Uitgelichte blog: Visolie

Vandaag in de uitgelichte blog niet 1 maar 2 artikelen. Beide artikelen gaan over visolie. Wat is visolie? En ADHD en visolie.

Onderstaande informatie komt van de site van visolie info.

logo-visolie-info-2013

Wat is visolie?

Essentiële vetzuren

Visolie is een voedingssupplement. De werkzame bestanddelen in visolie zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren maken deel uit van de bekende Omega-3 vetzurengroep. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Omega-3 vetzuren worden essentieel genoemd omdat het menselijk lichaam deze stoffen nodig heeft maar deze niet zelf kan maken, net als bijvoorbeeld vitamine C. Een langdurig tekort aan Omega-3 vetzuren kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

Onder ideale (lees: natuurlijke) omstandigheden kan de mens voldoende Omega-3 vetzuren uit zijn voeding halen. Lijnzaad, walnoten, groene bladgroentes en wild vlees bevatten het ‘plantaardige’ Omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur). In theorie is ons lichaam in staat ALA om te zetten in EPA en DHA, maar door tal van factoren verloopt deze omzetting slechts zeer moeizaam of helemaal niet.

EPA en DHA

Door de consumptie van vis kan de mens voldoende van de ‘dierlijke’ Omega-3 vetzuren EPA en DHA binnenkrijgen. Vooral in vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis zijn EPA en DHA in ruime hoeveelheden aanwezig. Vis is evenwel een schaars onderdeel geworden van ons Westerse dieet en bovendien is regelmatige consumptie van voldoende porties vis niet aan te raden vanwege de vervuiling van zeeën en oceanen.

Het enige alternatief om voldoende EPA en DHA naar binnen te krijgen is het gebruik van visoliesupplementen. Het moet dan wel visolie zijn die gezuiverd is van gifstoffen, die voldoende EPA en DHA bevat en waarin alleen Omega-3 vetzuren aanwezig zijn en geen andere vetten.

Omega-6 vetzuren

Behalve dat ons lichaam Omega-3 vetzuren nodig heeft om goed te kunnen functioneren is er nog een reden om op onze Omega-3 inname te letten. Er bestaan ook zogenaamde Omega-6 vetzuren waarvan de bekendste linolzuur en arachidezuur zijn. Deze vetzuren zijn ook essentieel maar in tegenstelling tot de Omega-3 vetzuren komen de Omega-6 vetzuren in ons westerse dieet wel in grote hoeveelheden voor. Omega-6 vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën die op grote schaal bij onze voedselbereiding worden gebruikt.

Omega-3 en -6 balans

Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is het voor het functioneren van ons lichaam het beste wanneer Omega-3 en Omega-6 vetzuren in een verhouding van 1:1 in onze voeding voorkomen en dus ook in ons lichaam aanwezig zijn. In het West-Europese en Noord-Amerikaanse dieet is er geen sprake van een 1:1 verhouding.

Gemiddeld krijgt de Westerse mens 10 tot 50 keer zoveel Omega-6 als Omega-3 vetzuren aar binnen. Wat de korte en lange termijn consequenties hiervan voor de gezondheid zijn begint de medische wetenschap nu te ontdekken. Meer hierover kunt u lezen op de pagina’s over visolie en diverse aandoeningen.

Bronnen

Mary G. Enig, Ph.D., Feiten over Vetten, 2003
Andrew L. Stoll, M.D., The Omega-3 Connection, 2001

Bron van het artikel:  visolie info

ADHD en visolie: een inleiding

 

Het sterk toenemend aantal gevallen van ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie in de afgelopen decennia blijkt samen te hangen met een grote afname van de consumptie van voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten. Onderzoek heeft bevestigd dat dit type vetzuren onmisbaar is voor een goede werking van de hersenen en dat bij een tekort deze ontwikkelingsstoornissen kunnen ontstaan. Het gaat dan vooral om het omega-3 vetzuur EPA dat het menselijk lichaam zelf kan maken uit een ander omega-3 vetzuur, alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur komt voor in een aantal soorten groenten, walnoten, amandelen en in hoge mate in lijnzaad en lijnzaadolie.

Er zijn mensen bij wie de omzetting van alfa-linoleenzuur naar EPA in voldoende mate plaatsvindt, maar deze zijn de laatste decennia ver in de minderheid. Dit is het gevolg van een sterk veranderd dieet, waarbij er vaak niet voldoende producten met alfa-linoleenzuur worden geconsumeerd en de consumptie van producten met een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren schrikbarend is toegenomen. Aangezien het lichaam alleen voldoende alfa-linoleenzuur kan omzetten in EPA wanneer de juiste verhouding aan omega-3 en omega-6 vetzuren wordt ingenomen, zal deze overmatige omega-6 vetzuur inname de omzetting tegengaan.

Bij inname van visolie wordt deze hindernis omzeild en is het voor ADHD zo belangrijke vetzuur EPA direct beschikbaar. Een ander omega-3 vetzuur dat het lichaam in optimale omstandigheden kan maken uit alfa-linoleenzuur is DHA. Echter gebruik van alleen het omega-3 vetzuur DHA toonde geen positieve resultaten in tegenstelling tot inname van visoliesupplementen met een hoge dosis van het omega-3 vetzuur EPA, dat een aanzienlijke verbetering bewerkstelligde. Kies daarom bij ADHD voor een visoliesupplement met een hoog percentage EPA.

Het lijkt er zo op dat ADHD simpelweg een gevolg is van een slecht voedingspatroon. ADHD is echter een aandoening met een sterke genetische component. Welke genetische afwijkingen precies aan de basis liggen van ADHD is nog steeds niet bekend en dus is het belangrijk om in elk geval de component die we wel kunnen beïnvloeden, de voeding, zo veel mogelijk uit te buiten, onder andere door inname van visolie.

De manier waarop de omega-3 vetzuren uit visolie invloed hebben op de symptomen van ADHD is dat ze de samenstelling van de celmembranen van zenuwcellen veranderen. De samenstelling van de fosfolipiden in die celmembranen is een afspiegeling van de omega-3 vetzuren die men binnenkrijgt. Wanneer men te weinig omega-3 en teveel omega-6 vetzuren inneemt dan zal de verhouding tussen deze twee essentiële vetzuren in de membraan ook veranderen met als gevolg een stoornis in de celstofwisseling en prikkeloverdracht tussen de verschillende zenuwcellen.

Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.

Doseringsadvies:

1000 mg EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier

Meer informatie:

Boeken
Verwijzingen naar websites
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen

Kenmerken van vetzuurtekort

Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.

Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;

Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;

Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;

Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;

Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;

Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.

BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.

Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum
(pdf-document op www.fabresearch.org)

Bron van het artikel: visolie info

Uitgelichte blog: Als de lampjes branden

Luister jij naar je lichaam? Of ga je door en negeer je de signalen?  Deze week in de uitgelichte blog, een artikel geschreven door Marjolijn Jansen (Orthomoleculair Therapeut) van Oerspronkelijk. Het artikel:  ‘Als de lampjes branden’, is het eerste artikel in een nieuwe serie die Marjolijn pas begonnen is.

Uitgelichte blog: Migraine, hoofdpijn en voeding

hippocrates-our-food-should-be-our-medicine-and-our-medicine-should-be-our-food

Onderstaande blog  sluit hier mooi op aan.  Deze blog komt van de site van “Natuur Diëtisten Nederland | Migraine, hoofdpijn en voeding”

Migraine, hoofdpijn en voeding

65 Procent van alle mensen lijdt regelmatig aan hoofdpijn. Zo’n onaangenaam gevoel niet helder meer te kunnen denken. Een hoofdpijn blokkeert in veel dingen die u die dag van plan was. U hebt het gevoel uzelf tot iets te moeten dwingen, maar de enige wens die blijft is dat de pijn verdwijnt.

 

Verschillende hoofdpijnen:       

Er kunnen verschillende soorten hoofdpijnen zijn afhankelijk van de diverse oorzaken en achtergronden. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn als gevolg van problemen met: 

Het zenuwstelsel:

Spanningshoofdpijn door een langdurige, statische, geforceerde lichaamshouding zoals bijvoorbeeld bij het typen, autorijden, tv kijken, intensief werken achter een bureau, internetten. Of door stress, nervositeit, angst, werkdruk, depressies, conflicten, ritmeveranderingen, geluidsoverlast, overprikkeling. 
– Aangezichtspijn: een aandoening van de drielingzenuw; de gevoelszenuw van het gelaat. De aanvalsgewijs optredende pijn vindt meestal eenzijdig van het gezicht plaats en is zeer hevig. 
– Zenuwpijnen na gordelroos. De Glossopharyngeus-neuralgie is een heftige pijn die achter in de keel (tong-keelzenuw) optreedt en naar het oor uitstraalt.
– Zenuwpijnen in het hoofd als gevolg van neurologische stoornissen.
– Occipitaalneuralgie. Occipitaal betekent met betrekking tot het achterhoofd. De achterhoofdszenuw geeft pijn vooral uit de nek en het achterhoofd.

Het vaatstelsel:
– hoge en lage bloeddruk, bloedstuwingen

– aderverkalking, organische bloedvatziekten
– verwijden, verkrampen en beknellen van bloedvaten
– hartkwalen
– allergische bloedvatreacties als gevolg van voedsel, additieven in voedsel, inhaleren van chemische middelen, vergiftigingen van onder andere bestrijdingsmiddelen, medicatie en dergelijke.

Het hormoonstelsel:
– pancreas (bloedsuikerschommelingen), schildklier, eierstokken, bijnieren (uitputting), hypofyse

Ongelukken:                                                                                                                                                                  

– hersenschudding, whiplash (nek-, halswervelbeschadigingen), wervelkolombeschadigingen, wervelverschuivingen

Ontstekingen/infecties:                                                                                                                                           

 – oorontstekingen, holteontstekingen (voorhoofds-/bijholte), hersenvliesontsteking, kaak- en tandontsteking , amandel-/keelontsteking, ontstekingen die in het algemeen gepaard gaan met algemene malaise.

De spijsvertering en/of stofwisseling:                                                                                                                  

– spijsverteringsstoornissen (onder andere verstopping, diarree, gisting) 
– lever- en galziekten
– hypoglycemie-syndroom, diabetes
– nier- en blaasproblemen
– nutriëntentekorten (vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren)
– allergieën , intolerantie(s)
– virusinfectie, bacteriële infecties, darmparasieten

Andere mogelijkheden:                                                                                                                                            

 – Vergiftigingen (alcohol en andere genotmiddelen, medicinaal, in het milieu voorkomende stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, luchtverontreiniging, bodemvervuiling, etc)
– Gebitsstoornissen (amalgaam, problemen met kronen, bruggen, protheses)
– Veranderingen in de druk van de hersenvloeistof door onder andere: klap of val op het hoofd, stoten van het hoofd.
– Oogklachten (slecht zien, gespannen waarnemen en dergelijke)
– Gezwel of ontsteking in het gebied van de schedel.

Elektromagnetische invloeden:                                                                                                                             

– energetische blokkades in de meridianen
– energetische stuwingen in het hoofd door onuitgesproken emoties
– weersinvloeden, mobiele telefoons, zendmasten, DECT telefoons, beeldschermen, etc.
– psychische invloeden (bijvoorbeeld boosheid, ergernis, perfectionisme, prestatiegerichtheid, te grote aanpassingsbehoefte etc.)

Is er verschil tussen hoofdpijn en migraine?

Hoofdpijn is meestal geen ziektebeeld op zichzelf, maar een begeleidend verschijnsel van vele ziektetoestanden en hangt samen met iemand zijn levenssituatie. Hoofdpijn komt als begeleidend verschijnsel altijd voor bij onder meer bloedarmoede en hoge bloeddruk. Hoofdpijn is een dikwijls onbegrepen klacht en over de definitie is men het zelfs niet helemaal eens.

Sommige onderzoekers en artsen menen dat hoofdpijn een zo frequent voorkomende klacht is, dat deze eigenlijk niet hoeft te worden gedefinieerd. Ze gebruiken dan de term hoofdpijn voor een gewoonlijk pijnlijk, vervelend gevoel in het bovenste gedeelte van het hoofd.
Onder migraine verstaat men ernstige, aanvalsgewijs optredende hoofdpijn die meestal  maar niet altijd tot een helft van het hoofd is beperkt.

Hoe begint migraine?

Typisch voor oog-migraine zijn de stoornissen in het gezichtsvermogen namelijk:
– flikkeringen voor de ogen
– lichtflitsen als bij vuurwerk
– trillingen zoals men dat ziet in de zomer boven een hete asfaltweg
– bliksemschichten
– uitval van het gezichtsveld en soms een gedeeltelijke blindheid.

De duur van de vermindering van het gezichtsvermogen kan van enkele minuten tot een half uur bedragen. Meestal is dat ook de laatste waarschuwing voor de aanval. Enkele minuten later, soms direct daarop, komt de hoofdpijn. Deze symptomen gelden alleen voor de oogmigraine. Iedere migrainevorm heeft zijn eigen voorboden.
Waarschuwingssignalen kunnen al de dag van tevoren aanwezig zijn of een paar uur voor de aanval.

