eet beter in 28 dagen boekrecensie

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara Weijer – boekrecensie

Of je nu graag gezonder, energieker of slanker wilt worden, om dit te bereiken zul je gezonder moeten gaan leven. Dit kun je doen door je leefstijl eens grondig onder de loep te nemen en waar dit nodig is, aan te passen. Maar wat is nu gezond en hoe val je dan verantwoord af, kortom: hoe eet je beter? Waar de ene moeiteloos afvalt tijdens het volgen van een dieet kan iemand anders daar alleen maar van dromen. Want wat voor de buurvrouw lijkt te werken, werkt helaas niet voor jou. Geen mens is gelijk,  ieder mens is uniek. In het boek ‘eet beter in 28 dagen’ krijg je de basis aangereikt om aan de slag te gaan met gezonde gewoontes. De handige leefstijladviezen om een start te maken naar een gezonde leefstijl.

Eet beter in 28 dagen

Overgewicht is iets waar veel mensen tegenwoordig hinder door hebben.  De cijfers liegen er helaas niet om. Volgens leefstijl huisarts Tamara Weijer heeft op dit moment een op de twee volwassenen overgewicht of obesitas. Overgewicht vergroot ook nog eens het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten maar ook op het krijgen van kanker.

Een gezonde leefstijl zou daarom voor iedereen bereikbaar en vooral ook haalbaar moeten zijn. Dus niet alleen om af te vallen maar vooral juist om gezond te worden en te blijven en om de kans op welvaartsziektes zoveel mogelijk te verkleinen.

Afvallen klinkt simpel maar in werkelijkheid is het niet zo eenvoudig. Hoe begin je en nog veel belangrijker: hoe houd je het vol? Vrijwel in de meeste situaties behaal je al gezondheidswinst om alleen al enkele kilo’s af te vallen. Want wist je dat:

5 procent gewichtsverlies al voldoende is om verschillende risicofactoren voor diabetes type 2 en hartziekten te doen verminderen?

Huisarts Tamara De Weijer toont in haar nieuwe boek aan dat afvallen gelukkig helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.  En dat je bovendien echt nog van je eten kan en vooral ook mag genieten maar uiteraard wel op een gezondere manier. Voor veel mensen is het lastig om te beginnen. In het boek ‘Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer’ wordt het voor iedereen mogelijk gemaakt door het handige maandmenu waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. Uit dit voorbeeld maandmenu kun je vervolgens de nodige inspiratie halen om zelf een gezondere levensstijl aan te nemen. Tamara maakte dit boek samen met gezondheidswetenschapper Maaike de Vries en foodstylist Tessy van der Boom.

Huisarts Tamara de Weijer weet het zeker:

door verse groenten te eten, en zo min mogelijk suiker en toevoe­gingen tot je te nemen, kun je ziektes voorkomen én ervan afkomen. ‘Een pilletje geven is ziekenzorg, we moeten aan gezondheidszorg gaan doen.’

Wie is tamara weijer?

Tamara Weijer weet als geen ander wat voeding met je kan doen. Tijdens haar opleiding als huisarts maakte ze lange dagen. Ze had het druk, geen zin om te sporten en bovendien erg weinig tijd om te koken. Ze haalde haar diploma, werd huisarts en moeder. In die periode baalde ze van haar lichaam. Ze wilde afvallen en fitter worden.

Kort daarop nam ze haar voedingspatroon onder handen. Dit had positief effect op de overtollige kilo’s, haar conditie en de jarenlange darmklachten. Deze nieuwe leefstijl was het begin om ook het onderdeel leefstijl te introduceren in haar huisartsenpraktijk. Naast haar baan als huisarts is ze ook voorzitter van de vereniging arts en voeding. Daarnaast is ze ambassadeur van het nationaal actieplan groenten en fruit.

Vanuit Tamara haar eigen positieve persoonlijke ervaring met verandering van leefstijl, maar ook door wat ze zag in haar praktijk, ging ze zich steeds meer verdiepen in de invloed van leefstijl. Met name de invloed van voeding op de gezondheid. Van hieruit heeft ze daarom ook een boek geschreven.

