cliënt voor het eerst zie, heeft deze persoon meestal al een hele weg afgelegd. Allerlei diëten zijn er vaak al gevolgd en allerlei manieren zijn er geprobeerd om die overtollige kilo’s eindelijk eens kwijt te raken. Als dit dan steeds maar niet wil lukken of als die persoon dan terugvalt in oude gewoontes, brengt dit ook de nodige emoties met zich mee.

Afvallen is veel meer dan minder eten.

Zo kunnen stress en slaapproblemen ook bijdragen aan overgewicht. Als je deze stress of slaapproblemen blijft negeren en je alleen maar focust op wat je wel of niet ‘mag’ eten, blijven deze problemen echter wel in stand. Maar ook het afvallen zelf geeft stress evenals de afvalpogingen die steeds maar weer lijken te mislukken. Voor je het weet zit je in die vicieuze cirkel van stress, slaapproblemen en overgewicht.

De rol van de weegschaal

Regelmatig heb ik cliënten die liever niet op de weegschaal willen. Ze schamen zich en willen eigenlijk niet weten hoeveel ze wegen.  Ook komt het tegenovergestelde voor. Cliënten die meerdere keren per dag op de weegschaal staan en helemaal in de stress raken van die schommelende cijfertjes. Vooral op zulke momenten ben ik zo blij dat ik gewichtsconsulente ben. Dit is mijn vak, een uitdaging om deze cliënten te mogen begeleiden.


De rol van de weegschaal is dus veel meer dan wegen en metingen verrichten. Successen worden gevierd als blijkt dat er kilo’s zijn verdwenen. Maar ook de keerzijde kan er zijn. Tranen kunnen vloeien als er juist niks af is terwijl ze zo hun best hebben gedaan.  Deze cijfers kunnen dan iemands hele dag verzieken.

Hoevaak jezelf wegen?

Heb je thuis een weegschaal? Dan adviseer ik altijd om op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen. Eenmaal per week is voldoende. Als je af wilt vallen, zie je het liefste zo snel mogelijk resultaat. Toch zegt het getal op de weegschaal ook niet altijd alles.  Elke dag wegen heeft eigenlijk niet zoveel nut. Dit omdat je gewicht elke dag schommelt. Dit kan oa komen door:

  • Je hormoonhuishouding
  • Je darmen (stoelgang)
  • De hoeveelheid zout wat je hebt gegeten
  • De hoeveelheid vocht wat je vasthoudt

Bovendien kan elke dag wegen bij sommige mensen op een gegeven moment overgaan in een obsessie.

Wegen en meten

Kijk niet alleen naar het gewicht maar ook eens naar de centimeters. Meet daarbij regelmatig je buik, arm en bil omtrek. Dit geeft een veel duidelijker beeld. Het kan namelijk zo zijn dat je qua kilo’s weinig bent afgevallen maar dat je wel centimeters bent kwijtgeraakt.

MeetlintHeb je je ideale gewicht bereikt en wil je dit graag vasthouden? Dan is je favoriete spijkerbroek nog de beste graadmeter. Als deze weer strakker gaat zitten, is dat een duidelijk signaal dat je weer iets meerop je voeding- en leefstijl dient te letten.

Lichaamsanalyse

Ben je benieuwd naar jouw vet en spierpercentage? Of hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbrand? Kom dan eens langs voor een lichaamsanalyse. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact met mij opnemen.

online gewichtsconsulent afvallen online

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.