Enkele voortekenen kunnen zijn:   

– wazig zien
– overgevoelig voor licht
– overgevoeligheid voor bepaalde geuren
– overgevoeligheid voor bepaald lawaai
– psychische veranderingen
– onlust gevoelens
– agressieve nervositeit
– prikkelbaarheid
– drang tot urineren
– zweetuitbarstingen
– darmstoornissen
– duizeligheid, evenwichtsstoornissen
– bleke klamme huid
– kriebelende armen en benen
– koude handen en voeten
– misselijkheid, braken

Voedingsadviezen bij hoofdpijn

Elke soort hoofdpijn vraagt om een apart aanpak. Dit geldt ook voor de voedingsgerelateerde hoofdpijn, de zogenaamde metabole hoofdpijn. Metabole hoofdpijn is een verzamelnaam voor hoofdpijn veroorzaakt door een onbalans in de stofwisseling of een onbalans in de biochemie. Deze hoofdpijnsoorten komen veel voor. Bovendien kunnen ze de andere soorten hoofdpijn verergeren.

Om de stofwisseling en uw biochemie niet te verstoren -waardoor hoofdpijn kan ontstaan- is het raadzaam rekening te houden met de hieronder genoemde voedingsadviezen. Neem geen:

 • Poducten gemaakt van witmeel, suiker, honing, maïsstroop, gerstemout, glucosestroop en andere enkelvoudige suikers, geen gebak, ijs, snoep, bindmiddelen (zoals maïzena, aardappelmeel, custard), pizza’s, ravioli, witte macaroni en spagetti, witte rijst, aardappelen, jam, frisdranken, limonades, chocola, pannenkoeken, griesmeel, puddingpoeders, beschuit, creamcrackers, witte bolletjes enz.
 • Vruchtensappen (zowel kant-en-klaar als vers geperst), wel de hele vrucht.
 • Koffie, thee, alcohol.
 • Kleur-, geur-, smaakstoffen of andere additieven.

Reguleer uw stofwisseling door:

 1. Beperken van dierlijke vetten en eiwitten (varkensvlees, rundvlees, kaas).
 2. Gebruik van volle graanproducten (bv. volkoren brood, zilvervliesrijst), rauwe groenten of gestoomde groenten zonder sauzen. Gebruik geen blikgroenten en andere kant en klaarproducten.
 3. Regelmatig eten. Liever 6 tot 8 kleine gezonde maaltijden op een dag, dan 3 grote maaltijden.
 4. Voedingsmiddelen uit de maaltijd te halen die mogelijk allergische reacties geven.
  Bekende hoofdpijnveroorzakers zijn; oude kaas, franse kaas, ei, noten, bepaalde vissoorten, specerijen, tarwe (en soms alle glutenhoudende producten), melk (producten), pinda’s, citrus, zaden. Gebruik geen producten waar monosodiumglutaminaat in voor komt. (zit veel in kant en klaarsausjes, soepen in pak, kruidenmengsels, worsten ed.).
 5. Voldoende te drinken. Drink minimaal 2 liter koolzuurvrij bronwater.
 6. Bij verstopping: 1-2 eetlepels lijnzaad of haverzemelen per dag te nemen of 1 theelepel geelwortel door de warme maaltijd, soep of saladedressing te doen.
 7. Gebruik goede vetten voor de hormoonhuishouding namelijk: koudgeperste olijfolie, walnootolie, lijnolie, pompoenolie, perilla-olie (bij voorkeur niet verhitten!). Met mate bakken en als je dit doet dan met olijfolie, roomboter of kokosolie.
 8. Orthomoleculaire adviezen: probeer of extra vitamine B , magnesium helpt tegen hoofdpijn. Stop hiermee als na drie maanden blijkt dat dit niet helpt.

In bovengenoemde adviezen zijn alle mogelijke voedingsinterventies samengevat. Misschien dat u na het lezen van de `verbodenlijst’ uw hoofd breekt over de vraag ‘Wat kan ik nog wel eten?’
Voeding is over het algemeen een individuele aangelegenheid. Mochten de voedingsadviezen in dit artikel niet het beoogde resultaat geven of dat u liever een persoonlijk advies wilt wat u nu wel kan eten, vraag dan advies aan een natuurdiëtist.

Bron: Natuur Diëtisten Nederland

Meer Lezen over Migraine en voeding?  Lees dan ook eens deze blog: Natuur Diëtisten Nederland | Migraine verlichten met voedingsinterventies

Uitgelichte blog: Special tea bloementhee

Met de verjaardagen binnen ons gezin vind ik het altijd wel leuk om iets aparts te serveren. Zo hou ik er van om lekkere hapjes te bedenken en inspiratie op te doen om weer eens wat anders op de tafel te zetten bij de traditionele, veelal standaard hapjes. En als het er dan ook nog eens leuk uitziet, is het helemaal mooi. Laatst was ik bij mijn vriendin op haar verjaardag. Zij had thee gezet van een theebloem. Dit was prachtig om te zien. Heel speciaal. Morgen ben ik jarig. Dat wilde ik ook, een theebloem! Apart en speciaal! Leuk voor een verjaardag. Vorige week heb ik bij ‘binnen buiten genieten‘, de theebloemen gekocht.

Mijn gekochte bloementhee.

Mijn gekochte bloementhee.

Een heel leuk theewinkeltje met een prachtige theethuin. Als je hier in de buurt bent, ga zeker langs! Onderstaande blog heb ik van de site van binnen buiten genieten. Deze gaat over de theebloem: Special Tea – Binnen Buiten Genieten.

Special Tea

Special TeaWat is special tea?
Special tea of bloementhee, is een nog redelijk onbekend thee product in Nederland en in de rest van de Westerse wereld. Bloementhee is echter al 10 jaar verkrijgbaar in Europa en zeker bekend onder de echte theeliefhebbers. Special tea is een handgemaakt, met katoenen draad in elkaar geperste bundel van gedroogde thee bladeren en bloemen. Het duurt een tijdje, maar zodra u warm water over de Special tea bundel heen giet ontvouwt de bundel zich langzaam tot een prachtige bloem. De bundels of rozetten worden met de handgemaakt.

Special tea komt oorspronkelijk uit China. Hier wordt bloementhee tegenwoordig nog steeds met de hand gemaakt. Er is enige onduidelijkheid over maar waarschijnlijk is bloementhee een eeuwen oude thee kunst uit China, uit de bekende thee provincie Yunnan. Bloementhee verscheen voor het eerst op de thee markt in 1980 in China.

