kankervrij boekrecensie boek william cortvriendt

Kankervrij boekrecensie boek William Cortvriendt

In September kwam het boek ‘kankervrij’ van william Cortvriendt uit. Meteen bij het lezen van de samenvatting was ik enthousiast: “Dit boek wilde ik lezen!” Mijn verwachtingen van dit boek waren dan ook hoog. Ik heb namelijk het boek ‘hoe word je honderd’ van William Cortvriendt ook in mijn bezit. Dit boek vond ik destijds echt de moeite waard om te lezen. Door dat boek had ik eigenlijk onbewust al een bepaalde verwachting van het onlangs uitgekomen boek ‘kankervrij’. Of deze verwachting is uitgekomen en wat ik van dit boek vind, vertel ik je graag in deze boekrecensie van Kankervrij.

Kankervrij boekrecensie

Ik was nog maar net begonnen met lezen, toen op het internet de eerste recensies en berichten over het boek verschenen. Een aantal van deze berichten waren niet positief. Zo werd er o.a. geschreven dat William Cortvriendt met het boek kankervrij zou suggereren dat iedereen van kanker zou kunnen genezen door simpelweg de aanpassingen te volgen die in het boek vermeld staan. Of, zo werd er geschreven, dat william deed overkomen dat het de eigen schuld van de patiënt was als deze kanker kreeg of niet meer te genezen was.

Fijn dat ik dat las, op deze manier kon ik meteen deze beweringen meenemen tijdens het lezen van het boek. Of ik dit ook vond en of dit ook zo op mij overkwam, daar kom ik later op terug.

Wie is William Cortvriendt?

William Cortvriendt is arts, auteur en columnist. William schreef onder meer de boeken:

En sinds september kan het boek ‘ kankervrij’ aan het rijtje worden toegevoegd.

Ook deed William Cortvriendt mee aan het tv programma: ‘Hoe word ik 100?’

Remissiecoach

Vorig jaar volgde ik de opleiding tot Remissiecoach. Alien Oelen-Jurjens van A plus opleidingen heeft deze opleiding ontwikkeld in samenwerking met het UMCG. De reden hiervoor was dat er in de praktijk nog te weinig begeleiding is voor mensen die in remissie zijn. De vraag naar professionals is groot. Want waar ga je naar toe als je de behandeling in het ziekenhuis hebt afgerond? Wie geeft jou antwoord op vragen over voeding en leefstijl? En is het normaal dat je zoveel vergeet of dat je zoveel loopt te piekeren en nog steeds zo moe bent?

Lees ook: Wat is een Remissiecoach

Met voeding en leefstijl is zoveel te doen. Ook als je kanker hebt of hebt gehad. En dan bedoel ik niet stoppen met roken of drinken. Vrijwel iedereen weet wel dat dit de kansen op het krijgen van kanker vergroot. Maar er is meer wat je zelf kunt doen. William Cortvriendt slaagde erin om al die jaren van onderzoeken te bundelen in een boek. Achter in het boek staan ontzettend veel referenties vermeld die verwijzen naar tal van deze onderzoeken.

Het boek kankervrij boekrecensie

Kanker is een gevreesde ziekte. Het lijkt steeds vaker voor te komen. Zo vaak dat vrijwel iedereen wel iemand in de naaste omgeving kent die kanker heeft (gehad). Gelukkig wordt er steeds meer bekend over deze ziekte en is de overlevingsduur de afgelopen 25 jaar toegenomen. Dit heeft deels te maken met het feit dat verschillende vormen van kanker al in een vroeg stadium zijn op te sporen. In het eerste hoofdstuk wordt hier volop aandacht aan besteed en laten de verschillende grafieken duidelijk het verloop door de jaren heen zien.

kankervrij boekrecensie william cortvriendt

Maar wat is kanker nu eigenlijk? Hoe ontstaat het en wat is de rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan en/of genezen van kanker? In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt dit en nog veel meer, allemaal uitgelegd.

Het boek is opgedeeld in 4 delen:

 • De basiskennis over kanker
 • Wat je nooit verteld wordt over kanker
 • Zelf kanker bestrijden met bewezen maatregelen
 • Bijlagen

Het boek is opgedragen aan Stacey. In het voorwoord vertelt William het bijzondere en ontroerende verhaal over Stacey. Wie Stacey is en waarom William het boek aan haar opdraagt kun je lezen in:

Deel 1: De basiskennis over kanker

In dit deel lees je alles over de geschiedenis van kanker, wat kanker nu eigenlijk is en welke behandelingen er allemaal zijn om kanker te behandelen. Aan de hand van verschillende grafieken wordt in dit deel ook inzicht gegeven in verschillende uitkomsten van onderzoeken.

