gezonde goede voornemens

Gezonde voornemens om meer grip op je gezondheid te krijgen

Het einde van het jaar is daar, voor veel mensen is dit de tijd om gezonde en goede voornemens te bedenken voor het nieuwe jaar.

Lees ook: Afvallen het goede voornemen?

Een voornemen dat voor velen op nummer één staat is gezonder leven. Uit onderzoek* van Prescan blijkt dat hoewel 73,9% van Nederlanders zich gezond vindt, driekwart (77,1%) zich ook zorgen maakt over hun gezondheid. Hoe kun je in het nieuwe jaar het best aan de slag met je gezondheid? En waar moet je op letten en waarom? Speciaal voor het nieuwe jaar zet Prescan een aantal gezonde voornemens op een rij die je helpen meer grip te krijgen op je gezondheid.

Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over gezondheid

Gezonde voornemens

Prescan deelt 5 gezonde voornemens om meer grip op je gezondheid te krijgen

1. Eet meer gezonde vetten en minder zout

Wat je eet, heeft een directe invloed op je weerstand, je energie, je humeur en allemaal andere belangrijke processen in je lichaam. Het is belangrijk om middels je voeding je je cholesterolgehalte en bloeddruk op peil te houden. Deze twee factoren worden beïnvloed door de hoeveelheid vet en zout die je binnenkrijgt. Cardioloog Jack Willemen werkzaam bij Prescan geeft advies:

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL en HDL. HDL voert cholesterol af, LDL veroorzaakt vernauwing van de slagaders. De mate van LDL-cholesterol wil je dus laag houden. Dit kan onder andere door minder zuivelproducten en vet vlees te eten. Je HDL-gehalte kun je juist verhogen door gezonde vetten als zalm en pindakaas te eten.

Ook te veel zout verhoogt de kans op hoge bloeddruk, wat weer een risicofactor is voor vaatziektes. In veel voeding zit ongemerkt erg veel zout verstopt, van brood en vlees tot pastasauzen. Probeer daarom kritisch de achterkanten van verpakkingen te bekijken en kies voor de variant met het minste toegevoegde zout. Zes gram zout per dag is de aanbevolen maximale hoeveelheid, maar hierbij geldt: hoe minder, hoe beter.

2. Herstel tijdens het slapen

Niks is belangrijker voor je gezondheid dan een goede nachtrust. Slaap geeft je lichaam namelijk de kans om te herstellen. De meeste mensen hebben zeven tot negen uur slaap nodig per nacht om hun lijf goed te laten functioneren. Slechts één procent functioneert hetzelfde met minder dan zes of zeven uur slaap per nacht.

Lees ook: Wat is slaap?

Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressie en hart- en vaatziekten. Probeer dus voldoende – en goede – nachtrust te pakken zodat je lichaam weer helemaal klaar is voor de volgende dag – en de rest van je leven.

3. Minder mentale stress voor een gezonder lichaam

Uit ons onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders ervaren dat mentale stress impact heeft op hun fysieke gesteldheid. Dat is niet zo gek, want langdurige stress heeft ook daadwerkelijk effect op je lichaam. Hoewel een bepaalde mate van stress ons helpt om goed te functioneren, kan te veel stress op de lange termijn ervoor zorgen dat je lichaam te weinig tijd krijgt om te herstellen.

Fysieke symptomen van stress zijn onder andere een versnelde hartslag en ademhaling, vermoeidheid, aangetaste spijsvertering, hoofdpijn, spierpijn, slaapstoornissen, overmatig zweten, duizeligheid en een te hoge bloeddruk. Er zijn een aantal zaken die eventuele stress sterk kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg bewegen, mindfulness, je agenda niet overvol plannen, genoeg slapen, gezond eten en ontspanningsoefeningen.  

4. Beweeg minstens 2,5 per week

Niet alleen helpt genoeg beweging tegen stress, ook is het een belangrijk middel om ons lichaam gezond te houden. Het vermindert namelijk de kans op allerlei aandoeningen. De Hartstichting raadt volwassenen aan om minstens 2,5 uur per week verspreid over meerdere dagen matig intensief te bewegen: bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Daarnaast is het belangrijk om minimaal twee keer per week activiteiten uit te oefenen waarmee je je spieren en botten versterkt, bijvoorbeeld hardlopen of krachtoefeningen. Ook is het belangrijk om zo min mogelijk stil te zitten. Pak daarom eens de trap in plaats van de lift of ga in de lunchpauze buiten wandelen. Door deze kleine handelingen in je dagelijkse patroon te verweven, beweeg je ongemerkt een stuk meer.

5. Maak gebruik van preventieve controles

Een laatste manier om je gezondheid op peil te houden is door gebruik te maken van preventieve medische controles. Denk hierbij aan deelname aan:

  • een bevolkingsonderzoek,
  • het regelmatig laten meten van je bloeddruk of
  • het testen van je cholesterol.

Daarnaast is het ook mogelijk om meer de grip op je gezondheid te krijgen middels verschillende preventieve onderzoeken zoals een Total Body Scan of een gerichte scan van een specifieke regio van je lichaam. Zo kunnen kwalen tijdig ontdekt worden en kun je op tijd actie ondernemen als dat nodig is. Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer de helft (52,3%) van de Nederlanders gebruik maakt van de beschikbare checks, waarvan mannen een stuk minder vaak dan vrouwen.

Redenen om niet deel te nemen zijn onder andere het uitblijven van klachten. Maar mensen overschatten vaak hun eigen gezondheid, en klachten zijn niet altijd merkbaar. Juist daarom zijn deze preventieve checks zo belangrijk.

* Onderzoek uitgevoerd onder 1.002 Nederlanders door Multiscope (18 jaar en ouder), november 2019.

Hulp nodig bij het omzetten van je gezonde en goede voornemens naar een doel?

Helaas blijven veel gezonde goede voornemens ook alleen maar voornemens. Zet daarom je goede voornemens voor het nieuwe jaar om in een doel. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent kan ik hierbij begeleiding bieden.

afvallen gewichtsconsulente Surhuisterveen online leefstijl gezonde voornemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.