Hoe wordt bloementhee gemaakt

Bloementhee wordt voornamelijk gemaakt van een exclusieve witte theesoort genaamd Silver Needle. Het komt ook voor dat bloementhee gemaakt wordt van zwarte, groene of oolong thee. Verder worden er verschillende bloemen gebruikt voor het maken van bloementhee De meest voorkomende bloemen die voor bloementhee gebruikt worden zijn: Chrysanthemum, Globe Amaranth, Osmanthus Hibiscus, Jasmijn, Lilium.

Special tea zetten

Er zijn vele verschillende varianten Special tea en allemaal uniek in smaak, kleur en geur. Indien u Special tea wilt zetten en goed wil bekijken kunt u het best gebruik maken van een glazen theepot en deze vullen met 500 ml water. Bij Special tea moet u rond de 5 tot 8 minuten wachten voordat de bundel zich ontvouwt, en de bloem zichtbaar wordt. Na ongeveer 11 minuten is de bloem volledig zichtbaar en de Special tea klaar om te drinken.

U kunt Special tea meestal meerder malen opschenken variërend van 2 tot wel 3 keer. Special tea heeft meestal een zachte smaak en geur en kan verschillende gezonde eigenschappen hebben afhankelijk van de thee- en bloem soort waaruit de Special tea is opgebouwd.

Bron: Binnen buiten genieten

 

 

Uitgelichte blog: Koolhydraten en zo…

Ook op facebook zijn er leuke pagina’s te vinden. Ik volg al een tijdje de pagina van Hedwig: Hedwig’s recepten & Voedingswetenswaardigheden. Hedwig schrijft op een leuke, duidelijke en vooral op een goed te volgen manier, mooie blogs op haar facebookpagina. Ook plaatst ze hier de lekkerste recepten. Maar wat ik vooral zo mooi vind, dat zijn de foto’s die ze er elke keer bij plaatst.

Onderstaande blog is geschreven door Hedwig:

Koolhydraten en zo…

 

Door mijn werk als kook-demonstratrice een aantal jaren geleden ben ik voor vele mensen nog steeds die dame waarbij ze al hun vragen konden ventileren over alles wat met voeding te maken heeft. Dat vind ik natuurlijk erg leuk, ik heb heel wat recepten uitgeschreven op de achterkant van oude kassabonnetjes hahaha. Nu was er een mevrouw onder behandeling bij een diëtiste, advies wat haar gegeven was, voortaan voor volkoren producten te kiezen. Ze begreep alleen niet waarom, dat was haar niet verteld, van koolhydraten had ze ooit vaag iets gehoord.

Ik vind het erg jammer dat de diëtiste deze mevrouw zo het bos in heeft gestuurd. 

Wanneer je mensen uitlegt over het hoe en waarom van andere, betere keuzes zullen zij veel gemotiveerder zijn en het gevoel hebben zélf de controle te hebben en niet de dingen alleen te doen omdat hun diëtiste/ gewichtsconsulente dat beter vindt.

Omdat ik vandaag een reactie kreeg van iemand door een opmerking over langzame koolhydraten op mijn pasta in tomatensaus gisteren, ga ik hieronder graag even een uitleg geven over lege/ snelle en langzame koolhydraten en hun uitwerking op ons lichaam.
Ik begin maar even met de lege/ snelle koolhydraten;
Lege/ snelle koolhydraten zitten in onder andere suikers, frisdrank, rijst, aardappels (snelle koolhydraat maar wel gezond), witte pasta’s snoep en koek etc (in feite in alles wat van de voedingsindustrie afkomstig is, en niet onder de noemer voeding valt) Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel flink stijgen en daardoor krijg je vrijwel meteen energie, dit is echter maar voor korte duur. Daarna schiet je bloedsuikerspiegel weer omlaag en krijg je weer trek in (vaak) snelle koolhydraten.
Eigenlijk zijn snelle koolhydraten puur suiker, bij inspanning kun je snelle suikers direct gebruiken voor je spieren.
Lege/ snelle (geraffineerde) koolhydraten zijn suikers zonder mineralen, vezels en vitamines, zoals witte rijst, koek snoep, gebak pizza enzovoort.
En waarom zijn die nou zo slecht? In eerste plaats doen snelle geraffineerde koolhydraten je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen waardoor de alvleesklier veel insuline moet produceren om de suiker op te laten nemen in de cellen, dit heeft niet alleen snelle energie tot gevolg maar ook snelle omzetting van vet.

Wat ook niet helemaal onbelangrijk is, is dat voor de omzetting van deze lege koolhydraten mineralen en vitamines nodig zijn, door het ontbreken van deze voedingsstoffen in deze geraffineerde producten zal het lichaam deze aan het lichaam zelf onttrekken.
Dit is mede de reden waarom je ziek wordt van een langdurig slecht eetpatroon, het lichaam onttrekt, om deze voeding om te zetten de mineralen en vitamines uit onder andere ons bottenstelsel, orgaan- en weefsels.
Wanneer deze stoffen niet worden aangevuld door goede voedingsstoffen zal het lichaam op den duur gebreken gaan vertonen.

Wanneer je witte pasta (snelle koolhydraten) combineert met verse tomatensaus (boordevol vezels, vitamines en andere goede stoffen) dan wordt de pasta door de tomatensaus langzamer verteerd, en de tomatensaus levert de goede stoffen voor een goede omzetting in het lichaam.

Langzame koolhydraten in volkorenpasta/ granen, noten, zaden en peulvruchten worden veel langzamer in je lichaam opgenomen. Doordat de insuline geleidelijker wordt afgegeven zal je suikerspiegel ook niet zo snel stijgen.
De spijsvertering doet er door de samenstelling van langzame koolhydraten langer over deze om te zetten in glucose, dit zorgt ervoor dat je minder vetopslag krijgt.
Al met al voor je lijf veel gezonder.

Omdat veel fruitsoorten veel suikers bevatten kunnen deze toch, ondanks hun gezonde samenstelling en uitwerking op je lichaam zorgen voor een snellere stijging van je bloedsuikerspiegel.
Wanneer je koolhydraten combineert met eiwitten dan zal die stijging minder zijn, bijvoorbeeld door je fruit met yoghurt te eten.
Eiwitten hebben namelijk geen invloed op de suikerspiegel.
Door aardappels (bevat hele goede voedingsstoffen) in combinatie met vlees/ vis (eiwitten) en groenten (vezels, vitamines, mineralen) te eten worden de snelle koolhydraten in aardappels minder snel opgenomen.

