Handboek bij kanker

Handboek bij kanker: Over wat je zelf kunt doen als je kanker hebt

Toen het boek ‘Kankervrij‘ van William Cortvriendt in september 2020 verscheen, waren de meningen hierover verdeeld. Er verschenen recensies die beschreven dat het boek deed overkomen dat je door het opvolgen van de gegeven adviezen, zou kunnen genezen. Ik heb dit nooit zo opgevat en tijdens het lezen was eigenlijk meteen enthousiast. Dit kwam met name ook omdat ik net een jaar daarvoor de opleiding tot remissiecoach had afgerond. Dit boek sloot hier perfect op aan. Eindelijk een boek die, naast de behandeling bij kanker in het ziekenhuis, vol stond met informatie wat je zelf zou kunnen doen op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels is het vervolg op dit boek uitgekomen: ‘Het handboek bij kanker‘ wat wederom vol met informatie staat. Ik heb het boek gelezen en vertel graag wat ik er vond.

Het Handboek bij kanker

Kanker is een ingrijpende ziekte. Bij het ontdekken hiervan en tijdens de behandeling bij kanker, kan je leven van de ene op de andere dag volledig veranderen. Vaak kan het voelen dat je bent overgeleverd aan de zorg van het ziekenhuis of dat je de grip op je eigen leven en herstel volledig bent kwijtgeraakt.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor voeding en leefstijl bij kanker. Ik ben dan ook zeer blij met dit nieuwe ‘handboek bij kanker‘ van William Cortvriendt. Door dit boek te lezen ervaar je zelf hoe je de regie kunt terugkrijgen en daarmee ook het gevoel dat je zelf iets kunt doen.

In dit boek wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat de evidenced based relatie is tussen kanker en leefstijl. Daarnaast is het een praktische handleiding voor mensen met kanker die, naast hun reguliere behandeling in het ziekenhuis, in overleg met hun oncoloog met leefstijl-aanpassingen aan de slag willen gaan. 

Met behulp van een aantal prominente auteurs:

  • Ines Von Rosenstiel: Kinderarts en consulent bij de polikliniek Integrative Medicine van het oncologisch centrum Rijnstate ziekenhuis.
  • Koen de Jong: Eigenaar van sportrusten.nl. Een site over ademenhaling, sporten en koud douchen.
  • Aline Kruit: Arts en ACT-therapeut op het gebied van slaapproblemen.
  • Bjarne Timonen: Gezondheidszorgpsycholoog.
  • Carolien Hovenier: Ervaringsdeskundige. Sinds 2018 gediagnosticeerd met eierstokkanker, fase 4
  • Fabio D’Agata: Spreker en directeur van SPAT verandert.

schreef William hiermee een vervolg op zijn eerdere boek Kankervrij (2020). Over dit boek schreef ik de volgende recensie welke je hier kunt lezen.

Leefstijl en kanker

Leefstijl is een erg belangrijk element. Leefstijl zal kanker nooit genezen. Een gezonde leefstijl kan echter wel nieuwe kankergevallen voorkomen.

Daarnaast verbetert een gezonde leefstijl:

  • Het beloop,
  • Het herstel,
  • De kwaliteit van leven
  • En ook de prognose van kanker.

Ondertussen is stoppen met roken en voldoende bewegen tijdens en na de kankerbehandeling redelijk gemeengoed geworden. Maar rondom alcoholgebruik, minder ongezond eten, gezond lichaamsgewicht en manieren van ontspannen valt nog een wereld te winnen. In de grote kankerinstituten en ziekenhuizen is er gelukkig een groeiende interesse om een leefstijl-behandeling te ontwikkelen voor kankerpatiënten.

Bijwerkingen na kanker

Juist met specifieke aandacht voor beweging, slaap, ontspanning en voeding. Veel mensen zijn er bijvoorbeeld niet van op de hoogte dat minder alcohol gebruiken niet alleen het herstel en de bijwerkingen na kanker positief kan beïnvloeden, maar ook het risico kan verkleinen dat de kanker ooit terugkomt. Ook voeding wordt in de oncologie steeds belangrijker, vaak in relatie met beweging.

Kanker is een van de meest angstaanjagende diagnoses. Je leven staat plotseling op zijn kop en je toekomst is onzeker. 

Vervolgens kom je in het medisch circuit terecht dat gelukkig in België en Nederland goed is geregeld. Je ondergaat een of meerdere operaties, je wordt bestraald en je krijgt chemotherapie toegediend. Hoewel deze medisch technische aanpak in onze landen tot de beste ter wereld behoort, wordt vaak een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: namelijk de aanpassing van bepaalde onderdelen van je leefstijl.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat maatregelen zoals beïnvloeding van je stressniveau, de mate waarin we bewegen, de hoeveelheid en kwaliteit van je slaap en het gericht aanpakken van onderdelen van je voeding niet alleen de kwaliteit van leven bij kanker sterk kunnen verbeteren. Ook je kans op overleving neemt toe.