Het boek eet beter in 28 dagen

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer valt in de categorie kookboeken. Toch is dit boek iets meer dan een kookboek te noemen. Het boek is opgedeeld in verschillende onderdelen. Het kookboek begint met enkele hoofdstukken over de missie van Tamara, haar persoonlijke verhaal en ervaringsverhalen van haar patiënten vanuit haar praktijk als huisarts, die aan de slag zijn gegaan met de persoonlijke adviezen van Tamara.

Ook krijg je antwoord op de vragen: wat is gezond en wat is normaal?  Vervolgens lees je over hoe de keukenkastjes van Tamara eruit zien, wordt er aandacht besteed aan zuivel en aan water drinken.  Na al deze inhoudelijke informatie volgen er 4 zeer duidelijke weekmenu’s die je kunt gebruiken om je inspiratie uit te halen, gevolgd door de gebruikte recepten om deze weekmenu’s ook daadwerkelijk te kunnen maken.

Dit kun je vinden in het boek:

 • Inhoudelijke informatie over voeding en gezondheid
 • Praktische tips
 • Ervaringsverhalen van patiënten
 • 4 complete weekmenu’s: eet 28 dagen op recept
 • Snelle en lekkere uitgewerkte recepten

Elk recept wordt bovendien voorzien van voldoende. Zo staat er bij elk recept een foto van het eindresultaat, voor welk moment van de dag het gerecht bedoeld is, voor hoeveel personen het is, hoe lang de bereidingstijd ongeveer duurt, een duidelijke ingrediëntenlijst en bereidingswijze.

Tip: je kunt de gerechten eenvoudig aanpassen zodat ze geschikt zijn voor jou alleen of voor het hele gezin.

Vrijwel alle ingrediënten zijn in de supermarkt te vinden.  De bereidingstijd varieert per gerecht.  Het snelste gerecht is al in 5 min. te maken. Gemiddeld zijn de meeste gerechten in zo’n 25 minuten te bereiden.

Een greep van de gerechten waarvan je in dit kookboek de recepten kunt vinden:

 • Havermoutpap
 • Granola met peer
 • Havermoutbrood
 • Quinoa-linzenburger
 • Chinese stampot met kabeljauw

Meer weten over het boek? Bekijk dan eens dit filmpje:

Vele huisartsen en andere professionals missen helaas de kennis over goede voeding en leefstijl. In hun vakgebied wordt er daarom medicatie voorgeschreven. Huisarts Tamara de Weijer laat gelukkig zien dat het ook anders kan.

Geen pillen maar paprika

Er is een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving. Zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker.

Tamara: “Voeding speelt hierbij een sleutelrol: we zijn eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we minder energiek, minder blij en minder gezond – of zelfs ziek – van.”

In haar huisartenpraktijk neemt Tamara het totaalplaatje van haar patiënten onder de loep. Zo brengt ze hun gehele voeding en leefstijl in kaart en geeft ze hen hierbij passend voedingsadvies. Haar motto is daarom ook: “Geen pillen, maar paprika”.

Door je leefstijl aan te passen kun je niet alleen voorkomen dat je ziek wordt maar je kunt zelfs aandoeningen verlichten, behandelen en genezen. Diabetes type 2 is hier een mooi voorbeeld van.

Mijn mening over het boek

In dit boek wordt volop aandacht besteed aan gezonde voeding en leefstijl. De vele ervaringsverhalen laten zien dat het ook echt werkt. Ik vind het mooi om te lezen dat een huisarts als Tamara haar praktijk zo heeft aangepast om eerst te kijken naar het voedingspatroon en leefstijl van haar patiënten i.p.v. meteen medicijnen voor te schrijven.  En dat ze daarnaast ook echt kijkt naar wat voor aanpassingen er nodig kunnen zijn om de klachten te verminderen en van hier uit ook patiënten begeleid.

Echt een doorbraak in de symptoonbestrijding en daarvoor in de plaats werken aan de oorzaak.