11268940_369688076555512_1884263005640293709_n

Bron:Hedwig’s recepten en voedingswetenswaardigheden

Uitgelichte blog: Koffie, 3 tips om dit super gezond te maken

Vocht hebben we dagelijks nodig. Veel mensen drinken eigenlijk te weinig gedurende de dag. Je dagelijkse inname zou minimaal 1.5 liter moeten zijn.  En wat kun je dan het beste drinken? Water, prikwater, koffie of (kruiden)thee.

Een hele tijd werd er gezegd dat koffie niet gezond zou zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Lees onderstaande blog: “Koffie: 3 tips om dit super gezond te maken | Door Mark Soons van eerlijkoverbuikspieren.nl“, om je koffie gezond te drinken.

fitness-voeding-en-gezondheid-verminder-stress-en-ga-veroudering-tegen-h100

Koffie: 3 tips om dit super gezond te maken

tips-voor-gezonde-koffie

Als enige Barista van Nederland (en waarschijnlijk ter wereld) die geen koffie drinkt, wil ik een aantal tips delen, die je koffie in een gezonder daglicht zullen zetten.

Hoewel vrijwel iedereen die ik ken wél koffie lust en ook dagelijks drinkt, soms wel 3 tot 4 koppen per dag, zien ze het geen van allen als een gezond drankje.

En dat is het in de meeste gevallen ook niet, tenminste niet op de manier waarop de meesten het drinken, met scheppen suiker, kunstmatige zoetstoffen en kunstmatige creamers.

Daarom wil ik je deze tips geven om ervoor te zorgen dat je van je koffie wel een gezond drankje kunt maken en waar je voor op moet letten.

Allereerst heb je misschien in het verleden weleens een discussie meegekregen over de mogelijkgezonde koffie maken ongezonde stoffen die in koffie voorkomen, zoals kleine hoeveelheden acrylamide en andere schadelijke stoffen, die in vers gezette koffie voor kunnen komen.

Deze zouden mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Ik heb goed nieuws voor je: Koffie zit zo boordevol gezonde antioxidanten, fenolen en andere gezonde nutriënten, dat dit de mogelijke schadelijke stoffen meer dan teniet doet.

Koffie blijkt zelfs de grootste leverancier van antioxidanten te zijn voor een groot aantal Nederlanders, al heeft dit vooral te maken met het feit dat ze te weinig antioxidanten uit groente en fruit binnen krijgen, waardoor koffie hun grootste bron is.

Het zou daarom geen kwaad kunnen om hier wat meer variatie in te brengen, door je bronnen van antioxidanten te mixen tussen groente, fruit, kruiden, specerijen, thee, ongezoete rauwe cacao en als je het echt wilt: koffie.

De beste manier om een kop koffie te maken

Hieronder wil ik je drie tips geven om de voordelen van koffie maximaal te benutten en de nadelen te minimaliseren.

1. Allereerst: zorg ervoor dat je alle verrijkte suikers en kunstmatige zoetstoffen vermijdt.

Veel beter en gezonder is het om te kiezen voor gezondere alternatieven zoals een beetje stevia of biologische ahornsiroop. Persoonlijk zou ik kiezen voor kokossuiker, omdat dit meer gezonde voedingsstoffen bevat dan gewone suiker en een lagere glycemische waarde heeft. Maar het allergezondste is natuurlijk helemaal geen suiker.

Als je koffie gaat halen bij een van de vele mooie koffiewinkels die Nederland tegenwoordig rijk is, vermijd dan in ieder geval alle populaire namen (frappuccino, latte etc.) omdat deze vrijwel ALTIJD barstensvol suiker en kunstmatige zoetstoffen zitten. Er zijn koffie’s bij Starbucks die zo’n 300-400 calorieën bevatten per beker. Niet bepaald goed voor je suikerspiegel en je vetverbranding, zou ik zeggen.

Op zich kan een latte of cappuccino kan op zich nog wel ok zijn, zolang je maar vraag om er geen suiker of zoetstoffen in te doen. Vervolgens kun je zelf je eigen Stevia erin doen.

Tip: Neem altijd je eigen Stevia mee, als je weet dat je die dag koffie buiten de deur gaat drinken en je anders suiker of zoetstof erin zou doen.  De meeste koffiezaken beperken de zoete keuzes tot suiker en kunstmatige zoetstoffen.

2. Je zou altijd kunstmatige creamers (zowel vloeibaar als poeder) moeten vermijden, omdat deze veel zoete glucose-fructosesiroop en geharde vetten (denk: transfer) bevatten. Wat je beter kunt doen, is volle, biologische melk te kiezen. Als je het kunt vinden is de beste melk, biologische rauwe grasgevoerde melk. Deze “echte” melk bevat CLA en Vitamine K2 en is veel gezonder dan dat spul dat ze in de supermarkt melk durven noemen.

ook lekker in de koffieAangezien deze niet op iedere straathoek te vinden is, zou je ook kunnen kijken naar kokosmelk. Een van mijn persoonlijke favorieten, aangezien het simpelweg heerlijk smaakt. Let wel op dat je de blikken kokosmelk koopt, deze dan in een glazen fles overschenkt en in de koelkast zet. (Blik nooit in de koelkast bewaren) Koop niet die kartonnen pakjes kokoscreamer, omdat dit niets meer is dan afgewaterde kokosmelk. Niet te drinken!

Dus echte kokosmelk, naar mijn mening het beste alternatief voor grasgevoerde melk. Persoonlijk vind ik het beter smaken dan gewone melk en ik kreeg steeds meer medestanders. Als je koksmelk in je koffie doet, dan hoef je vaak niet eens meer iets zoet erbij, zo lekker is de smaak. Daar komt nog bij dat kokosmelk gezond is, vanwege de middellange vetketens die het bevat.

3.  Als je nog meer gezonde antioxidanten in je koffie wilt en een heerlijke smaaktoevoeging, kies er dan voor om wat kaneelpoeder toe te voegen. Kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerniveau beter onder controle te houden is en heeft talloze andere gezonde voordelen. En het smaakt heel goed in koffie! (heb ik me laten vertellen)

Drink niet teveel

Als je geen koffieverslaving op wilt bouwen, zorg er dan in ieder gevalVoorkom koffieverslaving voor dat je niet meer dan 1 kop koffie per dag drink en dan maximaal vijf dagen per week. Bovendien, teveel cafeïne kan zorgen voor bijnieruitputting bij sommige mensen.