Het handboek bij kanker: Over wat je zelf kunt doen als je kanker hebt 

Het Handboek bij Kanker gaat in de eerste hoofdstukken in op de hoofdlijnen van de nieuwste inzichten bij kanker.

De overige hoofdstukken zijn gewijd aan wat je zelf kunt doen om, naast de behandeling in het ziekenhuis, aan de slag te gaan met leefstijl-adviezen die helpen om kanker beter te bestrijden. 

‘Dit boek vormt een prachtige basis voor een gezonde leefstijl als medicijn tegen kanker.’

dr. Inès von Rosenstiel, medisch specialist en integrative medicine expert

Het Handboek bij kanker geeft vooral de praktische handvatten en begeleiding bij het toepassen van gezonde leefgewoonten bij kanker. In toenemende mate zijn kankerspecialisten het erover eens dat een optimale behandeling van kanker slechts compleet en optimaal is met een gerichte aanpak van je leefstijl!

Indeling handboek bij kanker

Het handboek is opgedeeld in 8 delen. In de eerste paar hoofdstukken wordt er kort ingegaan op de nieuwste inzichten bij kanker. De rest van de hoofdstukken zijn volledig gewijd aan jou als patiënt.

  • Wat je moet weten over kanker
  • Je hebt kanker en wat nu?
  • De basis van je gezondheid verbeteren
  • Kanker bestrijden met voeding
  • Minder stress en beter slapen tegen kanker
  • Meer bewegen tegen kanker
  • Supplementen tegen kanker
  • En let ten slotte hierop

In dit boek sta jij als patiënt centraal want wat kun je zelf doen? Hier geeft dit boek duidelijke antwoorden op. En hopelijk geeft dit handboek jou de stimulans om ook zelf aan de slag te gaan met alle adviezen die in dit handboek worden beschreven.

WILLIAM CORTVRIENDT

Het handboek bij kanker is onder redactie van William Cortvriendt.

William Cortvriendt (1956) is medicus met een veelzijdige loopbaan. Na het afronden van zijn artsenstudie vervulde hij bij verschillende medische organisaties internationale directiefuncties, werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur door diverse bedrijven en overheden. Cortvriendt is tevens auteur van bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte.

In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. Cortvriendt zorgde ervoor dat de deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten – binnen vijf maanden herstelden en zich weer gezond voelden. De veranderingen in leefstijl zorgden er bovendien voor dat de deelnemers in hoog tempo overgewicht verloren.

Daarnaast bracht William Cortvriendt o.a. de volgende boeken uit:

Het handboek bij kanker

Ook met dit boek heeft William Cortvriendt opnieuw een brug geslagen. Weer een mooi boek dat de patiënten de regie teruggeeft in een roerige tijd. Vaak hebben patiënten namelijk het gevoel dat ze zijn overgeleverd aan de zorg en behandeling van de artsen. Juist door zelf ook ‘iets’ te kunnen doen kan dat al heel fijn zijn. In plaats van alles zelf uit te moeten zoeken heb je met dit handboek alles al op papier. Dit scheelt enorm veel tijd en onnodig energie. Carolien Hovenier heeft als ervaringsdeskundige met kanker ook een bijdrage geleverd aan dit handboek. Dit vind ik absoluut een meerwaarde! Het boek blijft hierdoor dicht bij de patiënt.

handboek bij kanker

Het boek is geschreven in duidelijke en begrijpelijke taal d.w.z. je hoeft geen arts te zijn om het te begrijpen. De illustraties in het boek (in het vorige boek staan nog veel meer) vind ik erg prettig. Deze zijn duidelijk en laten je in één oogopslag zien hoe het zit waardoor je het makkelijk begrijpt. De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld en maken het daardoor prettig om te lezen. Na elk hoofdstuk staat er of een kleine samenvatting om te onthouden beschreven, of een lijst met actiepunten wat je zelf kunt doen.

Eigenlijk ben ik heel tevreden over dit boek en zou het ook zeker aanraden. Er is maar één puntje wat ik heel graag terug had gezien in dit boek. En dat is een hoofdstuk over rouw en verlies. Wellicht is dat een leuk onderwerp voor William Cortvriendt om volgende keer over te schrijven. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen: Ga zo door William Cortvriendt!

Informatie over het handboek bij kanker

  • Titel: Het handboek bij kanker
  • Ondertitel: Over wat je zelf kunt doen als je kanker hebt
  • Onder redactie van: William Cortvriendt
  • Met bijdragen van: Fabio D’agata, Carolien Hovenier, Koen de Jong, Aline Kruit, Bjarne Timonen en Inès von Rosenstiel
  • Uitgever: Lucht
  • Taal: Nederlands
  • Bindwijze: Hardcover
  • Druk 1
  • Verschijningsdatum: Juni 2022
  • Aantal pagina’s: 265 pagina’s
  • Illustraties: Met illustraties

*Het handboek bij kanker heb ik gekregen. Dit heeft mijn mening over het boek en de boekrecensie die hieruit voort is gekomen, niet beïnvloed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1
Welkom bij gewichtsconsulent Natuurlijk! Ida. Waarmee zou ik jou kunnen helpen?