Deel 2: Wat je nooit verteld wordt over kanker

Een zeer interessant deel over kanker en lichaamscellen. Want wat zijn mitochondriën en wat voor rol hebben mitochondriën bij het ontstaan van kanker? En hoe werkt de glucosestofwisseling en wat is het Warburg-effect?

Lees ook: Wat is de invloed van suiker op kanker?

Je kunt het allemaal lezen in dit deel. Aan de hand van verschillende afbeeldingen wordt alle informatie goed uitgelegd. Op deze manier begrijp je beter wat je leest en kun je het veel makkelijker onthouden.

Deel 3: Zelf kanker bestrijden met bewezen maatregelen

Hoe ga je verder na de diagnose? Na een heel traject te hebben doorlopen in het ziekenhuis vallen veel patiënten vaak daarna in een zwart gat. Vanuit hier moet je zelf verder en dat valt niet altijd mee. Wat kun je zelf zoen? En hoe ga je verder?

In dit deel van het boek wordt ingegaan op wat je zelf kunt doen. Voeding en leefstijl spelen een hele grote rol in het herstel. Stressreductie bijvoorbeeld maar ook slaap en beweging zijn hierbij erg belangrijk.

Deel 4: Bijlagen

Tot slot vind je achterin het boek nog een aantal bijlagen. Waaronder tips, voorbeelden van ketogene recepten, een verklarende woordenlijst en de referenties.

Mijn mening over het boek kankervrij

Ik was vooral benieuwd of dit boek een aanvulling kon zijn op de opleiding tot remissiecoach. Als leefstijlprofesional is het altijd belangrijk om je kennis aan te vullen en uit te breiden. En met dit boek is dat zeker geslaagd.

Dat boeken lezen niet alleen leuk maar ook nog eens ontzettend leerzaam kan zijn, heeft William Cortvriendt met het boek kankervrij laten zien. Naast de hele uitgebreide beschreven hoofdstukken staan er ook erg veel afbeeldingen in het boek. Dit vond ik persoonlijk erg prettig omdat je op deze manier veel beter de gelezen tekst in je op kunt nemen.

Dit boek is bedoeld als aanvulling op, en niet ter vervanging van het behandeltraject dat wordt aangeboden door de behandelend arts.

Ida Jager

Het boek is niet bedoeld als vervanging van de behandeling en traject welke is voorgesteld door de behandelend arts maar echt als aanvulling hierop. Na de behandeling van kanker vallen veel ex- kankerpatienten in een zwart gat. Ze willen zo graag weer hun leven oppakken maar hoe doe je dat? Daar waar de behandeling in het ziekenhuis stopt, gaat dit boek verder.

boekrecensie kankervrij

Met allerlei achtergrondinformatie, inzichten, duidelijke uitleg, referentie links naar onderzoeken en recepten valt er veel te leren over kanker en de behandeling ervan.

Nawoord over het boek kankervrij

Tot slot nog even dit. In de media wordt er ook volop geschreven over dit boek. Zo las ik o.a. een artikel waarin geschreven werd dat er met dit boek de suggestie wordt gewekt dat elke vorm van kanker te genezen is en dat als je kanker krijgt dit te wijten zou zijn aan jezelf.

Ik heb deze indruk totaal niet gekregen tijdens het lezen. Ik lees tussen de regels door alleen maar een gedreven arts die jaren maar dan ook echt jaren bezig is geweest om dit boek te schrijven.

Kankervrij staat bol van de referentie linken naar allerlei wetenschappelijke artikelen. William Cortvriendt heeft laten weten dat hij ook echt al deze artikelen uitvoerig heeft bestudeerd. Daar gaat enorm veel tijd in zitten. En dat zie je meteen aan het boek.

Lees ook: Kankervrij het nieuwe boek van William Cortvriendt

Dit is een prachtig boek geworden, niet alleen voor (ex) patiënten maar ook zeker voor zorgprofessionals die in hun werk te maken krijgen met kankerpatiënten. Zelf volgde ik vorig jaar de opleiding tot remissiecoach. Kankervrij is een mooie aanvulling op deze opleiding. Ik raad het boek dan ook zeker aan!

Informatie over het boek kankervrij

 • Titel: Kankervrij
 • Ondertitel: Over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen
 • Auteur: William Cortvriendt
 • Uitgever: Lucht
 • Taal: Nederlands
 • Bindwijze: Hardcover
 • Druk 1
 • Verschijningsdatum: september 2020
 • Aantal pagina’s: 368 pagina’s
 • Illustraties: Met illustraties

*Het boek Kankervrij heb ik gekregen. Dit heeft mijn mening over het boek en de boekrecensie die hieruit voort is gekomen, niet beïnvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.