Persoonlijk kies ik er liever voor om me te beperken tot thee: groene, zwarte, oolong, Yerba Mate, rooibos en Pu Erh zijn mijn favorieten. Ze bevatten veel minder cafeïne dan koffie en ik voorkom hiermee het verschijnsel dat ik zie bij veel collega’s en vrienden die 3-4 koppen koffie per dag drinken. Zij krijgen namelijk hoofdpijn als ze een dag geen koffie drinken, vanwege het cafeïne afkickverschijnsel. Op dat soort verslavingen (en bijwerkingen!) zit ik gewoon niet te wachten.

Ondanks deze nadelige gevolgen van cafeïne, zijn er talloze studies te vinden die de voordelen van de antioxidanten in koffie onderschrijven.

Als laatste kan de Barista in mij het niet laten om je uit te leggen welke koffie je het beste kunt kopen.Verse koffie voor thuis In een land waar koffie uit cupjes, pads en automaten lijkt te komen, zijn sommigen van jullie misschien vergeten dat koffie gemaakt wordt van hele koffiebonen. En als je dan toch de moeite hebt genomen om een koffiemolen of volautomaat aan te schaffen, zorg ervoor dat je de juiste koffiebonen koopt. Biologische koffiebonen bevatten namelijk niet de schadelijke pesticiden, herbiciden en fungicide, die normaal gesproken in grote hoeveelheden terug te vinden zijn in de koffiebonen voor de massa.

Pas op voor pesticiden

Zoals ik al vaker heb verteld zijn deze pesticiden in je lichaam kunnen fungeren als nep-vrouwelijke hormonen, xenon-oestrogenen genoemd, die eraan bijdragen dat vrouwen eerder in de puberteit komen, later in de overgang gaan en hogere kans hebben op borstkanker. Bij mannen vind ik borsten niet zo mooi, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Hogere gehaltes aan vrouwelijke (nep) hormonen in je lichaam kunnen hieraan bijdragen en last but not least: je gaat er meer buikvet van vasthouden. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk biologische onbespoten producten eet, maar met name biologische koffiebonen kiest, aangezien dit een van de meest bespoten gewassen is ter wereld.

Hopelijk kun je met deze tips op een gezonde manier genieten van je favoriete drankje. Mocht je dit artikel willen delen met andere koffie lovers, dan mag dat natuurlijk altijd!

Bron: eerlijkoverbuikspieren.nl

[bol_product_links block_id=”bol_555474d8d00fc_selected-products” products=”9200000005100115,9200000011080070,9200000008898572,9200000024044891,9000000011035252″ name=”Natuurlijk! Ida” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Uitgelichte blog van de week: Koken met Karin zónder pakjes & zakjes

Wat een leuke site! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik via google op de website van koken met Karin uitkwam. Vooral als je op zoek bent om al die pakjes en zakjes te vervangen en echt te gaan koken maar nog niet helemaal weet hoe je dat moet doen, is dit de site waar je op moet kijken. Karin neemt telkens een ander pakje of zakje onder de loep en maakt hier een eigen recept van. Door de leuke schrijfstijl van Karin met de erg leuke illustraties erbij kan het niet meer misgaan om zelf aan de slag te gaan.

Hierbij de blog van de week geschreven  door Karin:

[bol_product_links block_id=”bol_555060b8d8c0f_selected-products” products=”9200000040491559,1001004011850514,9200000011366424,1001004008676749,9200000002274941,1001004004724608″ name=”Natuurlijk! Ida” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Uitgelicht: blog van de week: Vitamine D

Deze week een zeer interessant artikel over vitamine D. Vitamine D is een zeer belangrijke vitamine. Het belang van deze vitamine wordt helaas nog vaak onderschat. Echter bij een tekort kun je veel klachten ervaren. Jammer dat heel veel huisartsen nog veel te lage ondergrenzen hanteren. Hierdoor wordt gezegd dat je geen tekort hebt, terwijl dit dus wel daadwerkelijk het geval is. Vraag daarom ook altijd om de waarden van het bloedonderzoek. De huisarts/assistente mag jou namelijk niet weigeren een uitdraai te geven van de uitgevoerde bloedonderzoeken.

 

balk2.jpg (42734 bytes)

Chronisch moe door vitamine D gebrek

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op. Dit heb ik zelf enkele jaren kunnen ondervinden.

Zonlicht
De aanmaak van vitamine D verloopt via de huid door het ontvangen van UV-B straling. De aangemaakte vitamine D wordt in de lever opgeslagen als de inactieve vitamine D-vorm calcidiol. Wanneer je op een zomerse dag in de zon gaat zitten is je lichaam in staat om binnen 20 minuten voldoende vitamine D aan te maken. Hiervoor is het wel belangrijk dat de zon een sterkte heeft van minimaal zonkracht 3, een lagere kracht levert veel minder of zelfs heel weinig vitamine D op.

Klik hier voor mijn hulpgids over vermoeidheid

Helaas zijn de zomers in Nederland als het om vitamine D aanmaak gaat behoorlijk beperkt waardoor menig Nederlander een vitamine D tekort oploopt. Verder hebben wij in Nederland doorgaans meer donkere dagen dan zonnige waardoor dit tekort nog weleens flink kan oplopen, zeker in de wintermaanden.

Het meest eenvoudige advies is om dagelijks 20 minuten in de zon te zitten zonder je gedurende deze tijd in te smeren met zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème beperkt de aanmaak van vitamine D met 98% blijkt uit onderzoek gedaan door endocrinoloog Michael Holick.

Lichttherapie en zonnebank
Zoals ik al aangaf wordt vitamine D aangemaakt onder invloed van UV-B. Menig Nederlander houdt zichzelf dus voor de gek door te denken dat een zonnebank-kuurtje goed is voor de aanmaak van vitamine D. Bij een zonnebank worden veel van de vitamine D producerende UV-B stralen eruit gefilterd, aangezien het deel van het UV-spectrum (dat voor vitamine D3 productie verantwoordelijk is) eveneens roodkleuring, verbranding en huidkanker kan veroorzaken. Bij een hoogtezon en lichttherapielamp ligt dit anders, afhankelijk van het type dat je hebt.

De populaire lichttherapielamp Litebook Elite produceert geen UV-B straling en draagt dus ook niet bij aan de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Deze lamp krikt het vitamine D peil dus niet op maar werkt wel goed bij winterdepressies, jetlags en SAD. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de lamp effect sorteert op de melatonine en serotonine productie.

Misvatting
Lange tijd gingen huisartsen er van uit dat een vitamine D tekort alleen maar bij donkere mensen of mensen die een boerka dragen voorkomt. Dit is een misvatting die nog ernstig veel aanwezig is onder zorgverleners. Moderne onderzoeken laten zien dat ongeveer 50% van de Nederlanders een vitamine D tekort hebben en dit zijn echt niet alleen maar donkere mensen of boerka dragers.