Eet beter

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer is een kookboek dat je kan helpen bij die eerste en nieuwe stap in je leven en het geeft je genoeg basis om het meteen goed aan te pakken en er zelf mee aan de slag te gaan. Dit boek is dan ook zeer geschikt voor iedereen die gezonder wil gaan leven maar het lastig vindt om hier ook daadwerkelijk mee te beginnen.

Ik persoonlijk ben erg enthousiast over het boek. Voor iedereen, die op wat voor manier dan ook graag een begin wil maken van gezonde gewoontes, is dit dan ook een musthave boek om te gaan lezen en mee aan de slag te gaan. Wel vind ik het jammer dat de traditionele volkoren boterham niet voorkomt in het boek. Dit komt omdat de recepten gebasseerd zijn op een koolhydraatarme leefstijl.

Koolhydraatarme recepten

Ook voor degenen die alleen op zoek zijn naar koolhydraatarme recepten hebben wat aan de recepten die in dit boek staan. Om de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk te laten schommelen wordt geadviseerd om maximaal 3 maaltijden op een dag te eten. De recepten in dit boek zijn dan ook voor het ontbijt, lunch en diner.

Vanuit mijn werk als gewichtconsulent weet ik ook dat het voor veel mensen die aan de slag willen met hun voeding, erg lastig kan zijn om ineens over te gaan naar  3 maaltijden per dag. In het boek staan geen opties weergegeven voor gezonde tussendoortjes. Mijn advies is dan ook om, mocht je moeite hebben met overschakelen naar 3 maaltijden per dag, gezonde tussendoortjes te kiezen. Zoals komkommer, tomaatjes, rettich, een gekookt ei, een handje ongezouten noten, enz.

Lees ook: Gezonde en verantwoorde tussendoortjes

Als je op zoek bent naar complete weekmenu’s als leidraad om gezonder te leven is dit boek zeer geschikt. Huisarts Tamara De Weijer geeft je met haar kookboek die  inspiratie die nodig is om zelf op een makkelijke manier aan de slag te gaan. Tevens laat ze ook weten dat je zelf achter die gezonde levensstijl moet staan om deze ook daadwerkelijk toe te kunnen passen en vol te kunnen houden.

Tip: Wil jij ook aan de slag met dit boek omdat je graag wilt afvallen en gezonder wilt zijn? Combineer dit boek dan met persoonlijke begeleiding bij het afvallen door een gewichtsconsulent.

Omschrijving van het boek:

In Eet beter onderstreept huisarts Tamara de Weijer het belang van gezond eten, beweging en ontspanning. Het effect van een goede leefstijl op onze gezondheid is groot en iedereen kan hiermee aan de slag. Geen pillen, maar paprika dus! Dat mensen met overgewicht baat hebben bij een bepaald dieet weten de meesten van ons wel. Maar ook veel andere chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, kunnen ingeperkt worden met een gezonde leefstijl. In veel gevallen kan medicijngebruik omlaag of zelfs helemaal achterwege gelaten worden.

Dat is mooi, maar de vraag “Wat is gezond?’ lijkt met al die tegenstrijdige diëten wel lastig te beantwoorden. Huisarts Tamara de Weijer laat zien dat het toch simpel kan zijn: met de focus op groenten en fruit en een beperking van koolhydraten begin je goed op de weg naar beter. Boordevol toepasbare informatie voor elke dag, en vooral heel veel snelle, makkelijke en lekkere recepten en weekmenu’s. Een onmisbare tool voor alle Nederlanders, zeker ook voor artsen en zorgprofessionals.

Boek: eet het beter in 28 dagen

Informatie over het boek

 • Titel: Eet het beter in 28 dagen
 • Ondertitel:
 • Auteur: Tamara de Weijer, Maaike de Vries
 • Genre: Kookboeken
 • Uitgeverij: Kosmos
 • Bindwijze: Paperback
 • Taal: Nederlands
 • Aantal bladzijden: 192 pagina’s
 • Verschijningsdatum: 4 September 2018

Ben jij klaar om die eerste stap te zetten naar een gezonder, energieker en slanker leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.