Wat is een gewichtsconsulente?

Een gewichtsconsulente kan verschillende benamingen hebben. Sommigen noemen hunzelf voedingscoach, voedingsdeskundige, gewichtscoach. Doorgaans komt het allemaal op hetzelfde neer. Maar wat is nu eigenlijk een gewichtsconsulente?

Wat is een gewichtsconsulente?

Kort gezegd: Een gewichtsconsulente is iemand die uitsluitend gezonde mensen begeleidt met overgewicht maar ook ondergewicht door middel van goede voeding volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad. Gewichtsbeheersing en voedingsadvies geven zijn belangrijke taken.

gewichts weegschaal

Maar een gewichtsconsulente is meer: een luisterend oor, een coach, een stok achter de deur, etikettenuitpluizer, de persoon die je wegwijs maakt in de wirwar van producten die supermarkt heet, je steun om op terug te vallen.

Hoe wordt je een gewichtsconsulente?

Om gewichtsconsulente te worden zijn er verschillende aanbieders die deze studie aanbieden. Ik heb de opleiding gevolgd bij het NTI. Voor het diploma maakt het niet uit bij welke aanbieder je deze volgt als deze maar op de lijst van het BGN voorkomt.  De aanbieder leid je op voor het officiële examen.

De BGN beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten

Het BGN is de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten. Na het behalen van het diploma, kun je je bij de BGN inschrijven. Dit is handig voor de gewichtsconsulente maar dit is ook noodzakelijk wanneer je als cliënt een vergoeding wilt krijgen voor je bezoek aan een gewichtsconsulent. Je kunt dan namelijk het consult/traject dan geheel of gedeeltelijk terug  krijgen van de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van hoe je verzekerd bent en bij welke zorgverzekering je zit. De gewichtsconsulente kan jou daar meer over vertellen. Op de site van het BGN is te zien of er een gewichtsconsulente bij jou in de buurt zit.

Specialisaties voor de gewichtsconsulent

Er zijn steeds meer gewichtsconsulenten die zich specialiseren in een bepaalde groep. Dit is zeer waardevol voor de cliënt. Zo heb je specialisaties op het gebied van:

  • Ouderen
  • Kinderen
  • Overgang
  • Emotie eten

Als gewichtsconsulent ben je nooit uitgeleerd. Als je bij de beroepenvereniging wilt blijven, moet je voldoen aan de scholingsplicht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.