“De vastgestelde ondergrens die o.a. door het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt gehanteerd is 80 nmol/l.”

Klachten
Hieronder vind je een opsomming van veelgenoemde klachten bij een vitamine D tekort.
– (extreme) vermoeidheid
– depressie
– spier- en/of gewrichtspijn
– bloedend tandvlees
– angstaanvallen
– lusteloosheid
– verstoorde slaap, veel en vroeg wakker (slaapinsomnie)
– hyperventilatie
– hartkloppingen
– zwakke botten
– traag herstel van weefsel
– krampen en spiertrillingen

Amerikaanse artsen geven aan dat een langdurig vitamine D tekort de reden is dat steeds meer mensen hartproblemen hebben en zien een langdurig tekort op latere leeftijd zelfs als de oorzaak (of belangrijk onderdeel) van veel moderne ziekten en aandoeningen zoals kanker, fibromyalgie, diabetes, parkinson en hartaanvallen. Er lijkt wetenschappelijk steeds meer bewijs te komen dat deze beweringen kloppen.

Medische richtlijnen
Helaas hanteren veel huisartsen prehistorische waarden als het om vitamine D gaat. De vastgestelde ondergrens die o.a. door het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt gehanteerd is 80 nmol/l. Alle waarden onder deze ondergrens wijzen op een vitamine D tekort, ook al hanteren ontzettend veel artsen 50 nmol/l als ondergrens. Dit is dus niet correct. Een gezond uitgangspunt is volgens moderne literatuur een waarde van tussen de 125 en 175 nmol/l. Onderzoeken tonen aan dat mensen met deze waarden gezonder zijn dan mensen met een lager bloedbeeld. Ook komt er tot wel 60% minder kanker, astma en chronische vermoeidheid voor bij mensen met een een waarde boven de 125 nmol/l.

Zelfstandig aanvullen
Vitamine D kan gelukkig worden aangevuld. Er zijn steeds meer fabrikanten die vitamine D in hun assortiment opnemen. Goede merken vitamine D zijn Solgar, Pharma Nord, Nature’s Answer en Source naturals. Ik vind het overigens niet verstandig om zomaar op eigen gelegenheid pillen te slikken, zonder dat je bloedwaarde is gemeten.

Let op: Vitamine D mag niet zomaar worden geslikt door mensen met problemen aan hun lever of nieren, hier dien je je wel van bewust te zijn als je toch besluit om zelfstandig je vitamine D aan te vullen.

Recept
Huisartsen schrijven meestal Devaron voor bij een vitamine D tekort. Dit middel is sinds enkele jaren weer via de apotheek verkrijgbaar, in de meeste gevallen altijd op recept. Een minitabletje Devaron bevat 10 microgram vitamine D met een waarde van 400IE (internationale eenheden). Gesteld wordt dat het veilig is om tot 50 microgram (=2000IE) per dag te slikken. Hogere doseringen brengen vooralsnog geen grote gezondheidsrisico’s met zich mee maar men weet niet wat de gevolgen zijn op lange termijn. Hoewel dit laatste vraagtekens oplevert gezien de verschillende opvattingen die ik kon terugvinden in de literatuur.

Bij een flink tekort kan van de dagdoserings worden afgeweken in overleg met een arts. Bij een te laag vitamine D niveau is het verstandig om in overleg met de huisarts 800 tot 4000IE per dag in te nemen gedurende enkele weken of maanden. In sommige gevallen, bij een ernstig tekort, kan een huisarts ook colecalciferol in drankvorm voorschrijven. Dit drankje bevat per milliliter 50.000IE, een flink hoge dosering.

Als je vitamine D niveau na enkele weken of maanden weer goed is zullen je klachten verminderen en op den duur helemaal verdwijnen. Letterlijk goed nieuws onder de zon! Mensen geven aan geen last meer te hebben van vermoeidheid overdag, lekkerder in hun vel te zitten, minder of geen hartkloppingen te hebben en veel dieper en beter te slapen. Onderschat het tekort aan vitamine D dus niet en vraag aan je huisarts om, bij twijfel over een tekort, te mogen prikken.

Overdosering
De kans op overdosering is nauwelijks aanwezig, zeker niet bij een tekort. Doseringen tot 2000IE per dag zijn bij een normale bloedwaarde volkomen veilig. Toch raad ik je aan om altijd eerst in overleg te gaan met je huisarts voordat je op eigen gelegenheid vitamine D gaat gebruiken.

Auteur: Selwyn Donia
https://selwyndonia.nl

 

[bol_product_links block_id=”bol_553cc9fe086f4_selected-products” products=”9200000005140125,9200000005140129,9200000005139727,9200000005557034,9200000005140107,9200000005249923″ name=”Natuurlijk! Ida” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Blog van de week: Gezonde kiemen kweken en eten

Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in kiemen en kiemgroenten. Dit zou ik graag thuis willen proberen.  Maar voordat ik allemaal spullen ga aanschaffen om thuis zaden te laten ontkiemen, heb ik eerst wat uit de supermarkt gekocht. Even om te testen of het iets voor mij. De supermarkt heeft echter niet zo heel veel keus maar om even uit te proberen is wel handig. Bijna iedereen kent wel taugé, dit is ook een kiemgroente. Ikzelf heb Alfalfa geprobeerd. Onderstaand artikel kwam ik tegen op de site https://www.gezondetips.nl/gezonde-kiemen-kweken-en-eten. Een duidelijk artikel over wat kiemen precies zijn en hoe je kiemen kunt kweken .

GEZONDETIPS.nl

Gezonde Kiemen kweken en eten

bron: www.gezondetips.nl

Blog van de week: Altijd honger?

Deze week in:  ‘uitgelicht: blog van de week’ de blog “altijd honger” van de site van Wendy Walrabenstein.

­

­

Altijd honger?

honger

Vorige week schreef ik over dr. Robert Lustig en zijn strijd tegen suiker. Klik hier als je wilt weten waarom wij ziek en dik worden van een overload aan suiker.

Maar met die kennis heb je die knagende honger en onbedaarlijke trek in zoete rommel nog niet opgelost. Deze ‘honger’ komt vaak door een slechte werking van insuline, waardoor de glucose in ons bloed (bloedsuiker) niet goed opgeruimd wordt.

Maar wat is dan glucose? Wat is insuline? En hoe kan je er zelf voor zorgen dat die honger weg gaat?

Wat is glucose?

