hart en hormonen boek overgang

Hart en hormonen: De invloed van de overgang op je hartgezondheid

Wist jij dat op dit moment hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn onder de Nederlandse vrouwen? Tijdens de overgang stijgt het risico op deze ziekten ook nog eens. De mate waarop je voor jezelf zorgt tijdens de vruchtbare periode in je leven, kan invloed hebben op je gezondheid als je in de overgang komt. Een gezonde leefstijl speelt hierbij een grote rol. Om van deze effecten hiervan zoveel mogelijk te profiteren is het extra belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met een gezonde leefstijl en niet te wachten tot je 50-ste. In het boek hart en hormonen lees je wat de invloed is van de overgang op jouw hartgezondheid.

Het vrouwenhart: Gezondheid van je hart in combinatie met hormonen

Janneke Wittekoek (cardioloog) heeft samen met professor Dr. Angela Maas (gynaecoloog) het vrouwenhart op de kaart gezet. Beide vrouwen werken vanuit hun eigen expertise maar wel met een gezamenlijk doel: namelijk de kennis over het vrouwenhart onder de aandacht brengen. Zij sloeg de handen ineen en deze samenwerking resulteerde in het boek ‘hart en hormonen’. Het boek voor iedere 40+ vrouw. Een gezonde start vanaf 40 met het boek: Hart en hormonen fit de overgang in.

Denk jij weleens aan je hart? Heb je enig idee hoe anders het hart van vrouwen in elkaar steekt? En wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen een mannenhart en een vrouwenhart?

Symptonen hartaanval verschillend bij mannen en vrouwen

Wist je dat de symptomen van een hartaanval héél anders zijn bij vrouwen, dan bij mannen? En dat een preventieve gezonde levensstijl je zó kan helpen om een gezond hart te krijgen en / of houden? Hoe je dat doet daar helpt dit boek je bij.

Er zit verschil in het uiten van hart en vaatziekten tussen mannen en vrouwen. Echter de risico’s voor hart- en vaatproblemen zijn voor man en vrouw gelijk, denk hierbij aan:

  • Hoge bloeddruk,
  • Overgewicht,
  • Diabetes,
  • Roken,
  • Een tekort aan beweging en
  • Een hoog cholesterol

De gevolgen van sommige risicofactoren wegen echter veel zwaarder bij vrouwen dan bij mannen. Maar hoe zit dat nou precies? En is het vrouwenhart nu zo anders en waar zitten de verschillen in?

Dit komt onder meer doordat de symptomen vaak anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Dit is zorgwekkend omdat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Lees ook: Healthy heart kookboek

Roken is de belangrijkste risicofactor bij vrouwen voor het krijgen van een hartinfarct voor het 50e levensjaar. Daarnaast is er een verschil in uiting van klachten. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn.

Hart en hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in het leven van een vrouw. Vaak worden hormonen als iets negatiefs bestempeld. Tenminste als ze niet met elkaar in evenwicht zijn. Gedurende de vruchtbare jaren van een vrouw hebben hormonen ook een hele mooie positieve eigenschap: Ze geven een beschermende werking aan de bloedvaten. Tijdens de overgang verandert de hele hormoonhuishouding van een vrouw waardoor deze beschermende functie ook afneemt.

hart en hormonen

>>>Bekijk het boek hier op Bol.com<<<

Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten. Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder. En dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak.

Onze vrouwelijke geslachtshormonen (de oestrogenen) hebben namelijk een erg gunstig effect op de bekleding van de vaatwanden. Zo beschermen deze vrouwelijke hormonen voor de overgang de vaatwand en remmen ze hiermee het proces van aderverkalking. Ook hebben oestrogenen een natuurlijk vaatverwijderend effect. Dit heeft weer een gunstige en positieve invloed op de bloeddruk.

Helaas verandert dat als een vrouw haar vruchtbaarheid verliest. Langzaam dalen de hormoonspiegels en hiermee ook de beschermende werking. De overgang kun je daarom ook als een risicofactor zien op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Als daarna de oestrogeen- en progesteronproductie verder daalt dan kun je ook overgangsklachten krijgen, met kwalen als opvliegers, depressie, vaginale droogte, slapeloosheid en vermoeidheid. En zoals iedereen begrijpt, hebben dit soort heftige klachten veel invloed op de kwaliteit van je leven. Maar dit beïnvloedt ook je levensverwachting ten aanzien van chronische ziekten van ons hart, onze vaten en onze botten.

Hart en hormonen: Fit de overgang in

Waarom is het zo belangrijk om fit de overgang in te gaan en hier al rond je 40e mee te beginnen? Waar moet je op letten om gezond ouder te worden? Wat is de relatie tussen overgangsklachten en hart- en vaatziekten?  Wat zijn je risicofactoren en hoe verander je ze? Waarom wel of juist niet starten met hormoontherapie? Gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek geven in Hart & Hormonen – Fit de overgang in antwoord op deze vragen.

drs. Dorenda van Dijken en dr. Janneke Wittekoek

drs. Dorenda van Dijken (gynaecoloog) en dr. Janneke Wittekoek (cardioloog):” Als gynaecoloog en cardioloog is het onze missie om overgangsklachten en gezond ouder worden van vrouwen te zien als een serieus gezondheidsvraagstuk en niet als iets puur lichamelijks ‘wat er nou eenmaal bij hoort’.  

Gelukkig zien we dat een gezonde leefstijl, met een accent op bewegen, deze klachten  positief beïnvloedt. Dus er is volop hoop! In dit boek willen Dorenda van Dijken en Janneke Wittekoek vrouwen bewust maken van hun lijf en gezondheid, en vooral van wat ze daar zélf aan kunnen doen als ze ouder gaan worden.

En begin nou niet pas met een meer gezonde leefstijl op je vijftigste, maar juist éérder. In Hart & Hormonen – Fit de overgang in lees je alles over wat je vanaf je veertigste al kan doen om zo fit mogelijk deze latere periode in te gaan, en zo gezond ouder te worden.

Begeleiding voor vrouwen met overgangsklachten

Ervaar jij overgangsklachten? Zit je in de overgang en heb je in het dagelijkse leven hier hinder van? Je staat er niet alleen voor. Als gediplomeerd BGN gewichtsconsulent ben ik gespecialiseerd in Voeding en overgang.

Samen brengen wij je klachten in kaart en kijken we welke stappen er nodig zijn om te werken aan gewichtsverlies en de door jouw ervaren overgangsklachten te verminderen.

Natuurlijk door de overgang?

Dat is ook mogelijk voor jou. Er is namelijk een verband tussen voeding, leefstijl en overgangsklachten. Door ongezonde voedingsgewoontes, slechte leefstijl, stress en overgewicht kunnen overgangsklachten ontstaan of kunnen de al bestaande klachten juist erger worden.

Natuurlijk! door de overgang

Natuurlijk! Ida is een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent met als specialisatie voeding en overgang. Meer weten? Of heb jij begeleiding nodig? Klik hier voor meer informatie.

Meer lezen over de overgang

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?