Overgewicht gebakje eten afvallen

Overgewicht: Mag je nooit meer een gebakje eten als je af wilt vallen?

Als je wilt afvallen, heb je hier vaak van alles voor over. Dat is ook de reden dat veel mensen meegaan met allerlei nieuwe hypes om maar kilo’s te verliezen. Maar de meeste diëten zijn zo streng, dat je dat nooit lang vol kunt houden.  Maar ja hoe moet het dan? Hoe kun je dan wel verantwoord afvallen? En mag je dan nooit meer een gebakje eten als je af wilt vallen?

Oorzaak van je overgewicht

Bij afvallen denk je al snel aan verkeerde eetgewoontes. Maar heb je weleens nagedacht wat nu echt de oorzaak van je overgewicht is? Hierbij is voeding het meest voor de hand liggend maar wat is nu de werkelijke reden dat je (teveel) eet? Hiervoor zul je toch iets verder moeten kijken dan alleen naar wat je eet en dat is naar je gedrag. Waarom eet jij?

Gezond of ongezond: een appel of een gebakje eten?

Vrijwel iedereen weet voor zichzelf heel goed te benoemen wat ‘gezond’ eten is en wat juist ‘ongezond’ eten is. Hieruit komt dan ook vaak voort dat als je wilt afvallen je het hele eetpatroon ineens radicaal wordt omgooid van ongezond naar gezond. De kroppen sla zijn bij wijze van spreken niet aan te slepen, caloriën worden massaal geteld en het is een kunst om alles zo vetarm mogelijk te kiezen.

Je hebt er alles voor over om af te vallen. Je bent nog liever vandaag dan morgen de eerste kilo’s kwijt.

Een fout wat veel mensen maken als ze op dieet zijn, is dat ze zichzelf dingen opleggen die ze niet meer mogen eten. Dus de ongezonde producten worden meteen geschrapt en vervangen voor gezonde producten. In de praktijk blijkt dit heel erg lastig om vol te houden.  Want wat als je van jezelf nooit meer een gebakje mag eten? Of een patatje met mayo? Als je te streng bent voor jezelf leg je de lat wel erg hoog. Vaak ga je er dan nog vaker aan denken en probeer het dan meer eens om vol te houden.

gebakje eten afvallen overgewicht

Vol goede moed ben je begonnen. Je hebt voor jezelf een hele lijst van dingen opgesteld die je van jezelf mag eten en tegelijkertijd een hele lijst van wat je absoluut niet meer mag eten. Koek, snoep, chips, hups alles wordt afgezworen. eerste weken van een dieet gaan je nog wel gemakkelijk af. Je ziet de eerste kilo’s er er af vliegen. Op een gegeven moment wordt dit steeds lastiger om vol te houden. Dit is het punt waarbij veel mensen dan ook terugvallen naar hun oude gewoontes.

Eetbehoeftes

Bovendien is elk mens weer anders en zijn de eetbehoeftes ook weer anders. Daarbij speelt je dagelijkse beweging ook een rol. En in wat voor levensfase je zit ook. Wat voor jouw buurvrouw werkt, wil niet zeggen dat dat ook voor jou zo is. Ieder mens is uniek.

De balans tussen gezond en ongezond

Eigenlijk valt van 1 product niet meteen te zeggen of het nou gezond of ongezond is. Hiervoor zul je verder moeten kijken. Het gaat om de combinatie van de producten en de frequentie van hoevaak je iets eet.

Als ik op een verjaardag een gebakje eet, zijn er mensen die dit raar vinden. Ik ben hier ook wel eens op aangesproken. Als gewichtsconsulent word er van mij verwacht dat ik gezond eet. En daar hoort volgens heel veel mensen geen gebak bij.

LeesTip: Gebruik een journal bij het veranderen van je leefstijlgewoontes

Maar ook komt het voor dat mensen zichzelf verontschuldigen omdat ze bijvoorbeeld suiker in de koffie nemen. In mijn werk als gewichtsconsulent oordeel ik nooit over mensen. Iedereen is vrij om zelf zijn/haar eigen keuzes te maken.

Gebakje eten en toch afvallen?

Uiteindelijk gaat het ook om de balans. Als je leeft volgens de 80/20 regel maak je het afspraken met jezelf, maak keuzes of/of en niet en/en, maak het jezelf niet te moeilijk met allemaal strenge eetregeltjes, en bovenal geniet van wat je eet of drinkt!

Dus ook als je af wilt vallen mag je best wel eens een gebakje of iets anders ‘ongezonds’ eten. Doe dit alleen wel met mate. Pas je portiegrootte aan, eet langzamer en kauw vaker. Verdeel je maaltijden slim over de dag. Dan zul je zien dat je ook wanneer je alles mag eten, op deze manier af kunt vallen en dan uiteindelijk ook een gezond en stabiel gewicht kunt bereiken.

Heb je hulp nodig bij het afvallen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.