Zoals ik vorige week al uitlegde, is glucose een suikermolecuul. Het is de brandstof van ons leven. Onze hersenen hebben 120 gram glucose per dag nodig en deze glucose halen we bij voorkeur uit producten waarin lange ketens van glucose voorkomen, zoals volkoren granen. Nadat wij een bord zilvervliesrijst of een snee zuurdesembrood gegeten hebben, knipt ons lichaam de ketens in kleine stukjes: de glucosemoleculen.

De glucosemoleculen komen in ons bloed, waardoor het glucoseniveau (ook wel bloedsuikerniveau genoemd) stijgt.

In de figuur zie je een zwarte streep: dit is het ideale bloedbloedsuikerniveau. De rode lijn geeft aan wat er in werkelijkheid gebeurt. We staan ’s ochtends op, nemen een boterham, waarna ons bloedsuikerniveau stijgt.

Wat is insuline?

Vervolgens komt er een hormoon in actie: insuline. Insuline functioneert als een opruimdienst voor bloedsuiker. Het stopt bloedsuiker (glucose) in cellen (bijvoorbeeld hersencellen), waardoor we energie krijgen, een deel gaat naar een voorraad in de spiercellen en een ander deel naar de voorraad in levercellen. De rest wordt opgeruimd in de lange termijn voorraadcellen: vet.

Zoals je in het plaatje ziet, functioneert dit systeem heel mooi en efficiënt.

Bloedsuikerregulatie

Verstoring werking insuline

De werking van insuline kan echter ook verstoord worden. Vroeger dachten we dat vooral overgewicht leidde tot een verslechterde werking van insuline. Het wordt echter steeds duidelijker dat chronische inflammatie (ontsteking) in ons lichaam leidt tot allerlei gezondheidsklachten, waaronder een verstoring van de werking van insuline.

In het plaatje hieronder zie je wat er gebeurt zodra insuline niet meer goed werkt.

Verstoorde bloedsuiker

In plaats van een mooie beweging rondom het ideale bloedsuikerniveau (zwarte lijn), zie je dat de beweging van de bloedsuiker veel meer pieken vertoont en op een te hoog niveau ligt. Dit betekent dus een verhoogd bloedsuikerniveau, het aanloopje naar diabetes mellitus type 2.

Ook zie je dat de insuline er wel is, maar eigenlijk achter de feiten aanloopt. Insuline rent achter de bloedsuikers aan maar slaagt er niet in om alles netjes op te ruimen. Omdat de bloedsuiker dus te hoog blijft, maakt je lichaam extra insuline aan. Maar het werkt niet. De insuline is er dus wel, maar functioneert niet goed meer.

Maar hoe komt het dat de insuline zo achter de feiten aanloopt? Waarom kan ze het werk niet meer aan? De oorzaak hiervan is inflammatie: ontstekingen in ons lichaam.

Oorzaak inflammatie

Inflammatie begint bij slechte voeding. Slechte voeding kan gekarakteriseerd worden als geraffineerde voeding of ‘processed food’. Het gaat hier over voeding met een combinatie van de volgende eigenschappen:

  –  Veel suiker                                                                                                                                                                 –  Veel vet                                                                                                                                                                       –  Veel zout                                                                                                                                                                   – Weinig vezels

Soms lijkt een product gezond, omdat er veel vezels in zitten. Vaak is er dan veel suiker en/of veel vet toegevoegd om het smakelijk en houdbaar te maken. Laat je dus niet in de maling nemen door een zogenaamd ‘gezonde’ mueslireep.

Voeding in haar pure vorm bevat meestal geen vet èn suiker tegelijkertijd. Fruit bijvoorbeeld is rijk aan suiker en bevat geen vet. Olijfolie daarentegen is weer rijk aan vet en bevat geen suiker. Soms zie je vruchten die wel vet zijn, zoals een avocado, maar deze bevat vrijwel geen suiker.

Gebakjes zijn een kunstmatige combinatie van suiker en vet. Dit is niet natuurlijk en het zou veel beter voor ons zijn om deze producten te vermijden.

Zodra wij te veel maar vooral ook te slecht eten, worden onze vetcellen groter. Des te groter de vetcellen worden, des te actiever worden allerlei ontstekingsprocessen in die vetcellen. Eten we vooral veel ongezonde voeding, dan treden er nòg meer ontstekingen op. Immers, te veel vet uit onnatuurlijke bron kan op een zeker moment ook lichaamsvreemd worden. En lichaamsvreemde stoffen worden met behulp van ontstekingsprocessen uit ons lichaam gewerkt.

Denk maar aan een splinter: een lichaamsvreemde stof dringt in je lichaam. Je lichaam reageert hierop door witte bloedcellen naar het wondje te sturen, waardoor er een ontsteking ontstaat en de splinter uit je lichaam gewerkt kan worden.

Wat zijn de klachten?

Stel, we hebben een gezonde vrouw die dagelijks zo’n 2.000 kilocalorieën consumeert. Door een periode ongezond te eten wordt ze dikker en ontstaan er ontstekingen in haar vetcellen. De insuline werkt niet goed meer en dus krijgt ze iedere keer als ze eet een flinke dosis insuline die niet meer goed werkt.

Normaal ruimt insuline alle glucose die binnenkomt netjes op: eerst naar de cellen voor direct gebruik, dan naar de lever en je spieren en tot slot het restant in vetcellen.

Een overdosis slecht werkende insuline zorgt er echter voor dat een deel van de glucose die je binnen krijgt echter direct naar je vetcellen gaat. Hierdoor blijft er dus minder over voor direct gebruik. Onvoldoende glucose in bijvoorbeeld de hersencellen betekent een gebrek aan energie.

Je voelt je moe, lusteloos en uitgehongerd. Je hebt geen puf en dus geen zin om te gaan sporten en je hebt honger. Immers, je cellen hebben onvoldoende voeding gekregen.

In plaats van 2.000 kilocalorieën ga je dus meer eten, langzaamaan worden het er 2.500, 3.000 of meer. Relatief wordt er steeds meer opgeslagen als vet, je blijft moe, lusteloos en je hebt nog steeds honger.

Wat moet je doen om van de honger af te komen?

De oplossing is simpel, maar het in de praktijk brengen vraagt in het begin wel discipline. Het consequent vasthouden aan enkele principes zorgt voor verlaging van inflammatie (ontstekingen in je lichaam), het herstel van de werking van insuline en uiteindelijk ook voor gewichtsverlies.

De belangrijkste principes zijn:

  1. Ontbijt altijd (bijvoorbeeld deze ‘overnight oats’)                                                                                     2. Eet echte, vooral plantaardige voeding en zo min mogelijk geraffineerde voeding                     3. Vermijd suiker                                                                                                                                                        4. Eet natuurlijke ontstekingsremmers

Bron: Altijd honger van Wendy Walrabenstein